Kulttuurijokilauttaa koskeva asemakaavanmuutosehdotus on hyväksytty kaupunginvaltuustossa. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan ympärivuotisesti toimivan, uimala-, kulttuuri- ja virkistyspalveluja tarjoavan kelluvan lautan rakentaminen Aurajokeen Myllysillan kupeeseen. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta 14.11.2022.

Kulttuurijokilautta-hanke perustuu vuonna 2018 järjestettyyn liikepaikan luovutuskilpailuun. Kaavaehdotus on laadittu kilpailun voittaneen Töölö Urban Oy:n (nyk. Nordic Urban Oy) ja OOPEAA Oy:n jatkokehitetyn työn pohjalta. Lautan toiminnasta vastaa yksityinen yrittäjä.

Ympärivuotisesti toimiva uimala täydentää läheisen Samppalinnan maauimalan palveluja ja sen tapahtuma-alue tuo kulttuurialan toimijoille uuden esiintymispaikan. Vajaa kolmannes lautan kerrosalasta voidaan käyttää ravintolapalveluihin. Kulttuurijokilautan toiminta ei saa aiheuttaa häiritsevää, määräysten vastaista meluhaittaa lähistön asutukseen. Lautan palvelujen ja toimintojen jakautuminen tarkentuu toteutussuunnittelussa.

Kaava huomioi ympäristön muut toiminnot

Kulttuurijokilautta tulee toteuttaa arkkitehtuuriltaan ja rakentamistavaltaan korkeatasoisena sekä erityisellä huolella ympäristöön sovitettuna. Lautan sijoituksessa on otettu huomioon joen ja rantojen muut toiminnot.

Asemakaavanmuutos mahdollistaa enintään 1500 kerrosneliömetrin kokoisen ponttonirakenteisen lautan sijoittamisen Aurajokeen Wäinö Aaltosen museon edustalle, museorakennusta selvästi matalammalle tasolle. Lautan rakennusosien ja katettujen ulkotilojen enimmäiskorkeus vedenpinnasta on rajoitettu kaksikerroksisella osalla 11 metriin ja yksikerroksisella osalla 6,5 metriin. Lautan joesta viemä leveys saa olla korkeintaan 20 metriä, jotta joen valtaväylän 30 metrin minimileveys toteutuu turvallisella varovälillä. Rakennusalan ulkopuolelle valtaväylän suuntaan ei saa ulottaa rakenteita eikä toimintoja.

Kulku lautalle, polkupyörien pysäköinti sekä Itäiseltä Rantakadulta ohjautuva huolto- ja pelastusliikenne toteutetaan siten, ettei niistä aiheudu haittaa muulle liikenteelle eikä kadun varren puustolle aiheuteta vaurioita. Katualueelle sijoittuvat lautan käyttöä tukevat toiminnat sovitetaan osaksi valmisteilla olevaa katusuunnitelmaa.

Kesällä 2022 havaitut rantapenkan painumat Teatterisillan ja Myllysillan välillä viittaavat rantapenkan heikentyneen Kulttuurijokilauttaa laajemmalta alueelta. On todennäköistä, että rantamuurin purkutyö osoittautuu aiemmin esitettyä työläämmäksi. Alueen rantalaiturin korjauksen ja uudelleen varustuksen hankesuunnitelma valmistuu kaupungin toimesta vuoden 2022 lopulla ja rakentamisen suunnitelmat kesällä 2023.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavanmuutosehdotuksen ja päätti, että asemakaavan infran kustannusarvio tuodaan erikseen päätöksentekoon osana Itäisen rantalaiturin korjauksen hankesuunnitelmaa.

Kulttuurijokilautan havainnekuva: OOPEAA Office for Peripheral Architecture Oy

Uutista päivitetty 14.11.2022 kaupunginvaltuuston kokoustiedoilla.