Ylioppilaskirjoitukset käynnistyvät maanantaina 12.9.2022 äidinkielen ja kirjallisuuden kokeella. Ylioppilaskirjoitukset kestävät noin kolme viikkoa päättyen lyhyisiin vieraisiin kieliin sekä saamen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen.

Syksyllä 2022 Turun lukioissa kirjoituksiin osallistuu 1 796 kokelasta, joista 341 on korottajia tai erillisen kokeen kirjoittajia. Luvuissa on mukana Turun iltalukion ja osana kaksoistutkintoa kirjoittavat kokelaat. Koko maassa syksyn 2022 tutkintoon on ilmoittautunut noin 44 500 kokelasta, joka on 775 vähemmän kuin syksyllä 2021 (lähde: Ylioppilastutkintolautakunta, YTL).

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään YTL:n ohjeistuksien mukaisesti.

Kokeisiin osallistuvien kannattaa tarkistaa kirjoituspäivien ohjeet omasta lukiosta. Omasta lukiosta voi myös kysyä ohjeita, miten toimia mahdollisen sairastumisen yhteydessä.

Lakkiaisia juhlitaan joulukuussa

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julkaistaan marraskuussa, kun tulokset lähetetään lukioille aikaisintaan 10.11. klo 9.00. Tulokset ovat nähtävillä Oma Opintopolku -verkkopalvelussa 11.11. alkaen. Julkaisemisen yhteydessä tulokset luovutetaan myös korkeakoulujen yhteisvalinnan käyttöön. YTL huomauttaa, että ajankohdat ovat alustavia ja muutokset mahdollisia.

Kevään 2023 tutkintoon on ilmoittauduttava viimeistään 1.12., ja syksyn 2023 tutkintoon viimeistään 5.6. Syksyn lakkiaisia on perinteisesti juhlittu lähellä tai juuri ennen itsenäisyyspäivää. Tarkemman ajankohdan kokelas saa kysymällä lisätietoja omasta lukiosta.

Kokeita suoritetaan sekä maksutta että maksullisesti

Oppivelvollisuuden laajennuttua ylioppilastutkinnon kokeita suoritetaan sekä maksullisesti että maksuttomasti. Vanha maksumalli ei ollut käytännöllinen oppivelvollisuuden laajennuttua. Perusmaksu poistuu ja koekohtaista maksua korotetaan kuudella eurolla, jotta maksullisia kokeita suorittavien kokelaiden tutkintomaksut pysyvät keskimäärin samansuuruisina kuin ennen muutosta. Maksumuutos astuu voimaan syksyn 2022 ylioppilaskirjoituksista lähtien.

Lähde: YTL – Ylioppilastutkinnon maksut muuttuvat