Marraskuun 2022 alussa myös turkulaisten alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn vaihtoehdot laajenevat. Taustalla on Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman Ehkäisypalveluiden kehittämisen -projekti, jossa tavoitteena on ehkäisyvälineiden tasavertainen saatavuus nuorille koko Varsinais-Suomen alueella. Alle 25-vuotiaille turkulaisille maksuton ehkäisy on ollut tarjolla jo vuodesta 2019.

Esimerkiksi ehkäisypillerit, -renkaat tai -laastarit ovat Turussa olleet ensimmäistä ehkäisyä haettaessa maksuttomia vuoden ajan, nyt vuoden aikarajaa ei enää marraskuun alusta lähtien ole. Samalla myös ehkäisyvaihtoehdot laajenevat. Varsinais-Suomen alueen maksuttoman ehkäisyn kokeilussa saatavilla ovat monipuoliset ehkäisymenetelmät, kuten ehkäisypillerit, -kapselit, kierukat, -laastarit ja -renkaat. Kondomeja on jatkossakin saatavilla Turussa niissä toimipisteissä, joissa tarjotaan maksutonta ehkäisyä. Kondomeja saavat kaikki alle 25-vuotiaat turkulaiset sukupuolesta riippumatta.

Maksuttomaan ehkäisyyn ovat edelleen oikeutettuja myös turkulaiset päihdehuollon asiakkaat iästä riippumatta. 

Maksuttoman ehkäisyn nyt laajentuessa, Turun ehkäisyneuvolan ajanvaraus saattaa hetkellisesti ruuhkautua. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) maksuttoman ehkäisyn palvelut ovat vielä selvittelyssä.

Noutojärjestelmä käyttöön marraskuun aikana

Ehkäisyneuvolan tiloihin (Hämeenkatu 10) on marraskuun aikana tulossa Smartbox-noutojärjestelmä. Automaatti lähettää asiakkaalle avauskoodin tekstiviestillä, jolla asiakas voi noutaa tuotteensa, esimerkiksi ehkäisypillerit Ehkäisyneuvolan aukioloaikana. Noutojärjestelmän käyttöönotto helpottaa terveydenhoitajien työmäärää, sillä asiakkaat voivat noutaa ehkäisyvälineet itselleen sopivana ajankohtana eikä erillistä vastaanottoaikaa tarvitse varata.

Automaatin käyttöönottopäivästä tiedotetaan erikseen mm. turku.fi/maksutonehkaisy -sivulla ja opiskeluterveydenhuollon ja ehkäisyneuvolan Instagram-tileillä.

Varsinais-Suomen jokaiseen kuntaan ulottuva ehkäisypalveluiden kehittämisen kokeilu kestää vuoden 2023 loppuun. Hankkeen tavoitteena on ehkäisyvälineiden tasavertainen saatavuus nuorille koko alueella.

Ehkäisyvalmisteiden käytölle ei ole asetettu alaikärajaa. Ehkäisyvalmisteita harkittaessa nuoren tilannetta tarkastellaankin aina yksilöllisen tarpeen mukaisesti ja huomioidaan muun muassa terveydentilaan ja riskitekijöihin liittyvät asiat. Riskitekijöitä voivat olla vaikkapa taipumus migreeniin, tukosalttius tai tupakointi.

Varsinais-Suomi on kuudentoista muun alueen tavoin lähtenyt mukaan maksuttoman ehkäisyn kokeiluun ja muuhun ehkäisyneuvonnan ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvään kehittämistyöhön osana Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa. Ohjelma kestää vuoden 2023 loppuun.