Pääkirjaston Kaamoksessa esiintyy myös valovoimainen Luminos Ensemble. Viidentoista naisen lauluyhtyeen taiteellisena johtajana toimii Sauli Hannuksela, joka kertoo lisää Luminoksen toiminnasta.

Turun kaupunginkirjasto säväyttää jo yhdettätoista kertaa marraskuun Kaamos-tapahtumalla. Iltapäivällä 11.11. alkava ohjelma perehtyy Turun linnassa 2.11. avautuvan Prinsessan matka -näyttelyn teemoihin, mutta illan päättää valovoimainen Luminos Ensemble, joka esiintyy toisen kerroksen Tieto-osastolla klo 21–21.45. 

Luminos on 15 naislaulajan korkeatasoinen lauluyhtye, jonka laulajat ovat kotoisin eri puolilta Turun seutua. Ensemble on noussut 14 vuodessa lauluyhtyeeksi, joka on saanut tehdä yhteistyötä monien arvostettujen suomalaisten musiikin ammattilaisten kuten Jorma Hynnisen, Helena Juntusen, Ilmo Rannan tai viimeksi Jorma Panulan kanssa. 

Luminos Ensemblen menestyksen takana on sen taiteellinen johtaja Sauli Hannuksela, joka tunnetaan innostavana mutta vaativana kuoronjohtajana. Ruskon seurakunnan kirkkomuusikkona toimiva Hannuksela on työskennellyt pitkään nimenomaan naislaulajien kanssa.

– Vuonna 2009 aloin kokoamaan Luminosta, johon kutsuin aluksi neljä laulajaa. Vähitellen mukaan on liittynyt lisää laulajia, ja itse asiassa haemme parhaillaankin paria uutta laulajaa, hän kertoo.

Hannuksela ihailee King´s Singersien tapaa tehdä musiikkia. Luminoksen laulajia hän on valmentanut tekemään töitä itsenäisesti.

– Paitsi että he ovat hyviä laulajia, heidän täytyy olla myös hyviä yhteismusisoijia. He pystyvät tekemään vaativaakin musiikkia ilman kapellimestaria, mikä on ollut tavoitteeni alusta asti. Esimerkiksi Kaamos-konsertissa en johda kuoroa vaan seuraan esitystä katsomossa, Hannuksela mainitsee.

Ensemblen harjoitusohjelma on hyvin kunnianhimoinen. 15-henkinen kuoro pystyy esittämään jopa 8-äänistä musiikkia, mikä on varsin vaativan harjoitusmetodin ansiota. Hannuksela harjoituttaa laulajiaan jokaviikkoisten perusharjoituksien ja laululeirien lisäksi pienimmissä, koko ajan sekoittuvissa ryhmissä. Monet laulajista ottavat häneltä myös yksityistunteja.

– Myös dynaamista voimaa tarvitaan, koska Luminos esiintyy usein orkesterin kanssa. Esimerkiksi Faurén Requiemin esitämme 2.11. Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Säännöllistä yhteistyötä teemme Turun filharmonisen orkesterin soittajista koostuvan Aboa Nova Ensemblen kanssa.

Omilla sovituksilla laulajien koko kapasiteetti esiin

Sauli Hannuksela sovittaa pääsääntöisesti lähes kaikki kappaleet itse.

– Haluan käyttää laulajieni kapasiteettia täysimääräisesti, ääripäästä toiseen. Koko toimintamme perustuu tinkimättömään äänenmuodostustyöhön. Soundi onkin herättänyt huomiota. Luminoksen ”sointi on kirkas kuin tähtien hohde talvi-iltana,” kuten eräs arvostelija on luonnehtinut.

Kaamos-tapahtumassa Luminos Ensemblen ohjelma on hyvin mielenkiintoinen. Hannuksela lähti jo keväällä etsimään ja sovittamaan sopivia kappaleita.

– Tapahtuman nimi, Kaamos, viehätti minua. Ryhdyin miettimään, millaista musiikkia kaamoksen keskellä voisi esittää, ja millaisella musiikilla toisimme valoa ihmisille, jotka voivat kokea kaamosajan raskaana.

Konsertin ohjelmassa on mukana niin suomalaista kansanlaulua kuin myös uudempaa suomalaista musiikkia. On pirteän rytmikästä iloittelua, ja toisaalta myös surumielisempiäkin tunnelmia – mm. tunnettu Titanic-teema Nearer My God To Thee, sekä Myrskyluodon Maija ruotsiksi esitettynä. Jälkimmäinen kuullaan Hannukselan jännittävänä sovituksena, jossa melodiaa laulaa vain osa laulajista muiden toimiessa säestäjinä.

Kaamos-konsertti päättyy Enyan May It Be -kappaleeseen, jolla Luminos haluaa valaa uskoa valon voittoon – marraskuun pimeydenkin keskellä.