Kesällä 2022 Turun kaupunki ja Sweco järjestivät pyöräpysäköintiä koskevan kyselyn.  Kysely on osa pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman laatimista, jonka tarkoituksena on kehittää pysäköintiä Turussa. Yleissuunnitelma tulee ohjaamaan koko kaupungin pyöräpysäköinnin kehittämistä muutamana tulevana vuotena. Suunnitelma asettaa pyöräpysäköinnin kehittämiselle selkeät tavoitteet sekä toimenpiteet, joilla päämäärä aiotaan saavuttaa.

Tutustu tarkemmin Turun pyöräpysäköintikyselyn tuloksiin täällä

Kyselystä nousi esiin tärkeitä huomioita

Saimme yhteensä 398 vastausta kyselyyn ja vastaajista valtaosa pysäköi pyöräänsä julkisille alueille.

Pyöräpysäköintien sijaintia koskevissa vastauksissa korostui, että vastaajilla ei ole ollut tietoa siitä, missä pyöräpysäköintiä Turussa on. Suurin osa vastaajista kertoi, että he eivät voi luottaa siihen, että määränpäässä on mahdollisuus säilyttää polkupyörää turvallisesti. Moni on myös jättänyt tekemättä matkoja pyörällä, koska kohteessa ei ole mahdollisuutta säilyttää pyörää turvallisesti.

Pyöräpysäköinnin sijoittelua ja laatua koskevissa vastauksissa kävi ilmi, että kolme tärkeintä pyöräpysäköintikohdetta ovat Turussa vastaajien mukaan kaupat ja palvelut, Aurajoen ranta ja liityntäpysäköintipisteet. Tärkeimmäksi pyöräpysäköinnin laatuun vaikuttavaksi tekijäksi nousi runkolukittavat pyörätelineet. Seuraavaksi eniten laatuun vastaajien mukaan vaikutti pyöräpysäköinnin määrä.

Yhtenä osana kyselyä keräsimme myös tietoja siitä, missä paikoissa olisi tarvetta uudelle pyöräpysäköinnille, missä on liian vähän pyöräpysäköintiä ja missä pyöräpysäköinti on heikkolaatuista. Vastauksista selvisi, että tärkeimmät pyöräpysäköinnin kehityskohteet ovat Kauppatori, Turun pääkirjasto ja Hämeenkatu.

Kyselyssä esiin nousseet asiat otetaan huomioon yleissuunnitelman laatimisessa.

Tämänhetkinen pyöräpysäköinti tutuksi palvelukartan avulla

Turun kaupunki on aiemmin tänä vuonna ottanut käyttöön palvelukartan, josta löytyy monipuolisesti palveluihin liittyvää dataa niin kävelijöille, pyöräilijöille kuin autoilijoillekin.

Palvelukartan liikkumisnäkymä on erittäin hyödyllinen pyöräilijöille, koska sieltä pystyy muun muassa tarkistamaan, millaisia pyöräilyreittejä Turun seudulla on, missä kaikille avoimet pyörän huoltopisteet sijaitsevat ja missä Turun pyöräpysäköintipaikat sijaitsevat. Kartalle on myös merkitty, onko tietyssä pyöräparkissa mahdollisuus pyörän runkolukitsemiseen ja onko pyöräparkki katettu. Palvelukartan löytää täältä: https://palvelukartta.turku.fi/fi/mobility

Suuri kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!