Aurajoen yksikössä koulutusten aiheina ovat muun muassa koulukiusaaminen ja ehkäisevä päihdetyö. Tukioppilaille toiminta tarjoaa leirejä, monenlaisia taitoja ja ainutlaatuisia ystävyyssuhteita.

Lujain ja Eimi ovat Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön ysiluokkalaisia – ja tukareita eli tukioppilaita. Tukareina he toimivat vertaistukena seiskaluokkalaisille.

- Meillä on ryhmäytymistä, kun kouluun tulee uusia oppilaita. Pidämme heille tunteja, joiden aikana porukka tutustuu toisiinsa, Eimi kertoo.

Ysiluokalla tukarit järjestävät kaikille koulun oppilaille erilaisia teemapäiviä, kuten halloween- ja ystävänpäiväjuhlia. Niidenkin tavoitteena on lisätä oppilaiden ryhmähenkeä. Tarvittaessa tukarit puuttuvat myös kiusaamistapauksiin.

- Meille voi tulla puhumaan, jos omalle kohdalle on osunut väkivaltaa, Lujain kertoo.

Tukioppilaan ei tarvitse olla koulumenestyjä

Tukaritoiminta on Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) järjestämää toimintaa. Turun alueen kouluissa toimintaa järjestetään monin tavoin.

Aurajoen yksikössä tukariksi haetaan seiskaluokan keväällä. Oppilaat tekevät kirjallisen hakemuksen, jonka pohjalta vanhemmat tukioppilaat haastattelevat heitä.

Tukaritoimintaa ohjaava opettaja Tiina BenMoussa korostaa, että tukioppilaan ei tarvitse olla koulumenestyjä.

- Hänen tulee olla kuitenkin koulumyönteinen, hoitaa hommat kunnolla ja kohdella muita kunnioittavasti.

MLL:n Turun yhdistys rahoittaa Turussa tukioppilaiden ja tukioppilasohjaajien koulutuksen. Aurajoen yksikön tukareille se tarkoittaa vuoden aikana useita yön yli -reissuja Kunstenniemeen. Paikalla on silloin myös MLL:n kouluttaja.

Koulutusten aiheita voivat olla esimerkiksi koulukiusaaminen, ehkäisevä päihdetyö ja yhdenvertaisuus. Niiden pohjalta tukioppilaat suunnittelevat oppitunnin, jonka he pitävät omalle kummiluokalleen seuraavalla viikolla.

- Toivomme, että kaikkien olisi hyvä olla koulussa ja nuoret huomaisivat, miten he itse voivat vaikuttaa turvallisen oppimisympäristön luomiseen, BenMoussa sanoo.

Leireillä syntyy uusia ystävyyksiä

Eimi ja Lujain ovat nauttineet tukaritoiminnasta. Sen avulla he ovat luoneet kouluun myönteistä ilmapiiriä ja saaneet kivaa lisätekemistä arkeen. Tukaritoiminnan etuja ovat olleet myös esiintymistaitojen vahvistaminen sekä oppilaille pidetyt tunnit. Niin ja tietysti koulutusleirit ja uudet kaverit.

- Siellä saa hyvää ruokaa ja pääsee tutustumaan muihin, Eimi kehuu.

- Viimeisin leiri oli niin kiva, Lujain täydentää.

BenMoussalla on saanut tukareilta samanlaista palautetta.

- Moni kiittelee siellä, että ”mä en olis tutustunut näihin muihin oppilaisiin, koska he eivät ole mun luokalla, mutta tätä kautta meille on tullut ihana ystävyys”. Se lämmittää mieltäni, BenMoussa kertoo tyytyväisenä.

Katso videolta Eimin, Lujainin ja Tiinan ajatuksia tukioppilastoiminnasta.

 

Uutinen on osa Kuukauden koulu -juttusarjaa, jossa nostetaan esille turkulaiskouluja ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Tällä kertaa vuorossa on Nummenpakan koulu.