Turun kaupunki panostaa ruokakulttuurin kehittämiseen ja haluaa luoda Turusta ja Varsinais-Suomen alueesta Suomen kiinnostavimman ruokakohteen yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Persoonalliset ravintolat ja monipuolinen ruokatarjonta ovat yksi Turun merkittävimmistä vetovoimatekijöistä. Vuonna 2020 tehdyn matkailijatutkimuksen mukaan ne ovatkin toiseksi merkittävin syy valita juuri Turku matkakohteeksi.

Koko Turun kaupunki vahvistaa monin tavoin imagoaan ja paikkaansa kiinnostavana ja houkuttelevana kulttuurikohteena. Turku haluaa nousta myös kansainvälisesti tunnustetuksi ruokakaupungiksi.  

– Vahvalla ruokakulttuurilla ja monialaisella ruokaketjulla on merkittävä rooli vetovoimaisen Turun kehittymisessä, sanoo tapahtumajohtaja Antti Kirkkola Turun kaupungilta.

Vahvalla ruokakulttuurilla ja monialaisella ruokaketjulla on merkittävä rooli vetovoimaisen Turun kehittymisessä.

Turkulainen ruoka- ja ravintolakulttuuri on saanut tänä vuonna monipuolisesti tunnustusta: turkulainen ravintola Kaskis palkittiin tänä vuonna Michelin-tähdellä. Se on Suomen ensimmäinen Michelin-tähti Helsingin ulkopuolella. Samalla Kaskiksen sommelier Christina Haukka sai Sommelier of the Year -palkinnon – hänet valittiin parhaaksi sommelieriksi kaikkien Pohjoismaissa toimivien Michelin-ravintoloiden sommelierien joukosta.

BBC Travel kirjoitti syksyllä pitkän artikkelin Turun alueen ruokakulttuurista ja julisti Turun olevan Suomen nouseva ruokapääkaupunki ja “A Nordic food hotspot”.

Juomapuolellakin tapahtuu, sillä Turun Tislaamon Kaiho Single Estate Organic Vodka voitti kultamitalin Craft Spirits Awards -kisassa Lontoossa marraskuussa.

Michelin-tähdellä palkitun Kaskiksen yrittäjät Erik Mansikka ja Simo Raisio sekä sommelier Christina Haukka.

Timanttisia elämystuotteita

Turkulainen ravintolatarjonta on jo maailmallakin tunnettua, mutta ruokaan perustuvissa elämyksissä on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.

Koska ruokaan liittyvien palveluiden ja elämysten kysyntä on kasvussa, tänä syksynä toteutettiin yhdessä alueen yrittäjien kanssa työpajoja, joissa luotiin uusia konsepteja ja hiottiin jo olemassa olevia tuotteita entistä timanttisemmiksi.

Tuloksena oli muun muassa opastettu maistelukierros Kakolanmäellä, villiyrttikävely Ruissalossa, aperitiivitapahtuma Turussa ja aikamatka 1920-luvulle salonkiveneellä. Työpajoissa kehitellyistä elämyksellisistä konsepteista päästään nauttimaan vuoden 2023 aikana.

Työpajoihin osallistui kaikkiaan noin 20 alueen yrittäjää. Työpajat ovat osa Turun kaupungin ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen yhteistä EAKR-rahoitteista Food Hub -elämystorihanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa Turun vetovoimaa ruokakaupunkina ja lisätä lähiruuan saatavuutta.

Turun Kauppahallissa voi ruokaostosten ohella herkutella hallin ravintoloissa.

Lähiruokaa Laarista

Food Hub -hankkeen myötä turkulaisten iloksi on luotu myös Laari Lähiruokapiste, joka on lähiruokatuotteiden ostopaikka. Laarin tuotteet tilataan netistä ja noudetaan Laarin pisteestä Kupittaan K-Citymarketin luota.

Laarin tuotteet tulevat paikallisilta tiloilta ja lähiruokayrityksiltä, joiden yrittäjät itse hinnoittelevat tuotteensa. Ostaessasi tuotteita tiedät varmasti, mistä tilaamasi ruoka tulee ja näet läpinäkyvästi sen osuuden, joka hinnasta menee suoraan yrittäjille.

– Laarin konsepti auttaa kestävän paikallisen ruokajärjestelmän edistämisessä ja tarjoaa helppoutta lähiruuan ostamiseen. Paikallisesti tuotettujen elintarvikkeiden ostaminen tukee lähiseudun elinvoimaisuutta ja ruuantuotannon kannattavuutta, taustoittaa Food Hub -hankkeen projektipäällikkö Saara Kemppi Turun kaupungilta.

Kehittämisohjelma ruokakaupungille

Mielikuvaa Turusta monipuolisena ruokakaupunkina halutaan vahvistaa ja monipuolistaa ja alueen vetovoimaa kasvattaa. Turussa onkin alettu valmistella pitkäjänteistä kehittämisohjelmaa, joka kootaan yhdessä sidosryhmien kanssa. Prosessissa määritellään yhdessä, mitkä ovat Turun keskeiset vahvuudet ruokakaupunkina sekä kehittämisen painopisteet. Sen pohjalta määritellään yhteiset tavoitteet sekä luodaan rakenne kehittämisohjelmalle.

– Teemme kehittämisohjelman aluksi laajan kyselyn Turusta ruokakaupunkina, ja hyödynnämme tuloksia monipuolisesti prosessin aikana. Haluamme aitoja mielipiteitä siitä, mitkä ovat alueemme vahvuudet ja kehityskohteet, kertoo Ruokakaupunki Turun projektipäällikkö Heli Nieminen.

– Prosessin avulla Turulle ruokakaupunkina ja -matkakohteena löytyy yhteiset tavoitteet, johon ruokatoimijat eri aloilta voivat sitoutua toimijarooliensa mukaisesti, kertoo kehityspäällikkö Päivi Pohjolainen Turun kaupungilta.

Turun monipuolista ruokakulttuuria tukevat eri vuodenaikoihin sijoittuvat ruokatapahtumat, alueella tehtävä huippututkimus, työlleen omistautuneet alkutuottajat sekä ruokateollisuus. Lounais-Suomi on yksi Suomen tärkeimmistä ruuan tuotantoalueista ja ruokaketjulla on iso merkitys aluetaloudessa.

Kauppatori avautui uudistuneena pitkän remontin jälkeen tänä syksynä, ja torin kävijämäärät ovat olleet kovassa kasvussa.