Turun kotouttamisohjelma eteni päätöksentekoon Turun kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 5.12.2022. Kotouttamisohjelma viedään Turun kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi ja hyväksyttäväksi maanantaina 12.12.

Turun kotouttamisohjelmassa määritellään Turun muunkielisen väestön kotoutumisen edistämiseksi tehtävät toimenpiteet. Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) edellyttää, että Turun on laadittava kotouttamisohjelma, joka hyväksytään kaupunginvaltuustossa kerran valtuustokaudessa. Kotouttamisohjelman tarkoitus on luotsata kaupunki vuosina 2022–2025 tapahtuvien kotoutumisen suurten mullistusten läpi.

Nyt käsiteltävä kotouttamisohjelma toimii pohjana osallistamistyölle, jota ehdotetaan tehtäväksi kevään 2023 aikana. Osallistamistyöhön otetaan laajasti mukaan Turun kaupungin palvelukokonaisuudet ja päätöksenteko-organisaatio, vaikuttajaryhmät, järjestö- ja yhdistystoimijat, kuntalaiset ja yhdyspinnat hyvinvointialueelle sekä TE-uudistukseen.

Kotouttamisohjelman tavoitteet

Kotouttamisohjelma on tärkeä Turun muunkielisen väestön kotoutumisen edistämisen kannalta. Turun uudessa kotouttamisohjelmassa keskeisenä tavoitteena on ollut, että ohjelmasta tehdään mahdollisimman ihmislähtöinen ja tutkittuun tietoon perustuva, jonka keskiössä ovat kotoutujan omat tarpeet. Tavoitteissa korostuvat erityisesti kotoutumisen painopisteet, joita ovat suomen tai ruotsin kielen oppiminen, muu koulutus ja työllistyminen, suomenkielisten ystävien saaminen sekä turvallisuus.

Kotouttamisohjelman aikana kotoutumislaki uudistuu kotoutumisen nopeuttamiseksi ja samalla kokonaisvastuu siirtyy kunnille. Lisäksi vuonna 2023 hyvinvointialueet aloittavat sekä Ukrainasta sotaa paenneille tilapäisen suojelun parissa olleille aukeaa mahdollisuus kotikuntaoikeuteen ja he tulevat kuntakokeilun asiakkaiksi.