Kaupunkien keskustat ovat vetureita, jotka vetävät asukkaita toimivan ja viihtyisän arjen ääreen. Rambollilla kehitetyn Livcy-konseptin avulla on vertailtu keskustojen elävyyttä ja sitä, miten hyvin niissä toteutuu ajatus 15 minuutin kaupungeista. Vertailun kärkeen nousivat Kuopio, Helsinki ja Turku.

Suomen 10 elävintä keskustaa

  1.     Kuopio
  2.     Helsinki
  3.     Turku
  4.     Pori
  5.     Jyväskylä
  6.     Lahti
  7.     Mikkeli
  8.     Tampere
  9.     Tapiola
  10.     Rovaniemi

    Kuntakohtaisen vertailun raportti on ladattavissa Livcy-sivustolla

    Konsulttiyhtiö Ramboll toteutti valtakunnallisen kuntien elävyysindeksivertailun nyt toista kertaa. Vuoden 2021 tarkastelussa vertailtiin keskenään kuntia – nyt fokuksessa ovat keskustaympäristöt.

    Livcy-elävyysindeksivertailussa keskustaympäristöt on listattu sen mukaan, miten hyvin ne tarjoavat erilaisia arjen palveluita siellä asuville ja muille keskustan käyttäjille. Indeksi koostuu kuuden palvelukategorian keskiarvon kautta.

    Kategorioita ovat:

    • kaupat
    • liikenne
    • koulut ja terveys
    • kulttuuri
    • viheralueet ja virkistys
    • liikunta

    Vertailussa yli 200 kuntaa

    Vertailussa olivat mukana kaikki Suomen Ympäristökeskuksen määrittelemät keskusta-alueet: kunnittain on valittu yksi yksittäinen keskusta-alue, ja lisäksi Espoon ja Vantaan osalta on valittu kaikki kaupunkikeskuksiksi luokitellut aluekeskukset.

    Tämän vuoden tutkimuksessa listan ykkösenä on Kuopio, kakkosena Helsinki ja kolmosena Turku.

    ─ Kuopio sai korkeimmat pisteet, koska siellä on muun muassa paljon viheralueita. Kaikkien kärkisijoille nousseiden keskustojen palvelut ovat lähellä ja niissä asukkaiden arki on helppoa. Asukkaat pääsevät helposti nauttimaan viheralueista tai vaikkapa harrastamaan liikuntaa ja kulttuuria ja päivähoitopaikatkin ovat lyhyen kävelymatkan päässä, summaa Rambollin kaupunki- ja hankekehityksestä vastaava palvelupäällikkö Eero Salminen.

    - Kolmas sija on Turulle hieno sijoitus. Etenkin kun uskallamme toivoa sijoituksen vielä paranevan keskustassa käynnissä olevien uudistusten valmistuttua, Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

    - Tässä Rambollin laskennassa painottuvat keskustojen viihtyisyys ja julkiset palvelut, eli esimerkiksi viheralueet ja liikuntapaikat. Muun muassa siksi kaupunkien sijoitukset ovat erilaiset kuin kesällä julkistetussa Elävät kaupunkikeskustat ry:n seurannassa, joka puolestaan painottaa yritysten elinvoimaa, Hintsanen jatkaa.

    Vartin kaupungit

    Livcy by Ramboll -elävyysindeksi pohjautuu 15 minuutin kaupunkiajatteluun, ja sillä mitataan arjen palveluiden ja toimintojen läheisyyttä ja monipuolisuutta.

    Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta juuri 15 minuutin kävelymatkat ovat keskeisessä asemassa, koska lyhyiden välimatkojen ansiosta arkinen asiointi sujuu ilman merkittävää ajankäyttöä palveluiden äärelle pääsemiseksi. Terveyshyötyjen näkökulmasta on tärkeää, että asioita voi toimittaa kävellen tai polkupyörällä.

    ─ Ei riitä, että keskustojen kehittämisessä otetaan huomioon palvelut ja yhteiskunnan rakenteet. Lisäksi olisi huomioitava myös inhimilliset tekijät, kuten asukkaiden kokemukset, arvot ja tuntemukset. Kulttuurikohteita helposti aliarvioidaan, mutta ne kuitenkin vetävät ihmisiä kaupunkien keskustoihin, Eero Salminen sanoo.