Piispankadun katuosuus Svante Dahlströmin puistikon vieressä muuntuu talviaukioksi 28.11.2022–28.2.2023. Talviaukio luo asukkaille, kaupunkilaisille ja matkailijoillekin rauhoittumisen ja oleilun paikan. Kokeilun tarkoituksena on kannustaa kaupunkilaisia ulkoilemaan ja liikkumaan myös talviaikaan.

– Jo muutaman talvikauden ajan kaupunkilaisia ovat ilahduttaneet Svante Dahlströmin puistikon puihin ripustetut punaiset pallot. Nyt kun Piispankatu puistikon toiselta laidalta suljetaan autoliikenteeltä talviaukiokokeilun ajaksi, punaisten pallojen alle on helppo ja turvallista pysähtyä nauttimaan tunnelmasta, projektikoordinaattori Katariina Salokannel kertoo.

Talviaukiolle tuodaan ruukkuja ja Kristiinankadun kesäkadultakin tuttuja kalusteita. Niihin istutetaan talvisäätä kestäviä kasveja, kuten kanervia ja havupuita. Aukiota on myös tarkoitus hyödyntää pienimuotoisessa, alueen luonteeseen sopivassa toiminnassa ja tapahtumissa siten, että niistä ei aiheudu häiriötä alueen asukkaille.

– Toivomme alueen asukkailta toiveita ja ideoita järjestettävistä tapahtumista. Ja he voivat tietysti myös itse järjestää haluamaansa toimintaa aukiolla, hankepäällikkö Tuija Alihaanperä sanoo.

Toivomme alueen asukkailta toiveita ja ideoita järjestettävistä tapahtumista.

Talviaukiolla piipahtamisen voi yhdistää vierailuun Vanhankaupungin muussa tapahtumatarjonnassa. Turun tuomiokirkossa järjestetään suosittuja joululaulutilaisuuksia joulukuussa joka viikko alkaen 1.12., jolloin siellä lauletaan saamenkielisiä joululauluja. Sibelius-museossa on joulukuun alkupuolella tarjolla useita konsertteja ja vuoden loppuun asti näyttelyt Pehr Kalmista sekä kitaroista. Vanhankaupungin alueen galleriat tarjoavat mielenkiintoisia näyttelyitä. Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden yhteydessä kannattaa ylittää Uudenmaankatu ja suunnata hetkeksi talviaukion rauhaan.

Palautetta kerätään Kerro kantasi -palvelussa

Talviaukiokokeilun toteutusta ja vaikutuksia arvioidaan kokeilun päätyttyä. Kokeilun aikana kaupunkilaiset voivat kertoa näkemyksistään talviaukiosta Kerro kantasi -palvelussa. Kysely avataan 29.11. Lisäksi alueen asukkaille lähetetään erillinen kysely kokeilun päätyttyä.

Talviaukio toteutetaan Scale-up-hankkeen ja Keskustan kehittämisen kärkihankkeen yhteistyönä. Turun kaupunki osallistuu vuosina 2021–2025 kansainväliseen Scale-up-hankkeeseen, joka toteutetaan yhdessä Madridin ja Antwerpenin kaupunkialueiden kanssa. Hanke tukee käyttäjäkeskeisten liikkumisratkaisujen kehittämistä. Turun kaupunki toteuttaa hankkeessa kymmenen kestävään liikkumiseen liittyvää toimenpidettä, joista yksi on talvi liikkumisvuodenaikana.

Keskustan kärkihankkeessa Vanhankaupungin kehittämisen yhtenä tavoitteena on lisätä alueen viihtyisyyttä ja kehittää sen julkisia kaupunkitiloja entistä avoimemmaksi ja toimeliaammaksi. Yhdeksi edistettäväksi toimenpiteeksi on puolestaan nimetty selvitystyön käynnistäminen Piispankadun muuttamiseksi piha- tai pyöräilykaduksi. Talviaukiokokeilu tukee tämän selvitystyön tekemistä.

Kerro kantasi -kysely 29.11. alkaen: kerrokantasi.turku.fi/talviaukio

Tutustu muihin talviaktiviteetteihin sivuilla www.turku.fi/talvi.