Turun kaupunginhallitus on hyväksynyt kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laaditun kehityskonseptin ohjeellisesti noudatettavaksi. Samalla se päätti yhteistyön jatkamisesta korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Kauppahallin kortteli on keskeinen osa Turun kaupallista keskustaa ja kaupunkikuvaa. Korttelin kehittäminen on jatkoa torin uudistamisen myötä käynnistyneelle keskusta-alueen positiiviselle peruskorjaus- ja investointibuumille.

Nyt laadittu kehityssuunnitelma esittää Kauppahallin kortteliin muun muassa uusia, kaikille kaupunkilaisille avoimia paikkoja: ulkotiloja, reittejä ja kattokerroksia näköaloilla. Nämä elävöittäisivät ja eheyttäisivät korttelialuetta ja samalla koko ydinkeskustaa.

Korttelin uudistus sovitetaan samaan yhteyteen Kauppahallin välttämättömän peruskorjauksen kanssa.  Kauppahallitoiminta jatkuu myös muutosten ajan.

- Esitetyn mukainen korttelin kehittäminen kasvattaa keskustan vetovoimaa ja vahvistaa korttelin helmen, perinteikkään Kauppahallin toimintaedellytyksiä. Konseptiaineistot tuovat tärkeää sisällöllistä näkökulmaa parhaillaan käynnissä olevaan Kauppahallin peruskorjauksen suunnitteluun, elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen arvioi suunnitelmia.  

Yhteistyöllä eheä ja kutsuva kokonaisuus

Turun kauppahallikortteli -kehityskonsepti perustuu huolelliseen taustatyöhön. Se on laadittu Turun kaupungin ja JKMM Arkkitehtien vuorovaikutteisella innovaatiokumppanuudella eri sidosryhmiä sekä kuntalaisia osallistaen.

Työ sisältää kaksi osaa: korttelin kokonaiskonseptin sekä kaupallisen konseptin. Kokonaiskonseptia täydentävät asemakaavan muutosalueen kehityssuunnitelma ja taloudellinen toteutusmalli. Kaupalliseen konseptiin kuuluvat Kauppahallille visioidut suunnitelmat.

- Kumppanillamme JKMM:llä on visionäärisen näkemyksen lisäksi työnsä kautta vankka kokemus erilaisista kaupunkikehityskohteista Suomesta ja maailmalta. Mikään oppi maailmalta ei voi kuitenkaan korvata paikallista kohdetuntemusta. Kehitystyön aikana on siksi innovaatiokumppanuusmallin mukaisesti järjestetty useita yleisö- ja sidosryhmätilaisuuksia sekä alueen toimijoiden haastatteluita. Korttelin toimijat ja kiinteistönomistajat ovat myös kokoontuneet asiassa säännöllisesti, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kuvailee prosessia.

Kauppahallikorttelin kehityssuunnitelma mahdollistaa korttelin eri omistajien ja toimijoiden yhteisiä toimintoja, mikä on resurssien kannalta tehokasta ja korttelin käyttäjien kannalta mielekästä. Kehityssuunnitelmassa ja taloudellisessa toteutusmallissa on esimerkiksi tarkasteltu eri vaihtoehtoja korttelin pysäköintiin sekä liikkumisen liittymiseen ympäröivään katuverkkoon.

Kauppahallikorttelin asemakaavan muutoksen tehtävä- ja kustannusvastuista sekä kaavan kaupungin maalle mahdollistaman uudisrakennusoikeuden luovutusperiaatteista sovitaan yhteistyösopimuksessa, jonka laatimiseksi käynnistetään sopimusneuvottelut. Yhteistyösopimuksen on tavoitteena valmistua 31.1.2023 mennessä. Yhteistyösopimus tuodaan erikseen kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Uutista on päivitetty päätöstiedoilla kaupunginhallituksen 3.10.2022 kokouksen jälkeen.