Aboa Vetus Ars Nova, Forum Marinum, Turun taidemuseo sekä Turun museokeskuksen museot houkuttelivat ennätysmäärän museokävijöitä kesäkaudella 2022. Museoissa vieraili kaiken kaikkiaan 268 078 museokävijää kesä-, heinä- ja elokuun aikana. Myös valtakunnallisen Museokortin suosio jatkoi tasaista kasvua. Kesän aikana lähes 60 000 museovierailua tehtiin museokortilla.

Turun linna suosituin Turun museokeskuksen museoista

Kesäkuukausina Museokeskuksen museoissa vieraili yhteensä 161 603 (2021: 160 541) kävijää. Suosituin kesäkauden museokohde oli Turun linna, jossa vieraili 70 000 museokävijää heinäkuun ollessa ennätysvilkas lähes 40 000 kävijällään. 

Uudistuneessa Luostarinmäen museokorttelissa vieraili 20 511 kävijää, WAMissa 18.9. asti avoinna oleva Antti Laitisen näyttely houkutteli museoon lähes 14 000 kävijää ja Biologisen museon Kappas kakkaa! -näyttely lähes 10 000 kävijää. Keskellä kesäistä kaupunkivilinää sijaitsevassa Apteekkimuseossa & Qwenselin talossa vieraili lähes 9 000 kävijää. Brinkkalan gallerian näyttelyihin kävi tutustumassa 2070 vierailijaa ja Kuralan Kylämäen maalaismaisemissa vieraili hieman yli 36 000 kävijää.

Kaikista museovierailuista noin 21 000 käyntiä (13 %) tehtiin Museokortilla. Suosituin Museokortti-kohde oli WAM, jossa lähes puolet museovierialuista tehtiin Museokortilla. Kesän suosituimmista Museokortin kesäkohteista Luostarinmäki oli valtakunnallisesti neljänneksi suosituin Museokortti-kohde.

Aboa Vetus Ars Nova oli jälleen suosittu kesän vierailukohde 

Kesä 2022 oli mainio museokesä Aboa Vetus Ars Novalle: nykytaide, historia ja arkeologia kiinnostivat ja muse-ossa vieraili 30 305 (2021: 26 518) museokävijää kesä-, heinä- ja elokuun aikana. Vierailuista 11 385 tehtiin Museokortilla, joka oli 37,6 % kokonaiskävijämäärästä.
 
Kustaa Saksin Aura-näyttely Ars Novan puolella ihastutti museokävijöitä, ja kävijät jakoivat kuvia näyttävistä ja värikylläisistä teoksista aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Myös museon taidekokoelmasta koottu Abstrakti-näyttely sai ihmiset pysähtymään taiteen äärelle ja jakamaan ajatuksiaan sosiaalisen median kanavissa. Kustaa Saksin Aura-näyttely on esillä 9.10.2022 asti ja Abstrakti – teoksia museon taidekokoelmasta 31.10.2022 asti.  

Kustaa Saksin Aura -näyttely AVANissa. Kuva: J. Pitkänen.

Aboa Vetuksen historian havina, keskiaikaiset rauniot ja Luutarha olivat erityisen suosittuja lapsiperheiden vierai-lukohteena, ja ne houkuttelivat jälleen runsaasti eri ikäisiä museovieraita arkeologian pariin. Myös arkeologiset yleisökaivaukset museon sisäpihalla herättivät kiinnostusta ja kaivausalueella vieraili kesän aikana 1826 kävijää. Kesällä lapsille ja aikuisille järjestetyt kaivauskurssit olivat suosittuja, ja halukkaita tulijoita oli enemmän kuin paikkoja pystyttiin tarjoamaan.

Suomen Joutsenen juhlavuosi siivitti Forum Marinumin yhteen parhaista sesongeista

Suomen Joutsenen 120-vuotisjuhlavuoden yleisöohjelma, museolaivat Sigyn, Karjala ja Keihässalmi sekä näytte-lyt houkuttelivat kesäkuukausina yhteensä 55 450 (2021: 48 300) kävijää. Kesäsesonki oli yksi parhaista Forum Marinumin toimintahistorian aikana. Kävijöistä lähes 16 000 vieraili merikeskuksessa Museokortilla. Kesän suosi-tuimmista Museokortin kesäkohteista Suomen Jousen oli valtakunnallisesti seitsemänneksi suosituin Museokortti-kohde.

Forum Marinumin museolaivastoa. Kuva: Maija Karhu.

Merikeskuksen alueella järjestetyistä muista yleisötapahtumista merkittävimmäksi kohosi Turku Sea Jazz -festivaali heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuman varsinainen järjestäjä Jazz City Turku ry toi alueelle ohjelmaansa myös elokuun lopulla vietettyyn Itämeripäivään. Kesäkuun alussa musiikkia merikeskukselle tarjoili puolestaan Puolustusvoimien kesäkiertue. 

Turun taidemuseossa paras kesä aikoihin

Taidemuseon kesänäyttelyt houkuttelivat museoon kesän aikana 20 720 (2021: 15 209) taiteenystävää. Kesän kävijämäärä teki korona-ajan näyttelykohtaisen ennätyksen ja kohosi jopa pandemiaa edeltäviä kesiä paremmak-si. Lomakausi toi museoon runsaasti matkailijoita ja uusia kävijöitä.  
 
Kävijäkyselyn perusteella noin puolet oli ulkopaikkakuntalaisia, ja museossa vierailtiin erityisesti pääkaupunki-seudulta. Kyselyyn vastanneista 65 % oli ensi kertaa tai muutaman kerran aiemmin museossa vieraillei-ta. Museokorttia käytettiin ahkerasti, ja kortinhaltijat muodostivatkin lähes puolet kesän kaikista kävijöistä. Kesän suosituimmista ympärivuoden avoinna olevista museoista Turun taidemuseo oli valtakunnallisesti yhdenneksitoista suosituin Museokortti-kohde.

Elga Sesemann: Omakuva, 1946. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Yehia Eweis.

Ateneumin taidemuseon kanssa toteutettu Moderni nainen -näyttely sai runsaasti kiitosta museon yleisöiltä, ja erityistä kiinnostusta herätti monelle aiemmin tuntemattoman Elga Sesemannin taide. Myös nyky-grafiikkaa ikiaikaisin, luontoa kunnioittavin työtavoin toteuttavan Katja Syrjän näyttely sekä ihmisen ja muiden eläinlajien tulevaisuutta pohtiva, Liinu Grönlundin ja Okku Nuutilaisen videoteos Observe these words löysivät omat ihailijansa.