Suuntaa lukemiseen! -lukutaitoprojekti tuotti aktiivisesti materiaalia lukutaidon tueksi. Sisällöistä saa iloa niin kotona kuin päiväkodissa ja kouluissa. Esimerkiksi videomateriaalit ovat katsottavissa YouTubessa.

Sanataiteella on merkittävä rooli lukutaitotyössä ja lukemiseen innostamisessa. Sanataide on muun muassa sanoilla leikkimistä ja leikittelyä, puhuttua tai kirjoitettua kieltä, runoja, satuja ja liikettä, ja ennen kaikkea itseilmaisun väline!

Lukukummit

Turun lukutaitoprojektin Lukukummit-video on katsottavissa Opetushallituksen YouTubessa: Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning!.

Kirjailijavierailut

Julkaisut ja webinaaritallenteet

Kirjailijavierailuihin pääsee mukaan tallenteiden avulla

Kuluneen kevään aikana Turussa vieraili virtuaalisesti kymmenen suosittua kirjailijaa ja kuvittajaa Kirjailijakeskiviikko- ja Författarfredagenia -tapahtumissa.

Vieraina olivat kirjailijarunoilija Paula Nivukoski, tietokirjailijamaantieteilijä Laura Ertimo, kirjailijakolumnisti Roope Lipasti, lastenkirjailijakäsikirjoittaja Silja Sillanpää ja sarjakuvataitelija-kirjailija Tuuli Hypén. Ruotsinkielisillä Författarfredageneilla vierailivat kirjailijarunoilija Annika Sandelin, kuvittajakirjailija Linda Bondestam, nuortenkirjailija Eva Höglund, jännityskirjailija Eva Frantz ja kuvittajagraafikko Jenny Lucander.

Lukutaitoprojektin kirjailijavierailuilla keskusteltiin niin lasten- ja nuortenkirjoista ja -kirjallisuudesta kuin kirjoihin liittyvistä ammateista. Keskustelun lomassa esiteltiin vierailijoiden teoksia sekä luettiin ääneen teoksia. Keskustelua elävöitti yleisön kysymykset.

Helppoa lukuiloa lapsille

Lukutaitoprojekti on julkaissut myös monikielisyyttä ja monikulttuurisuutta käsittelevän Tärkeitä tarinoita -esitteen. Lapsille ja lapsiperheille suunnatusta esitteestä löytyy mm. piirustus- ja kirjoitustehtäviä.

Lukutaitoprojekti on toiminta-aikansa aikana myös jakanut lukuiloa turkulaisille lapsille hankkimalla uutta kirjallisuutta päiväkoteihin, kouluihin ja kirjastoihin. Lukutaitoprojekti on myös lahjoittanut Kustannusosakeyhtiö Otavalta ja Turun Kirjamessuilta (2021) lahjoituksena saamiansa muumiaiheisia lukupäiväkirjoja turkulaisille alkuopetuksen oppilaille.  Tuhannet kiitokset yli 2 500 lukupäiväkirjasta, kirjat on jaettu uusille omistajilleen!

Lukutaitotyön tueksi uusi julkaisu

Lukutaitoprojekti julkaisi huhtikuussa 2022 uuden kaksikielisen julkaisun yleisen lukutaitotyön tueksi: Suuntaa lukemiseen! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi – Rikta dig till läsning! Läskunnighetprojektet presenterar: Material som stöd för läskunnighetsarbete. Teoksen ovat kirjoittaneet lukutaidon asiantuntijat lukutaitoprojektin pedagogisissa iltapäivissä ja webinaareissa. Asiantuntijatekstien lisäksi julkaisu sisältää uusia toimintamalleja tukemaan lukutaitotyötä. Julkaisun kansien kuvituksesta vastasi kuvittajagraafikko Jenny Lucander.

Julkaisua tekemässä olivat mm. lukemisen inspiroija Agneta Möller-Salmela, kirjailija Magdalena Hai ja suomi vieraana kielenä yliopisto-opettaja Niina Kekki. Luennoitsijoina esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Juli-Anna Aerila, pohjoismaisen kirjallisuuden dosentti Mia Österlund sekä aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen.