Turun Kaupunginteatteri, Saaristo-ooppera ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa, ja tuottavat oopperan teatterin Päänäyttämölle lähes 20 vuoden tauon jälkeen. Suomen historian käännekohdasta kertovaa Punaista viivaa tähdittävät solistit Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka.

Punainen viiva

Aulis Sallisen ooppera Punainen viiva kantaesitettiin vuonna 1978 Suomen Kansallisoopperassa. Nyt Turussa sen pariin katsomoon kutsuvat Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka.  

–Turkuun on ihana tulla. Minulla on täältä aivan mahtavia muistoja esiintymisistä kirkoissa, konserttitalossa sekä Logomossa. Kaupunginteatterin lavalle pääsen nyt ensimmäistä kertaa, kertoo Riikaa esittävä Johanna Rusanen.

–Tämä on ehdottomasti yksi unelmaroolejani. Punaisen viivan musiikki on vaikuttavaa ja ilmaisuvoimaista. Roolissa on mahdollista pureutua syvälle ihmisyyden rakenteisiin, kertoo Waltteri Torikka. 

Ooppera pohjautuu Ilmari Kiannon vuoden 1909 klassikkoromaaniin. Tarina sijoittuu Suomen historian käännekohtaan, jossa sosiaalidemokratian aalto pyyhkäisee yli maan ja kaikki yli 24-vuotiaat saavat äänioikeuden ja näin mahdollisuuden vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Kainuun Korpiloukon köyhässä mökissäkin Riikalla ja Topilla herää toivo paremmasta huomisesta. Oikolatua onneen yhteiskunnallinen myllerrys ei heidän perheelleen kuitenkaan suo.   

Yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin, Saaristo-oopperan ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa toteutuva esitys tehdään mahdollisimman ekologisesti ja pienellä materiaalihukalla, mutta visuaalisesta näyttävyydestä tinkimättä. 

–On hienoa päästä tekemään oopperaa kaupunginteatterin suurelle näyttämölle, jossa käytössä on moderni teatteritekniikka ja jossa orkesteri voi esiintyä suurella kokoonpanolla, iloitsee TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen.

–Punainen viiva on yksi lempioopperoistani. On tärkeää, että oopperoissa on myös pienten ihmisten tarinoita. Yleisössä haluaisin nähdä paljon ensikertalaisia ja nuoria, ooppera ei ole pelkästään meitä boomereita varten, naureskelee Saaristo-oopperan voimahahmo Päivi Nisula.

Punaisen viivan ohjaa innoissaan oopperan pyörteisiin heittäytyvä Mikko Kouki.