Turvallisemman tilan periaatteiden konseptilla pyritään ehkäisemään erilaisia sosiaalisia ongelmatilanteita, kuten kiusaamista, syrjintää ja häirintää. Konkreettisilla toimintaperiaatteilla pyritään tukemaan sitä, että jokainen saisi toimia nuorisopalvelujen tiloissa omana itsenään.

Nuorisopalvelujen turvallisemman tilan periaatteet

  • Toivotamme tervetulleiksi kaikki sellaisina kuin he ovat.
  • Kunnioitamme jokaisen itsemäärittelyoikeutta, emmekä tee oletuksia kenenkään ominaisuuksista, etnisestä, kulttuurisesta tai sosioekonomisesta taustasta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, terveyden tai toimintakyvyn tilasta.
  • Kunnioitamme jokaisen henkilökohtaista tilaa. Emme koske toiseen ilman lupaa.
  • Annamme jokaiselle mahdollisuuden osallistua keskusteluun ja kuuntelemme. Emme jyrää toisen mielipidettä ja kunnioitamme sitä muodosta huolimatta.
  • Emme käytä puheessa rasistisia tai syrjiviä termejä ja stereotypioita missään tilanteessa.
  • Emme nolaa ketään puheilla tai teoilla. Käsittelemme arkoja aiheita kunnioittavasti.
  • Kunnioitamme jokaisen yksityisyyttä. Emme juoruile toisen asioista.
  • Pyydämme anteeksi, jos olemme tahallisesti tai tahattomasti loukanneet muita. Erehtyminen on inhimillistä.
  • Kohtaamme uudet asiat ja ihmiset avoimesti. Annamme jokaiselle mahdollisuuden.
  • Emme hyväksy kiusaamista tai eriarvoista kohtelua. Kun huomaamme kiusaamista tai syrjintää, puutumme tilanteeseen.

Periaatteet laadittiin yhteistyöllä

Nuorisopalveluissa turvallisemman tilan periaatteiden käyttöönotto nytkähti liikkeelle toukokuussa 2021 kaupungin nuorisolautakunnan (nykyisen kulttuuri- ja nuorisolautakunnan) edustaja Minna Sumeliuksen aloitteesta, jonka lautakunta hyväksyi valmisteltavaksi syksyllä 2021.

Konseptia valmistelleen nuorisopalvelujen projektipäällikkö Maria Halkilahden mukaan periaatteet haluttiin laatia mahdollisimman osallistavasti, ja periaatteiden laatimiseen osallistuivat niin nuorisopalvelujen nuoret kuin työntekijätkin. Pohjana nuorisopalvelujen periaatteille hyödynnettiin muiden toimijoiden laatimia listauksia.

Monilla nuorisopalvelujen tiloilla ja toiminnoilla on aiemminkin ollut käytössään erilaisia yhteisiä pelisääntöjä, joilla on pyritty rakentamaan turvallista toimintaympäristöä. Maria Halkilahden mukaan turvallisemman tilan periaatteet sitouttavat eri tilojen omat pelisäännöt laajempaan konseptiin ja luovat konkreettisen työkalun, jolla erilaisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua. 

Periaatteet myös visualisoitiin nuorten työpaja Fendarin viestintäpajalla julisteiksi, jotta ne olisi helppo pitää esillä kaikkien eri tiloja käyttävien nähtävillä. Julisteet jaetaan eri tiloille syksyn aikana. 

– Julisteilla tehdään näkyväksi, että ihmiset sitoutuvat noudattamaan periaatteita tilassa ollessaan. Periaatteilla halutaan kertoa, että jokainen saa olla nuorisopalvelujen tiloissa turvallisesti oma itsensä, ja että mahdollisista ongelmatilanteista tulee kertoa eteenpäin ohjaajille ja niihin tullaan puuttumaan, Halkilahti toteaa.

Turvallisempi tila rakentuu käyttäjistään

Tärkeä osa periaatteiden käyttöönottoa on niiden vakiinnuttaminen tiloja käyttävien ihmisten toimintaan. Nuorisotilojen työntekijät ideoivat alkukeväästä järjestetyssä keskustelupajassa vinkkejä siihen, miten nuoria voitaisiin sitouttaa periaatteiden noudattamiseen. Periaatteet ja ideat aiheen käsittelystä nuorten kanssa käytiin läpi nuorisopalvelujen koko henkilöstön yhteisessä päivässä maaliskuussa 2022.

– Eri tiloilla voidaan esimerkiksi yhteisesti pohtia, mitä periaatteet tarkoittavat käytännössä omassa toiminnassa ja minkälaisia ajatuksia ne herättävät nuorissa. Käsittelemällä periaatteita yhdessä nuorten kanssa voidaan tukea osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemusta, Halkilahti sanoo.

Asiasanat: