Enterorokkoa esiintyy useimmiten loppukesällä ja alkusyksyllä. Tänä vuonna rokkoa on liikkeellä laajasti. Enterorokko on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla ja se on useimmiten melko lievä tauti. Rokko kestää yleensä alle viikon ja paranee itsestään. Tulehduskipulääkkeet auttavat rokon aiheuttamiin kipuihin.

Mikä on enterorokko?

  • Enterorokko on RNA-viruksen aiheuttama lasten rokkotauti, joka on hyvin tarttuva. Se tarttuu pisaratartuntana sekä ulosteen välityksellä. 
  • Enterorokkoa esiintyy useimmiten loppukesällä ja alkusyksyllä. Epidemiat ovat hyvin erilaisia eri vuosina. 
  • Enterorokon oireita ovat kuume ja rakkulainen ihottuma suussa, käsissä ja jaloissa. 
  • Tautia vastaan ei ole rokotetta eikä täsmälääkettä. 

Lisää tietoa:

Enterorokko on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua etenkin perheessä myös aikuisiin. Tavallisesti enterovirusinfektio ilmenee normaalina flunssana. Rokon itämisaika on 3–10 vuorokautta tartunnasta.  
 
- Hyvä käsihygienia on tärkeää tämänkin taudin leviämisen ehkäisemisessä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo. 

Oireina rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa  

Rokko aiheuttaa rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muualla iholla. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Lapsella voi ilmetä myös nielukipua ja vatsavaivoja. 
 
Enterorokko ei aiheuta lapsilla yleensä kutinaa, niin kuin vesirokko. Aikuisilla rakkulat voivat olla kutisevia. Jalkapohjien rakkulat voivat olla myös kivuliaita ja haitata kävelyä. Taudin alkuvaiheessa enterorokon erottaminen vesirokosta voi joskus olla hankalaa.  

Enterorokko hoituu yleensä kotona 

Enterorokko on useimmiten melko lievä tauti. Se kestää yleensä alle viikon ja paranee itsestään. Suun rakkulat saattavat olla kivuliaita ja syöminen voi olla hankalaa. Lapselle on silloin hyvä antaa nestemäistä ravintoa, kuten mehua, vellejä ja jäätelöä. Jos lapsen syöminen ja juominen vaikeutuvat ja lapsi väsähtää, on tärkeää olla yhteydessä terveydenhuoltoon. 
 
- Liikkeellä on myös toista enterovirusta, joka aiheuttaa flunssaa sekä osalle sairastuneista hengenahdistusta. Mikäli hengitys vaikeutuu, on tärkeää hakeutua terveydenhuoltoon hoitoon, sanoo Peltoniemi. 
 

Asiasanat: