Varsinais-Suomen hyvinvointialue
- Hyvinvointialueen muodostavat 27 kunnan sote-palvelut, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO, Kårkullan kuntayhtymä, Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymä.
- Varsinais-Suomen hyvinvointialue on asukasmäärältään Suomen kolmanneksi suurin hyvinvointialue (alueen väestö vuonna 2021 n. 490 000 asukasta)
- Henkilöstömäärältään Varsinais-Suomen hyvinvointialue on Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue (työntekijöitä n. 23 000)
Lue lisää valmistelutyöstä
Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023. Silloin sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueelle. Uudistuksen tarkoituksena on parantaa alueen asukkaiden peruspalveluja. Sote-palveluissa painopiste siirtyy peruspalveluihin ja varhaiseen ongelmien ehkäisyyn.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue vastaa tammikuusta 2023 lähtien seuraavista palveluista:
- Perusterveydenhuolto, esim. terveysasemien toiminta ja niiden vuodeosastot
- Erikoissairaanhoito, esim. Turun yliopistollisen keskussairaalan eri sairaalat
- Ensihoito, kuten ambulanssit
- Palo- ja pelastustoiminta
- Suun terveydenhuolto
- Mielenterveys- ja päihdepalvelut
- Äitiys- ja lastenneuvolat
- Sosiaalityö, mm. aikuissosiaalityö ja lastensuojelu
- Vammaispalvelut
- Ikääntyneiden asumispalvelut ja kotihoito
- Kuntoutumispalvelut, esim. fysioterapia ja muut terapiat
Mikä muuttuu 1.1.2023?
Vuoden vaihteessa 2023 turkulaisten sote-palvelut jatkuvat samalla tavalla kuin aiemminkin. Terveysasemat, neuvolat, hammashoitolat, kotihoitoalueet jne. pysyvät samoina, eikä palveluihin tule tässä vaiheessa suuria muutoksia.
Turussa sote-palveluiden osalta kehitystyötä on tehty koko ajan ja työ tulee jatkumaan, mutta jatkossa sitä tehdään Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimissä koko maakunnan näkökulmasta.