Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK) haastaa tänäkin vuonna kaikki Suomen päiväkodit ja koulut osallistumaan John Nurmisen Säätiön lanseeraamaan Itämeripäivään ja syömään lähikalaa 25.8.2022. Syö Itämeri puhtaaksi -haasteeseen on jo ilmoittautunut yli 160 päiväkotia ja koulua.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Torstaina 25.8.2022 Turun kaupungin peruskouluissa, päiväkodeissa ja toisella asteella tarjoillaan lounaaksi Itämeren kalapuikkoja. Lähikalan syöminen vähentää Itämeren rehevöitymistä poistamalla fosforia vedestä. Lisäksi lähikalan syöminen tukee paikallisia yrittäjiä.  

Syö Itämeri puhtaaksi -haaste toteutuu tänä vuonna jo kolmatta kertaa. 

– Haluamme tehdä konkreettisia tekoja Itämeren ja Saaristomeren hyväksi. On upeaa, että opiskelijat ovat valmiita toimimaan tärkeiden asioiden puolesta, iloitsee TSYKin lukion biologian ja maantieteen lehtori Nina Brander

Haaste tukee hyvin myös Turun kaupungin ympäristötavoitteita, sillä Turku on kestävän kehityksen edelläkävijä ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä. Itämeri- ja ilmastoystävälliset ruokavalinnat kulkevatkin käsi kädessä. 

Tarjolla jopa 100 000 Itämeren kalapuikkoa 

Itämeripäivänä Turun kaupungin peruskouluissa, päiväkodeissa ja toisella asteella tarjoillaan yhtenä ruokavaihtoehtona Itämeren kalapuikkoja, jotka on valmistettu MSC-sertifioidusta suomalaisesta silakkafileestä. Sertifiointi on tapa osoittaa, että kalastusyritys täyttää vastuullisen kalastuksen kansainväliset parhaiden toimintatapojen periaatteet. 

Arkean palvelujohtaja Sari Silén kertoo, että päivän aikana kalapuikkoja syödään jopa 100 000 kappaletta. 

– Kalapuikot ovat tunnetusti yksi lasten ja nuorten suosikkiruuista. Onkin mahtavaa, että voimme tarjota turkulaisissa kouluissa ja päiväkodeissa vastuullisen kalavaihtoehdon Itämeripäivänä, sanoo Silén. 

Ilmoittaudu mukaan haasteeseen 

Tähän mennessä Syö Itämeri puhtaaksi -haasteeseen on jo ilmoittautunut yli 160 koulua ja päiväkotia ympäri Suomen. Turun ja sen lähikuntien lisäksi lähikalaa syödään muun muassa Oulussa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Uudet päiväkodit ja koulut voivat vielä ilmoittautua mukaan haasteen verkkosivuilla

– Itämeripäivänä kannustamme myös kaikkia päiväkoteja ja kouluja ilmiöpohjaiseen oppimiseen. Haasteen verkkosivuille on kerätty esimerkkejä, joita voi hyödyntää opetuksen suunnittelussa. Haastamme myös kaikkia ottamaan yhden askeleen pidemmälle ja selvittämään, olisiko mahdollista lisätä lähikala pysyvästi koulujen ruokalistalle, Brander vinkkaa.  

Syö Itämeri puhtaaksi -haasteetta koordinoi STEAM Turku. Haasteessa ovat mukana TSYKin ja STEAM Turun lisäksi John Nurmisen Säätiö, Arkea, Itämeripäivä, Itämerihaaste, Lounais-Suomen LUMA-keskus, Ainutlaatuinen Saaristomeri, Turun Nuorkauppakamari ry ja Opetushallitus.