Syyskuun alussa avautuva keskitetty äitiysneuvola vahvistaa turkulaisten neuvolapalveluja. Keskitetyssä äitiysneuvolassa työskentelee gynekologi, kätilö, lähihoitaja, seksuaaliterapeutti ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

Keskitetty äitiysneuvola

  • palvelee osoitteessa Hämeenkatu 4
  • Neuvolaan ohjaudutaan omasta äitiysneuvolasta tarvittaessa.
  • Neuvolassa työskentelee gynekologi, ultraäänitutkimuksiin erikoistunut kätilö, seksuaaliterapeutti sekä psykiatrinen sairaanhoitaja.
  • Neuvola tarjoaa odottajalle apua mm. raskausdiabeteksen hoidossa, erilaisten raskauteen liittyvien vaivojen tutkimisessa, synnytyspelkojen käsittelyssä sekä sikiön kasvuun ja asentoon liittyvissä ultraäänitutkimuksissa.
  • Sikiöseulontaohjelmaan kuuluvat ultraäänitutkimukset hoidetaan edelleen Tyksissä.
  • Avoneuvola siirtyy osaksi keskitettyä äitiysneuvolaa syys-lokakuun aikana 2022.

Raskaana olevat ohjautuvat keskitettyyn äitiysneuvolaan omasta neuvolasta, mikäli odottajaa vaivaa esimerkiksi synnytyspelko tai raskauteen liittyvä asia vaatii ultraäänitutkimuksen tai erikoislääkärin arvion. Keskitetty äitiysneuvola laajentaa Turun neuvoloiden palveluvalikoimaa ja hoitaa asiakkaita, jotka muutoin saattaisivat ohjautua Tyksin äitiyspoliklinikalle.

- Keskitetyn äitiysneuvolan palveluilla varmistamme raskaana olevan laadukkaan hoidon koko raskauden ajaksi. Olemme keskittäneet ja lisänneet sinne erityisosaamista vaativampien raskauksien seurantaan. Tarkoituksena on vähentää myös erikoissairaanhoidossa tehtäviä akuutteja käyntejä, ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Tytti Lääperi kertoo.

Keskitetyssä äitiysneuvolassa työskentelee gynekologi, ultraäänitutkimuksiin erikoistunut kätilö, lähihoitaja, seksuaaliterapeutti sekä psykiatrinen sairaanhoitaja. Neuvola tarjoaa odottajalle apua mm. raskausdiabeteksen hoidossa, erilaisten raskauteen liittyvien vaivojen tutkimisessa, synnytyspelkojen käsittelyssä sekä sikiön kasvuun ja asentoon liittyvissä ultraäänitutkimuksissa. Sikiöseulontaohjelmaan kuuluvat ultraäänitutkimukset hoidetaan edelleen Tyksissä.

-Nyt alkavan toiminnan myötä pystymme tarjoamaan tasapuolisesti kaikkien neuvoloiden avuksi myös erikoislääkäripalveluja. Tavoitteena on, että asiakkaat saavat raskauteen liittyvissä erityisongelmissa aiempaa helpommin ja sujuvammin apua oman neuvolatoimintamme sisällä, ehkäisevän terveydenhuollon ylilääkäri Hannele Kallio kertoo.

Avoneuvola siirtyy osaksi keskitettyä äitiysneuvolaa

Turun avoneuvolatoiminta siirtyy myös syys-lokakuussa osaksi keskitettyä äitiysneuvolaa. Avoneuvolan toiminta on viime vuosina ollut haavoittuvaa sekä koronasta että työntekijäresurssipulasta johtuen. Avoneuvolatoimintaa on jouduttu supistamaan jo pidemmän aikaa.

- Nyt kun saimme sosiaali- ja terveyslautakunnalta siunauksen terveydenhoitajaresurssin lisäyksille, pystymme vahvistamaan myös avoneuvolatoimintaa. Tavoitteenamme on saada avoneuvola mahdollisimman pian toimimaan joka arkipäivä. Kerromme heti asiasta lisää, kun rekrytointiprosessimme etenee, Lääperi sanoo.

Avoneuvolassa asioidaan lyhyehköissä asioissa 15 minuutin käyntiajoilla ja siellä mm. kuunnellaan sikiön sykettä, tehdään vauvojen painokontrolleja, annetaan rokotuksia sekä tarkistetaan vastasyntyneiden napoja sekä ohjataan vauva-ajan iho-oireiden hoidossa. Avoneuvolan palvelut on tarkoitettu turkulaisille äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaille. Avoneuvolassa asioidaan ilman ajanvarausta.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 23.8.2022 hyväksyä Turun neuvoloiden tilanteesta laaditun selvityksen sekä lisäresurssiesityksen, joka piti sisällään 8 uutta työntekijävakanssia (neljä terveydenhoitajaa, kolme perheohjaajaa ja yksi lähihoitaja). Tämän lisäksi täytettäväksi tulee yksi osastonhoitajan ja yksi perheohjaajan vakanssi.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Myös Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelut siirtyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Seuraa hyvinvointialueen rakentumista: vshyvinvointialue.fi