Kirjasto on sitoutunut tekemään joka vuosi yhden ilmastoteon. Vuonna 2022 kirjasto sitoutuu edistämään kiertotaloutta. Kirjastosta saa lainattua paljon muutakin kuin kirjoja.

KIRJASTON ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

  • Kirjasto on sitoutunut tekemään joka vuosi yhden ilmastoteon, ja vuonna 2022 kirjasto sitoutuu edistämään kiertotaloutta
  • Kaikki kirjaston lainattavat palvelut ja yhteiskäytössä olevat laitteet edistävät kiertotaloutta, sillä kirjaston käyttäjien ei tarvitse ostaa tuotteita ja laitteita.
  • Kirjastossa pystytään lisäämän matalakynnyksellä tietoutta kiertotaloudesta ja tuomaan se kaupunkilaisten koettavaksi.

KUKA

Kirjaston tiedottaja Frida Pessi
Turun kaupunki

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. Tutustu sarjan muihin julkaisuihin.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

Lue lisää yritysten ja yhteisöjen ilmastoteoista Hiilineutraali Turku -ilmastotekojen tietokannasta.

Kirjaston tiedottaja Frida-Maria Pessi vastaa kysymyksiin kiertotalousteosta.

1. Kuvaile kiertotaloustekoanne lyhyesti

Kirjasto on sitoutunut tekemään joka vuosi yhden ilmastoteon. Vuonna 2022 kirjasto sitoutuu edistämään kiertotaloutta. Kirjastosta voi perinteisten kirjojen, lehtien ja lautapelien lisäksi lainata mm. roskapihdit ja lumilapion. Kirjastosta saa lainattua kausikortteja erilaisiin tapahtumiin, kuten teattereihin, konsertteihin ja urheilutapahtumiin. Kirjastoon tulee myös vuoden 2022 aika paja, jossa voi käyttää mm. ompelukonetta, saumuria, 3D-tulostinta ja laser-leikkuria.

2. Miten tekonne edistää kiertotaloutta ja vähentää päästöjä?

Kaikki kirjaston lainattavat palvelut ja yhteiskäytössä olevat laitteet edistävät kiertotaloutta, sillä kirjaston käyttäjien ei tarvitse ostaa tuotteita ja laitteita. Suoria päästövaikutuksia kirjaston omiin päästöihin on vähän, mutta välilliset ilmastovaikutukset ovat suuria. Lisäksi kirjaston ompelukoneitta tai 3D-tulostinta käyttämällä vaatteiden korjaukseen voi pidentää mm. vaatteiden käyttöikää.

Kirjastossa pystytään lisäämän matalakynnyksellä tietoutta kiertotaloudesta ja tuomaan se kaupunkilaisten koettavaksi. Kirjasto tuo kiertotalousajattelun tutuksi ja laajentaa käsitystä siitä, mitä kiertotalous voi käytännössä tarkoittaa. Asiakkaat voivat myös kokeilla kiertotalouden ratkaisuja matalalla kynnyksellä kirjastossa.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Kirjasto on sitoutunut tekemään joka vuosi yhden ilmastoteon, ja vuonna 2022 kirjasto sitoutuu edistämään kiertotaloutta. Kirjaston toiminta on kutenkin jo paljon pidempään edistänyt kiertotaloutta laajoilla lainauspalveluilla.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Kaikki kirjastot toimivat kiertotalouden esimerkkinä ja mahdollistajana kuntalaisille. Turun kaupunginkirjasto oli mukana syksyllä 2020 tehdyssä tutkimuksessa, jossa kirjastojen hiilijalanjälki on mitattu ensimmäistä kertaa. Tutkimukseen osallistui 13 eri kokoista pilottikirjastoa ympäri Suomen. Energiankulutus osoittautui mittausten perusteella suurimmaksi kirjastojen hiilijalanjälkeä kasvattavaksi tekijäksi, joten energiaratkaisuilla voisi olla potentiaalia kirjastojen päästöjen vähentämisessä.

5. Minkälaisen viestin haluat lähettää muille toimijoille?

Kirjasto sitoutuu tekemään yhden ilmastoteon vuosittain. Kannustamme muitakin organisaatioita ja yrityksiä toimimaan samoin!