Turun museokeskus julkaisee kirjan Keskiaikaiset hopearahat – rahanlyönti Turun linnassa. Julkaisu on kattava kokonaisuus rahanlyönnistä Turussa vuosina noin 1410–1558.

Julkaisussa kerrotaan rahanlyönnin eri vaiheista, rahamestareista, rahapajoista, lyödyistä rahoista sekä sen aikaisesta rahan käytöstä. Keskiajalla Turku oli ainoa paikka Suomessa, jossa lyötiin rahaa. Rahapaja perustettiin Turkuun Eerik Pommerilaisen aikana vuoden 1410 tienoilla. Aluksi rahapajassa lyötiin niin sanottuja kuusinaisia, jotka oli tarkoitettu erityisesti valtakunnan itäisen osan käyttöön. Myöhemmin Kristoffer Baijerilaisen ja Kaarle Knuutinpoika Bonden aikana rahapajassa lyötiin muiden rahapajojen tapaan aurtoja ja penninkejä.  

Rahaa lyötiin Turussa viimeisen kerran Kustaa Vaasan aikana ensin hetkellisesti 1520-luvulla sekä vuosina 1556–1558. 

Julkaisu on toteutettu yhteistyössä Suomen Numismaattisen Yhdistyksen ja Svenska Numismatiska Föreningenin kanssa. Julkaisun artikkelit ovat sekä suomeksi ja ruotsiksi. 

Keskiajan hopearahat – rahanlyönti Turun linnassa 
Toim. Frida Ehrnsten, Petteri Järvi, Tuukka Talvio 
272 s., sidottu, kovakantinen, ovh 40 €. 
Turun museokeskus, ISBN 978-951-595-222-6, ISSN 1797-9633 

Kirja on tulossa myyntiin perjantaina 4.11.2022 Turun museokeskuksen museokauppohin Apteekkimuseo ja Qwenselin talossa, Biologisessa museossa, Luostarinmäellä, Turun linnassa ja WAMissa sekä Kansallisessa Kirjakaupassa. Julkaisun voi myös hankkia myös Suomen Numismaattiselta Yhdistykseltä. 

Keskiajan hopearahat. Taitto: Ulla Kujansuu.