Turun kaupunki, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry, Hansakortteli ja Turku Center haastavat keskustatoimijoita mukaan Turvallisempi keskusta -kampanjaan. Kampanjalla halutaan vahvistaa erityisesti lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta Turun keskustassa. Kampanjan lähtökohtana on Lapsen oikeuksien viikko, jonka teemana on tänä vuonna turvallisuus.

Turun keskustan turvallisuussuunnitelma

Lisätiedot:

Sari Kailio, projektipäällikkö, yhteisöllisyyden kärkihanke

Heikki Vähäkuopus, riskienhallintapäällikkö

Turvallisempi keskusta -kampanjalla haastetaan keskustan toimijoita mukaan rakentamaan yhdessä turvallisempaa toimintakulttuuria. Turvallisemmalla toimintakulttuurilla pyritään madaltamaan lasten ja nuorten kynnystä pyytää aikuisilta apua.

– Kampanjalla haluamme viestiä lapsille ja nuorille, että he voivat kääntyä aikuisten puoleen, mikäli kohtaavat keskustassa liikkuessaan esimerkiksi kiusaamista tai häirintää. Turvallisuuden tunne on tärkeää kaikille, mutta erityisesti lasten ja nuorten pitää voida kokea olonsa turvalliseksi kaupunkitilassa liikkuessaan, toteaa pormestari Minna Arve.

Kampanja käynnistyy henkilökunnan koulutuksilla vuoden 2023 alkupuolella, ja sen tarkemmista toimista päätetään yhdessä mukaan lähtevien toimijoiden kanssa.

 

Kampanja on osa keskustan turvallisuussuunnitelmaa


Kampanja toteutetaan osana Turun keskustan turvallisuussuunnitelmaa. Suunnitelmassa on määritetty yli 70 konkreettista toimenpiteitä, joiden pohjalta keskustan turvallisuustilannetta pyritään parantamaan yhdessä keskustatoimijoiden kesken.

Turun kaupunki teetti kesällä 2022 nuorille suunnatun kyselyn Turun keskustan kehittämisestä. Kyselyyn vastanneista nuorista 29 % koki Turun keskustan pelottavaksi tai turvattomaksi. Erityisesti turvattomuuden tunnetta aiheuttivat päihtyneet ja uhkaavasti käyttäytyvät ihmiset.

Ratkaisuksi turvattomuuden kokemukseen nuoret toivoivat avun saannin helpottamista ja valvonnan lisäämistä keskusta-alueella. Kyselyyn vastasi 1170 Turussa ja lähikunnissa asuvaa, pääosin 10–18-vuotiasta lasta ja nuorta.

– Haastamme kaikkia keskustan toimijoita kantamaan yhdessä vastuuta nuortemme hyvinvoinnista, sanoo Turun kaupungin yhteisöllisyyden kärkihankkeen projektipäällikkö Sari Kailio.

Turvallisuussuunnitelman mukaisesti on lisätty myös esimerkiksi nuorisotyöntekijöiden, poliisin ja järjestyksenvalvojien läsnäoloa keskustassa. Myös nuorille tehty kysely ja siihen liittynyt sosiaalisen median kampanja ovat osa turvallisuussuunnitelman toimenpiteitä.

 

Lapsen oikeuksien viikolla muistutetaan lapsen oikeudesta turvalliseen kasvuympäristöön


Kansainvälisen Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä 14.–20.11. vietettävällä Lapsen oikeuksien viikolla pyritään herättämään keskustelua lasten oikeuksien toteutumisesta ja niiden edistämisestä. YK:n Lapsen oikeuksien sopimus ja kansainvälinen lainsäädäntö velvoittavat myös kuntia huolehtimaan siitä, että lapsilla ja nuorilla on turvallinen elinympäristö.

Suomen UNICEF on myöntänyt vuonna 2021 Turun kaupungille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Turku toteuttaa esimerkiksi lapsivaikutusten ennakkoarviointia päätösvalmisteluissa, joilla tunnistetaan olevan laajoja vaikutuksia lasten, nuorten ja perheiden elämään ja hyvinvointiin. Kaupunki pyrkii myös edistämään lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi lasten ja nuorten kuulemistilaisuuksilla ja harrastustoimintaa tukemalla.

Turun kaupunki liputtaa lasten oikeuksien puolesta ja valaisee kirjastosillan UNICEFin siniseksi kansainvälisenä Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.