Turun kaupungin Itämerihaaste on valinnut toteutettavaksi neljä nopeaa kokeilua jotka edistävät Saaristomeren kestävää lähiruokaa. Kokeilut käynnistyvät lokakuussa ja päättyvät tammikuussa 2023.

Itämerihaaste

Vuonna 2007 Helsingin ja Turun kaupungit tekivät yhteisen aloitteen Itämeren suojelemiseksi ja käynnistivät Itämerihaasteen, jonka tavoite on sitouttaa kaupunkeja, kuntia ja organisaatioita vapaaehtoisiin Itämeren suojelutoimenpiteisiin. Itämerihaaste on vuosien mittaan kasvanut kansainväliseksi verkostoksi, johon kuuluu 320 eri toimijaa Itämeren alueelta. Helsingin ja Turun kaupungit toteuttavat vapaaehtoisia suojelutoimenpiteitä yhteisten toimenpideohjelmien kautta. Itämerihaasteen nykyisen, kolmannen, toimenpideohjelman (2019-2023) yksi tavoite on järjestää nopeita kokeiluja vuosittain uusien palveluiden ja innovaatioiden edistämiseksi.

Lisäinfoa: Itämerihaaste

Saaristomeren kestävän ruuan kokeilut 

Kokeiluissa tuotetaan käytännön ratkaisuja uusien raaka-aineiden tuotteistamista ja lähiruuan logistiikan kehittämistä varten sekä viestitään ratkaisuista. Kokeiluja varten on valittu neljä yritystä toteuttamaan annettua haastetta. 

Kokeilut pähkinänkuoressa löytyvät kunkin yrityksen esittelyvideosta!

Ravintola Hullu Poni: ekologinen ja eettinen peuran- ja kaninliha - kokeilun esittelyvideo

Tässä videossa esitellään ravintola Hullu Ponin kokeilu: ekologinen ja eettinen peuran- ja kaninliha. Hullu Poni on vuonna 2016 aloittanut ravintola joka pyrkii laajentamaan tavallisten ihmisten tietoisuutta paremmista vaihtoehdoista. Hullu Poni haluaa tehdä tavallista, mutta mahdollisuuksien mukaan lähituotetuista raaka-aineista tuotettuja annoksia. Näin myös vältetään pitkät kuljetusketjut, jolloin raaka-aineetkin olisivat tuoreempia. Ravintola haluaa kokeilussaan edistää kestävämmän ja luontoa säästävämmän laadukkaan lihan saatavuutta, etenkin peuran- ja kaninlihaa.

Verkkoketju Oy (Läheltä): lähituotetun ruuan kauppa-alusta - kokeilun esittelyvideo

Tässä videossa esitellään Verkkoketju Oy:n (Läheltä) kokeilu: lähituotetun ruuan kauppa-alusta. Kokeilun tavoitteena on tehdä lähituotetusta ruuasta kuluttajille arkipäivää ja helpottaa saariston haastavaa logistiikkaa kehittämällä lähituotetun ruuan kauppa-alustan. He haluavat palvelun kautta keventää tuottajien työtaakkaa markkinoinnin, viestinnän ja logistiikan palveluilla. he tulevat kartoittamaan minkälaisia kuljetus tarpeita saaristossa tarvitaan, millaista kalustoa ja kuinka useasti logistiikan palveluita tarvitaan.

Työryhmä Höysti & Raunio: ’Maku ja Meri’ –podcast sarja - kokeilun esittelyvideo

Tässä videossa esitellään työryhmä Höysti & Raunion kokeilu: ’Maku ja Meri’ –podcast sarja. Kokeilun tavoitteena on tuoda tietoisuutta ainutlaatuisen Itämeremme ja sen sydämen, Saaristomeren pelastamiseen kestävän lähiruuan avulla. Podcastin kautta kerätään tietoa Saaristomeren kestävän lähiruuan edistämiseen vaikuttavista tekijöistä. Seitsemässä eri jaksossa esitellään kestävän lähiruuan ja sen tuotantoon vaikuttavia tekijöitä ja toimijoita sekä etsitään ratkaisumalleja, jotka hyödyntävät koko ruokaketjua.

Veistämö Wine Bar: Tokkopa on hyvää! - kokeilun esittelyvideo

Tässä videossa esitellään Veistämö Wine Barin kokeilu Tokkopa on hyvää! Veistämö Wine Bar on uusi turkulainen viini- ja tapasravintola, jonka tarjonnassa perinteisten viinibaariannosten lisäksi korostuu vahvasti kestävä kala ja merenelävät. Veistämön keittiömestari kehittää Saaristomeren antimista kahdeksan tapas-annosta. Tapas-annoksissa käytetään ”roskakalaa” kuten särkeä ja vieraslajeja kuten paljon lisääntynyttä mustatäplätokkoa. Annosten maustamiseen ja koristeluun käytetään mm. rakkohaurua.

Itämerihaaste on Turun ja Helsingin kaupunkien yhteinen Itämeren kestävää kehitystä edistävä suojeltutoimintaverkosto. Itämerihaasteen tavoitteena on sitouttaa kaupunkeja, kuntia ja organisaatioita vapaaehtoisiin Itämeren suojelutoimenpiteisiin. 

Lisätietoa: Tove Holm, Itämerihaaste, Turun kaupunki tove.holm@turku.fi  040 484 6979