Turun kaupungin lukutaitoprojektin onnistuneet kaksi vuotta huipentuvat 6.7. sanataidepäivässä. Kahden vuoden aikana Suuntaa lukemiseen! -projekti on kannustanut ja innostanut lapsia lukemisen pariin. Innostusta on tarjoiltu mm. kirjojen, suunnistuksien ja vierailujen avulla. Kaksivuotinen projekti juhlistaa menestystaivalta järjestämällä kaikille yhteisen maksuttoman Go Sanataide Go Kupittaanpuistossa klo 11–15.

Lukuiloa Kupittaanpuistossa!

Sanataidepäivää GO Sanataide GO! GO Ordkonst GO! vietetään toistamiseen runon ja suven päivänä 6.7. klo 11–15 Kupittaanpuistossa. Päivän ohjelma tarjoaa jälleen kaikenlaista lukuiloista toimintaa. Luvassa muun muassa pop-up-sanataide- ja sarjakuvatyöpajoja, kirjastofillari sekä erilaisia esityksiä eri puolilla Kupittaanpuistoa!

Sanataidepäivän 2022 tuottaa Turun lukutaitoprojekti yhdessä Kirjan talo – Bokens hus ry:n ja Turun kaupunginkirjaston kanssa, yhteistyökumppaneina mm. Aura of Puppets, Kommenttiraita, Turun Kesäteatteri ja Turun Sarjakuvakerho ry.

Sanataidepäivään ovat kaikki sydämellisesti tervetulleita!

Kirjasuunnistuksesta hitti!

Projekti otti vasta alkuaskeliaan, kun lukutaitoprojektin hitti näki päivän valon: yhteistyössä tehty lastenkirjasuunnistus (6.–30.11.2020) ilahdutti kaupunkilaisia kaupunkipuistoissa. Lapsiperheille ja kaikille leikkimielisille suunnatut suunnistusrastit tarjosivat mielikuvitusta kutkuttelevien toiminnallisten tehtävien lisäksi kaiken kaikkiaan 100 erilaista kirjavinkkiä!

Lukutaitoprojekti on toteuttanut kirjasuunnistusta myös aloitustempauksen jälkeen eri yhteistyötahojen kanssa – viimeksi keväällä 2022 yhdessä turkulaisen kirjailijan Eva Höglundin sekä lastenosasto Saagan kanssa. Lukuviikolla 2022 lanseerattu Kompisdeckarna -kirjasuunnistus pohjautui Evan Turkuun sijoittuvaan nuortenkirjaan. Suunnistusrastit löytyivät kirjan tapahtumapaikoilta eri puolilta Turun keskustaa!

Ja mikä parasta, kirjasuunnistus on herättänyt kiinnostusta myös Turun ja lähialueiden ulkopuolella: kirjasuunnistukseen on voinut keväällä 2022 osallistua Turun lisäksi esimerkiksi Kokkolassa! Valtakunnallista huomiota suunnistus sai osana Lukukummit-kampanjaa.

Kaksi lukurikasta vuotta

Turun kaupungin Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! -lukutaitoprojektin onnistunut taival lasten lukutaidon ja lukuinnon edistämisen parissa tuli päätökseen keväällä 2022. Lukutaitoprojekti toteutti 2020–2022 aikana useita erilaisia lukutaitoa ja lukuintoa edistäviä tempauksia, tapahtumia sekä materiaaleja. Lukutaitoprojekti myös vahvisti kasvatus- ja opetushenkilökunnan sekä kotien ja kulttuurialan toimijoiden välistä yhteistyötä lukemiseen liittyen. Kaksikielisen projektin rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kiitos!

Haluan lopuksi kiittää kaikkia lukutaitoprojektin toimintaan osallistuneita: tuhannet kiitokset työstänne turkulaisen ja suomalaisen lukutaidon hyväksi!

Lukuiloisin terveisin,

Henrik Hurme, lukukoordinaattori, Turun kaupunki

Teksti on lyhennetty versio alkuperäisestä. Alkuperäisen blogitekstin voi lukea Luku iloa -blogissa.