Turun kaupungin koulut viettävät 2022 juhlavuotta, kun Turussa on käyty kunnallisessa koulussa jo 150 vuotta – pisimpään Suomessa.

Seuraa somessa

Juhlavuoden aikana Facebookissa, Turun kaupunki – kasvatus ja opetus -kanavalla, julkaistaan historiallisia kuvia koulunkäynnistä Turussa. Kuvat ovat Turun museokeskuksen arkistoista.

Tammikuun 15. päivä 1872 yhteensä 153 lasta aloitti Turussa kansakoulun. Saman vuoden syyskuussa käynnistyi myös yläkansakoulu 151 oppilaan voimin. Opettajia oli yhteensä kahdeksan. Ensimmäisenä vuonna opintie ei ollut hitti, mutta kymmenessä vuodessa oppilasmäärä kasvoi jo yli 2000:een, mikä oli suuri määrä sen aikaisessa Turussa.   

Perusasiat eivät ole muuttuneet. Niin ennen kuin nytkin monipuolinen osaaminen syntyy laajasta sivistyksestä. Osaaminen vaatii ahkeruutta, mutta palkitsee luottamuksella omiin kykyihin. 

– Kansakoulun perustaneet aktiiviset turkulaiset painottivat koulujen sivistystehtävää, ja samalla kannalla olemme edelleen, sanoo kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen.

Turussa toimi vuoteen 1976 asti kansakoulujen rinnalla myös useita yksityisiä ja valtion ylläpitämiä oppikouluja. Tuolloin pääosa oppilaitoksista kunnallistettiin ja oppilaitokset muuttuivat peruskouluiksi ja lukioiksi. 

2000-luvulla erikoistuminen, kansainvälistyminen, monikulttuurisuus, kouluverkkouudistus ja hallinnon rationalisointi ovat muuttaneet monen opinahjon toimintaa.

Teksti: Susse Määttänen
Kuvat: Turun museokeskus

Juttu on julkaistu Turkupostissa 3/2022.

Konekirjoitustunti kansakoulujen iltakurssilla 1930-luvun alussa. Kuva: Turun museokeskus
Näin hoidettiin viljelyksiä Turun kansakoulujen kasvimaalla. Kasvitarhanhoito oli valinnainen oppiaine kansakoulussa, ja 1940-luvulla koulukasvitarhoja oli ympäri kaupunkia.
Kuva: Turun museokeskus
Kansakoulun ammeissa tuli puhdasta! 1900-luvun alussa kouluilla oli suuri merkitys lasten hygieniaan, sillä kotien pesutiloissa oli suuria vaihteluita. Kansakoululla oli Turussa oma kylpylaitos Välikadun koulussa, ja esimerkiksi silloisella Kerttulinmäen koululla oli ihka oma kylpyläosasto. Vuonna 1914 kylpyläkäyntejä kirjattiin peräti 34 255. 
Kuva: Viktor H. Auer/ Turun museokeskus, 1910
Näin luisti suksi Turun kunnallissairaalan takana kansakoulujen hiihtokilpailuissa helmikuussa 1945. Kuva: Turun Sanomat / Turun museokeskus