Sähkön hinta ja riittävyys mietityttävät monia. Turku tarjoaa energiankulutusmittareita lainaan kaupunginkirjastossa. Kun tietää, mihin sähköä kuluu, on energiaa myös helpompi säästää.

Sähkö on tämän syksyn kuuma puheenaihe. Tulevan talven tilanne huolestuttaa monia: mitä hintaa sähköstä joudutaan maksamaan - ja riittääkö sitä edes kaikille? Myös Turun kaupunginkirjastossa on nostettu viime aikoina esiin energiansäästön teemaa. Pääkirjastossa on tänä syksynä ollut mm. Valonian energia-asiantuntija kertomassa, kuinka jokainen voi säästää energiaa arjen pienillä valinnoilla ja teoilla.

Kaupunginkirjasto on sitoutunut edistämään myös kiertotaloutta, ja viime vuosina kirjaston tarjonta onkin monipuolistunut merkittävästi. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, kun kirjaston lainaustoiminta mahdollistaa esineiden yhteiskäytön.

Kirjastosta voi lainata myös energiankulutusmittarin, jonka avulla omasta kodistaan voi paikantaa pahimmat sähkösyöpöt mittaamalla yksittäisten sähkölaitteittensa sähkönkulutusta ja tehoa.

- Moni ei ehkä raaski ostaa sellaista. Kirjastosta on kätevä käydä lainaamassa mittari aivan ilmaiseksi, toteaa informaatikko Pauliina Vanhala pääkirjaston Tieto-osastolta.

Kun tietää, mihin sähköä kuluu, on energiaa myös helpompi säästää. Kannattaako esimerkiksi vanha laite vaihtaa vähemmän sähköä kuluttavaan?

Helppokäyttöinen mittari

Turun kaupunginkirjasto sai jo vuonna 2012 asiakkailleen edelleen lainattavaksi Turku Energian sähkönkulutusmittareita. Rakenteeltaan varsin jykevät mittarit ovat kestäneet käytössä hyvin tähän päivään asti.

- Laitteet ovat hyvin yksinkertaisia, eikä niiden käyttöä juuri tarvitse opastaa. Pakkauksessa on mukana selkeät käyttöohjeet ja tietoa eri laitteiden tyypillisestä sähkönkulutuksesta, vaikka siltä osin vuoden 2012 tiedot saattavat tosin olla jo hieman vanhentuneet. Ohjeista löytyy kuitenkin myös laskentakaavat, millä voi laskea, kuinka paljon laitteen kuluttamat kilowattitunnit (kWh) maksavat euroina, Pauliina Vanhala toteaa.  

informaatikko Pauliina Vanhala esittelee sähkönkulutusmittaria

Energiankulutusmittarit löytyvät Turun pääkirjaston Tieto-osastolta toisesta kerroksesta, neuvontatiskiltä, ja sinne ne on myös palautettava. Pääkirjastossa on mittareita seitsemän ja lähikirjastoissa Nummella, Runosmäellä, Varissuolla, Hirvensalossa ja Ilpoisissa yhteensä kuusi. Myös Turun kirjastoautoissa olleet kaksi mittaria on nyt siirretty lainattaviksi pääkirjastolle, koska sieltä ne ovat paremmin saatavissa. 

Mittareita on lainattu paljon ja sen takia niitä on tarkoitus tilata kirjastoille lisää.
- Pauliina Vanhala

- Energiankulutusmittareiden laina-aika on kaksi viikkoa, eikä niitä voi varata etukäteen. Vaskin verkkosivulta voi tarkistaa senhetkisen lainaustilanteen. Hakukenttään kirjoitetaan silloin ”Energiamittari”. Eri kirjastojen välillä laitteita ei voi lähettää, eikä niitä siis lähetetä myöskään Vaski-kirjastojen välillä. Vaski-kirjastoista mittareita voi lainata Raisiosta, Ruskolta, Paimiosta, Liedosta ja Uudestakaupungista, Vanhala kertoo.

Asiasanat: