Perinteistä joulunavauspäivää juhlitaan Turussa lauantaina 26.11. Samalla käynnistyy joulukausi, joka tarjoaa joulumieltä ja monipuolisia tapahtumia aina nuutinpäivään saakka. Tutustu ohjelmatarjontaan ja tule mukaan nauttimaan joulukaupungin tunnelmasta.   

Joulu Turussa

Katso kaikki joulunajan tapahtumat ja uutiset osoitteesta turku.fi/joulu

Suuri joulunavauspäivä alkaa Tuomiokirkon kuusijuhlalla klo 15.45. Lasten muskarihetken ja seurakuntapastori Sofia Flinckin puheen jälkeen Tuomiokirkon joulukuusen valot syttyvät valaisemaan joulunaikaa.  

Kuusijuhlan jälkeen Satumaisen joulunavauksen paraati johdattaa yleisön kävelykadulle joulukadun avajaisiin. Tänä vuonna paraatissa on mukana myös sirkustaiteilijoita.  

Paraatin saavuttua perille vasta valittu Lumikuningatar sytyttää Joulukadun valot taianomaisissa tunnelmissa.  

Valoa pimeyden keskelle 

Pimeneviin iltoihin loistetta tuo Valon polku -valotapahtuma, jonka teemana on vesi ja merellisyys. Valotapahtumaa vietetään Aurajoen ympäristössä 3.–6.12. Tarjolla on kansainvälisen valotaiteen lisäksi myös paljon oheisohjelmaa.  

Turun Kaupunginteatteri somistaa jälleen Teatterisillan talveksi. Tällä kertaa valaistuksen teemana on Hiljaiset sillat -musikaali.  

Turun ydinkeskustassa joulua odotetaan Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden teemapäivissä. Joulun taikaa ja valojen aikaa -tapahtuma 3.12. houkuttelee keskustaan etsimään lahjakortteja ja osallistumaan arvontaan. Tonttulasten taianomainen puuhapäivä 10.12. ilahduttaa lapsiperheitä tonttusuunnistuksella, joulupukille kirjoittelulla ja muulla mukavalla ohjelmalla. Joulupukki on tavattavissa Kauppatorin infopisteellä. 

Joulumarkkinat Vanhalla Suurtorilla  

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat tarjoaa myyntituotteiden lisäksi musiikki-, teatteri- ja sirkusesityksiä neljänä adventtiviikonloppuna 26.11. alkaen. Markkinavilinässä mukana ovat myös Joulupukki muoreineen.  

Suurtorin laidalla myös Luostarin Välikadun makasiinit odottavat markkinakävijöitä. Käsityötaitureiden puodeista löytyy monenlaisia lahjaideoita pukinkonttiin.  

Uuden Kauppatorin ensimmäinen joulu 

Uudistetulla Kauppatorilla on jouluista ohjelmaa joulunavauspäivästä aina aattoon saakka. 

Ortodoksisen kirkon eteen, Kauppatorin esiintymislavan yhteyteen luodaan suomalaisena käsityönä valmistettu pallonmuotoinen taideinstallaatio, jonka inspiraationa on käytetty monelle lapsuudesta tuttua, ravistettavaa lumisadepalloa.  

Turun Kauppatorille räätälöity palloelementti valaistuksineen toistuu myös tulevina jouluina, aina uudistuvin sisällöin. Lumisadepallosta tulee toivottavasti turkulaisille uusi, vuosittain muuntuva jouluperinne ja vetonaula.  

Jouluostosten lomassa torilla voi ihastella kaunista valomaailmaa, pysähtyä käsityöläisten kojuissa, nauttia lämpimiä juomia tunnelmallisissa paviljonkiravintoloissa tai ihailla Cocacola-rekkaa, joka kurvaa paikalle 8.12. Jouluaattona kauppatori palvelee klo 7–12. 

Entisajan joulutunnelmaa museoissa 

Myös museoista löytyy jouluista ohjelmaa. Qwenselin talossa vietetään säätyläisperheen joulua ja talo on täynnä juhlatunnelmaa. Kylämäellä emäntä häärii jouluvalmistelujen parissa ja tuvan täyttävät piparkakkujen ja lanttulaatikon tuoksu. Luostarinmäellä selviää, miten mäen asukkaat viettivät vuoden suurinta juhlaa.  

Opastetuilla kierroksilla pääsee tutustumaan niin säätyläisperheen kuin hovinkin jouluherkkuihin ja kattauksiin sekä entisajan elämään pimeän vuodenajan aikana. Tonttu-ukon kierroksilla puolestaan kuulee Turun linnan entisten asukkaiden elämästä ja sattumuksista. 

Joulumieli löytyy taidepajoista 

Erilaiset taidepajat Seikkailupuistossa ja Vimmassa siivittävät mukavasti kohti aattoa. Askartele saippuoita, kynttilöitä tai joulukoristeita ja kääräise lahjat omatekoisiin lahjapapereihin.  

Rauhaa ja hiljaisuutta janoavat voivat puolestaan suunnata Impivaaran ja Petreliuksen uimahallien tunnelmallisiin kynttiläuinteihin. 

Tunnelmoi joulukonserteissa 

Turku kutsuu kaupunkilaiset Itsenäisyyspäivän juhlakonsertteihin 6.12. klo 12 ja 15. Konsertit johtaa TFO:n kunniakapellimestari Leif Segerstam. Ensimmäistä konserttia voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä osoitteessa tfo.fi/live. 

Valon aika -joulukonsertti soi Logomossa 14.12. ja 15.12. Lavalla esiintyy yli 500 lasta ja nuorta turkulaisista kouluista. Konsertin vierailevana solistina on popkanteletar Ida Elina. Lavalla nähdään myös sirkusryhmä ArtTeatro.  

Kauneimpia joululauluja lauletaan kirkoissa useaan otteeseen joulukuun aikana. Osallistu esimerkiksi iltavirkkujen lauluhetkeen Tuomiokirkossa 16.12. klo 22 tai laula lasten suosikkeja Henrikinkirkossa 18.12. klo 17.  

Rauhaa ja toivoa jouluun  

Nauti tunnelmallisesta Lucia-hartaudesta ja Lucia-neidon kulkueesta Tuomiokirkossa 13.12 klo 17.30. Lucia-kulkueen voi bongata joulukuun aikana myös muualta keskustasta. 

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuutta vietetään Tuomiokirkossa 15.12. Tämän vuoden teema on ”Rauhan ja toivon sanoma meille kaikille”. Illan kapellimestarina toimii Olli Mustonen ja solistina Maria Ylipää. Humanitaarisen viestin tuojana on Firenzen pormestari Dario Nardella.  

Suomen Turku julistaa joulurauhan 

Suomen Turku julistaa joulurauhan Vanhalta Suurtorilta jouluaattona klo 12. Erityisen riemullisen joulujuhlasta tekee se, että parin koronavuoden jälkeen yleisö on taas tervetullut seuraamaan julistusta paikan päälle.  

Ennustuksia uudelle vuodelle voi käydä kuulemassa Qwenselin talon vaunuvajassa 31.12. klo 12–15. Lasten uusi vuosi juhlitaan Kupittaalla Lasten liikunnan ihmemaalla klo 15 ja ilotulituksella klo 18. Vuoden vaihtuessa nähdään perinteinen ilotulitus Samppalinnanmäeltä klo 24.  

Poimintoja Joulukauden 2022 tapahtumista 

Joulukauden avaus 26.11. 
Tuomiokirkkotorin Kuusijuhla, ydinkeskustan Satumainen joulunavaus ja Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden avausviikonloppu. Joulun valot syttyvät joka puolelle kaupunkia. 

Joulun polku ydinkeskustassa: Taianomainen tonttujen joulu 
26.11. Satumainen joulunavaus Yliopistonkadulla 
3.12. Joulun taikaa ja valojen aikaa 
10.12. Tonttulasten taianomainen touhupäivä  
joulunpolku.fi 

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat 
26.11.–18.12. neljänä joulunalusviikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–17 
suurtorinjoulumarkkinat.fi 

Luostarinmäen joulunavausviikonloppu 
26.–27.11. klo 10–16. Jouluvalmisteluja tehdään Luostarinmäen kodeissa ja käsityöläisten verstaissa. 

Tanssiteatteri ERI: Lahjojen aika 
1.12. klo 18. Koko perheen lumoava joulusatu. Esityksiä 20.12. asti.  

Valon polku -valotapahtuma 
3.–6.12. Kansainvälistä valotaidetta ja paljon oheisohjelmaa jokirannassa. 
turku.fi/valonpolku 

Itsenäisyyspäivän erikoisopastus Forum Marinumissa 
6.12. klo 14 ja 16. Mannerheim-ristin ritarit meririntamalla. 

Turun kaupungin Itsenäisyyspäivän konsertti 
6.12. klo 12 ja 15. Ensimmäinen konsertti katsottavissa suorana verkossa tfo.fi/live. 

TFO: Joulu tulee laulaen 
9.12. klo 19 Turun konserttitalossa. Tule mukaan laulamaan rakkaimpia joululauluja. Esilaulajina Puolalan musiikkilukion kuorot.  

Lucian päivän hartaus 
13.12. klo 17.30 Turun tuomiokirkossa. Lucia neitoineen sekä seurakunnan lapsikuoro laulavat. Lucia-kulkue ilahduttaa samana päivänä myös Hansatorilla klo 19, Kauppatorilla 14.12. klo 18, Kauppahallissa 17.12. klo 9.30 ja Vanhalla Suurtorilla 18.12. klo 16. 

Valon aika -joulukonsertti 
14.12. ja 15.12. Logomossa Lavalla esiintyy yli 500 lasta ja nuorta Puolalan musiikkiluokilta, Luostarivuoren Lyseon lukiosta, Puolalanmäen musiikkilukiosta ja Raija Lehmussaaren balettikoulusta.  

Kauneimmat joululaulut 
2.12.–18.12. Rakkaat joululaulut kaikuvat jälleen yhteislauluina Turun alueen seurakunnissa. 

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa 
15.12. klo 18 Turun tuomiokirkossa. Taltiointi on katsottavissa Yle TV1-kanavalla ennen joulurauhan julistusta. Vapaa pääsy. 

Perinteinen joulukonsertti: Loisto 
17.12. klo 18 Martinkirkossa.  

Aattoaamun avaus 
24.12. klo 7 Kauppahallissa. Aattoaamun avauksen pitää tuomiorovasti Aulikki Mäkinen. Kauppahallin yrittäjien joulutervehdyksen välittää yrittäjä Jaakko Manelius. Kauppahalli on jouluaattona auki klo 6.30–12. 

Suomen Turku julistaa joulurauhan 
24.12. klo 12. Julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta lukee protokollapäällikkö Mika Akkanen. Joulurauhanjulistusta voi seurata Yleisradion kautta televisiosta ja radiosta sekä internetin välityksellä. 

Pääkirjaston joulu 
24.12. Tule nauttimaan rauhallisesta joulutunnelmasta ja lainaamaan kirjalahja. Turun pääkirjasto on avoinna jouluaattona klo 11–17. 

Tapaninlaulajaiset 
26.12. klo 15. Perinteiset tapaninveisut kaikuvat jälleen! Puolalanmäen lukion pojat esiintyvät Luostarinmäellä.  

Uusivuosi Turussa 
31.12. klo 12–15 Ennustuksia uudelle vuodelle, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo. 
31.12. klo 15 Liikunnan ihmemaa ja lumileikkejä Kupittaalla. Lasten ilotulitus klo 18. 
31.12. klo 24 Ilotulitus Samppalinnanmäellä 

Loppiaisluistelut 
6.1. klo 11–15.30 vauhdikas ja maksuton luistelupäivä Parkin kentällä 

Lisää joulutapahtumia löytyy osoitteesta www.turku.fi/joulu 

Lisätiedot:

turku.fi/valonpolku
www.turku.fi/vapaa-aika
www.turunseurakunnat.fi/joulu
www.turku.fi/joulunpolku
www.suurtorinjoulumarkkinat.fi