Noin vuoden kestävässä VALMOssa kaikki opetus tapahtuu suomeksi. VALMO-luokan opettaminen on opettaja Leena Kulmalan mielestä hauskaa, mutta haasteitakin riittää.

”Yy, kaa, koo ja lähtee”, musiikin opettaja Janne Kuosa aloittaa. Hetken kuluttua luokallinen 7–13-vuotiaita oppilaita liittyy soittoon mukaan. He alkavat rämpytellä ukulelella J. Karjalaista.

Osa oppilaista soittaa ukulelea ensimmäistä kertaa, osalla on siitä jo aiempaa kokemusta. Ja osa oppilaista puhuu suomea jonkin verran, osa ei ollenkaan. Ei siis ole yllättävää, että kappaleen kanssa on vielä vähän hakemista. Mutta pääasia onkin, että oppilaat pääsevät kokeilemaan eri instrumentteja ja soitosta välittyy ilo ja tekemisen meininki.

Olemme Ilpoisten koulussa valmistavan opetuksen luokan musiikin tunnilla. VALMO on ensimmäinen kouluryhmä, jonne oppilas menee Suomeen muutettuaan. Kyse on noin vuoden mittaisesta jaksosta, jonka aikana hänelle opetetaan niin paljon suomen kieltä kuin se on siinä ajassa mahdollista.

VALMO-luokassa kaikki opetus tapahtuu suomeksi

Leena Kulmala toimii Ilpoisten koulussa VALMO-opettajana. Hän kertoo, että VALMOssa kaikki opetus tapahtuu suomeksi, on sitten kyse musiikista, kuvaamataidosta, matematiikasta tai muusta oppiaineesta.

Tavoitteena on se, että yhden vuoden VALMO-opiskelun jälkeen oppilas pystyy integroitumaan suomalaiseen luokkaan.

”Se on helpompaa eka- ja tokaluokkalaisille ja huikean vaativaa yhdeksäsluokkalaiselle”, Kulmala kertoo.

Täysin kylmiltään oppilaiden ei tarvitse kuitenkaan siirtyä suomenkieliselle luokalle, sillä he osallistuvat VALMO-vuoden aikana esimerkiksi yleisopetuksen liikuntatunneille ja kuvaamataidon tunneille. Koronan takia se ei tosin ole ollut pariin vuoteen mahdollista, mutta tilanteeseen pitäisi tulla muutos tänä syksynä.

Tavallisesti Kulmala opettaa VALMO-luokkaa itsekseen. Häneltä kysytäänkin usein, kuinka montaa kieltä hän puhuu itse ja miten hän pystyy opettamaan eri kielialueilta tulevia lapsia.

”Minä en ole kielitaitoinen ihminen, eivätkä oppilaani perinteisesti puhu edes englantia. Eli meillä ei ole muuta yhteistä kieltä kuin suomen kieli.”

Oppilaat oppivat suomen kieltä kuitenkin nopeasti. Tai suorastaan häkellyttävän nopeasti, kuten Kulmala sanoo.

”Jo parin viikon opiskelun jälkeen he ymmärtävät monessa asiassa, mitä opettaja haluaa heidän tekevän seuraavaksi.”

Ilpoisten koulussa työskentelevät vieraskieliset opettajat käyvät noin kerran viikossa kysymässä, miten luokassa menee. Silloin nämä voivat kääntää jonkin yksittäisen asian, jonka Kulmala haluaa kertoa oppilaalle tai oppilas Kulmalalle.

VALMO-luokan opettaminen on hauskaa mutta haasteitakin riittää

VALMO-luokalla opettaminen on Kulmalan mukaan tosi hauskaa, sillä päivät ovat värikkäitä ja aina sattuu ja tapahtuu.

Haasteitakin riittää. Oppilaita esimerkiksi tulee erilaisista koulutaustoista.

”Saattaa olla, että 10–11-vuotias lapsi ei ole käynyt koulua omassa maassaan koskaan. Tai sitten, niin kuin minullakin tällä hetkellä, että oppilas on opiskellut englanninkielisessä yksityiskoulussa Cambridgen opetussuunnitelman mukaan jo kuusi vuotta.”

Oppilaat myös aloittavat VALMO-luokalla eri ikäisinä, ikäjakauman ollessa alakoulussa 7–13 vuotta.

Kolmas haaste on se, että oppilaita tulee ja menee pitkin vuotta.

”Ensimmäiset oppilaat ovat aloittaneet elokuussa ja viimeiset toukokuun puolivälissä”, Kulmala kertoo.

VALMOn vahvuutena Kulmala pitää erilaisuuden kohtaamista.

”Lapset tulevat eri puolelta maailmaa ja huomaavat, että olemme täällä yksi suuri luokka. Erityisen iloinen olen siitä, että meillä on erittäin harvoin kiusaamista.”

Kulmala on opettanut vieraskielisiä oppilaita lähes koko opettajauransa ajan

Kulmala aloittaa tänä syksynä 30. opettajavuotensa. Ensikosketuksensa vieraskielisiin oppilaisiin hän sai heti työuransa alussa silloisessa Vasaramäen pakolaisluokassa, jota hän opetti yhden kevään ajan.

”Sen jälkeen työskentelin pitkään Lausteen koulussa suomi toisena kielenä -opettajana.”

Erityisopettajaksi valmistumisen jälkeen hän on opettanut maahanmuuttajataustaisia lapsia koko ajan, ja pelkästään VALMO-opettajana hän on toiminut kolmen vuoden ajan.

”Tunnen olevani nyt oikeassa paikassa, joten tämä valmoilu saa kyllä jatkua”, Kulmala kehuu.

Katso valmistavasta opetuksesta kertova video.

Uutinen on osa Kuukauden koulu -juttusarjaa, jossa nostetaan esille turkulaiskouluja ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Ilpoisten koulu on syyslukukauden ensimmäinen kuukauden koulu.