Turun päivänä herkutellaan munkeilla. Poimi ohje talteen ja katso videolta, miten periturkulainen herkku syntyy kotona.

Tiesitkö, että piispanmunkki on tullut Suomeen ensimmäisen kerran jo noin 150 vuotta sitten? Turkulaisille rakas piispis on pysyvä klassikko.

Mistä nimi tulee? Munkin saapuessa Suomeen, arkkipiispan piispanistuin löytyi Turusta. Piispanmunkin kuorrute oli alunperin valkoinen kuin piispan liperit ja nimi kunnioitti arkkipiispan virkaa.

Turun päivän kunniaksi Turun kaupunki ja Leipomo Rosten haluavat tarjota turkulaisille mahdollisuuden perehtyä piispanmunkin valmistuksen saloihin ja kokeilla niiden leipomista omassa kodissa. Mikäli et ole jauhopeukalo, Rostenin ihania pomadapäällysteisiä herkkuja voi kipaista ostamaan kaupasta.

”Pist siit sit viel viis piispist.”

Jaa oma piispanmunkkihetkesi somessa hashtagilla #turunpiispis

Piispanmunkki-ohje

30 kpl à 50 g painoisia munkkeja.

Ainekset
• 0,5 l vettä
• 50 g hiivaa
• 1 1/2 dl sokeria
• 2 munaa
• 2 tl suolaa
• noin 14 dl vehnäjauhoja
• 100 g leivontamargariinia
• halutessasi voit lisätä 1-2 tl kardemummaa

Kuorrutus
• 2 dl tomusokeria
• noin 1 1/2 rkl kuumaa vettä
• (elintarvikeväriä)

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja munat. Halutessasi lisää tässä vaiheessa myös kardemumma.

2. Lisää reilu puolet vehnäjauhoista. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi pehmeä margariini ja jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

3. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

4. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Voit hiukan litistää pyöreätä pullaa, jotta munkin päälle tulisi tasainen kohta, jolloin parempi kuorruttaa. Anna munkkien kohota leivinliinan alla.

5. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Paistoon käy rypsiöljy ja uppopaistoon tarkoitettuja öljyjä löytyy myös.

6. Nosta munkit talouspaperille valumaan. Pursota haluamasi hillo pursotuspussilla ja täyte-tyllalla munkin sisään, kun munkki on vielä lämmin.

7. Valmista kuorrute sekoittamalla kuorruteainekset keskenään sekaisin ja kuorruta jäähtyneet munkit.

8. Nauti munkit makoisiin suihin….

Huom! Huolehdi, että öljy ei kuumene liikaa. Varaa kansi öljykattilan vierelle. Mikäli öljy syttyy palamaan, tukahduta liekit kattilan kannella, älä käytä vettä.

Katso video: Kuinka piispanmunkki valmistuu?

 
Asiasanat: