Turun kaupunki on tehnyt ja tekee lähivuosien aikana strategiaansa pohjautuen ja historiallisia juuriaan kunnioittaen mittavia strategisia kulttuuri-investointeja. Maanantaina 14.11. kaupunginvaltuusto teki kokouksessaan kaksi merkittävää päätöstä, kun se hyväksyi Turun musiikkitalon hankesuunnitelman ja Aurajoen kulttuurijokilautan tarvitseman asemakaavanmuutoksen.

Nämä isot vetovoimahankkeet täydentävät Turun Kulttuurirantaa ja luovat jokirannan ympäristöön laajempaa toimeliaisuutta ja elinvoimaa.

Valtuuston tuoreet päätökset ovat osa kulttuurirannan kokonaisuutta, jonka on jatkossa suunniteltu jatkuvan Tuomiokirkolta Taiteen talon kautta Aurajokea myötäillen aina kohti juhlavuodeksi 2029 rakentuvaa Historian ja tulevaisuuden museota Linnanniemen taidekaupunginosassa.

Aurajoen ranta-alue tarjoaa jo nyt laajan kattauksen kokemuksia ja elämyksiä: urbaania kaupunkiympäristöä, historiaa, puistoja, kulttuuria ja taidetta, tapahtumia, ravintoloita ja viihdettä. Näiden kehittämiseksi esitettiin Turun vuonna 2017 julkaistussa Keskustavisiossa näkemys Kulttuurirannasta, jossa Itäisen Rantakadun nykyisiä kulttuuri- ja taideinstituutioita täydentävät uudet palvelut, toiminnot ja reitit muodostavat yhdessä kulttuuribulevardin.

Kaupunki onkin Keskustavision hyväksymisen jälkeen tehnyt merkittäviä strategisia kulttuuri-investointeja, joiden sarjaa myös tänään tehdyt päätökset jatkavat.

Turun uusi musiikkitalo ja kulttuurijokilautta rakentuisivat kivenheiton päähän toisistaan. Ne täydentävät Aurajoen merkittävää kulttuurikeskittymää, johon kuuluvat lisäksi esimerkiksi Kaupunginteatteri, Wäinö Aaltosen museo sekä Forum Marinum.

Aurajokivarsi elävöityy ja modernisoituu

Turun tuleva musiikkitalo tarjoaa maailmanluokan akustiset olosuhteet orkesterimusiikin esittämiseen sekä nykyaikaisen toimintaympäristön monipuolisten tapahtumien järjestämiseen ja erilaisten yleisöryhmien tavoittamiseen.

Musiikkitalosta tulee Turun filharmonisen orkesterin koti, mutta se tarjoaa puitteet myös moneen muuhun toimintaan. Siitä tulee avoin ja aktiivinen paikka kaikille kaupunkilaisille sekä kiinnostava kohde Turussa vieraileville.

Kulttuurijokilauttaa koskevan asemakaavanmuutosehdotuksen hyväksyminen mahdollistaa ympärivuotisesti toimivan, uimala-, kulttuuri- ja virkistyspalveluja tarjoavan kelluvan lautan rakentamisen Aurajokeen Myllysillan kupeeseen.

Ympärivuotisesti toimiva uimala täydentää läheisen Samppalinnan maauimalan palveluja ja sen tapahtuma-alue tuo kulttuurialan toimijoille uuden esiintymispaikan. Vajaa kolmannes lautan kerrosalasta voidaan käyttää ravintolapalveluihin.

Kulttuurijokilautta-hanke perustuu vuonna 2018 järjestettyyn liikepaikan luovutuskilpailuun. Kaavaehdotus on laadittu kilpailun voittaneen Töölö Urban Oy:n (nyk. Nordic Urban Oy) ja OOPEAA Oy:n jatkokehitetyn työn pohjalta. Lautan toiminnasta vastaa yksityinen yrittäjä.

Houkutteleva kulttuurimatkakohde

Sen lisäksi, että kulttuuri-investoinnit tarjoavat turkulaiselle yleisölle ja kulttuurialan toimijoille mahtavat puitteet, vahvistavat ne myös Turun kiinnostavuutta kansainvälisenä kulttuurikaupunkina ja mielenkiintoisena kulttuurimatkailukohteena. Investoimalla kulttuuriympäristön kehittämiseen varmistetaankin kaupungin pysyminen kilpailukykyisenä matkailukohteena kotimaan matkailussa, sekä sen nousemisen myös yhä varteenotettavammaksi kansainväliseksi kulttuuri- ja kaupunkimatkakohteeksi.

Nyt päätöksenteossa olleiden uusien hankkeiden myötä vanhaan kulttuurikaupunkiimme rakentuukin uusi kerros historiaa.

 

Havainnekuva: Turun musiikkitalon näkymä lähestyttäessä rakennusta Teatterinsillalta (PES-Arkkitehdit)