Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi-helmikuussa. Kriittisistä kohteista sähkönjakelu ei katkea missään olosuhteissa.

Näin kiertävät sähkökatkot vaikuttavat kaupungin palveluihin: 

Kaupungin palvelut ja toimipisteet ovat varautuneet kiertäviin sähkökatkoihin toiminnassaan. 

Tiedot kootaan ja päivitetään verkkosivulle: 
www.turku.fi/sahkokatkot

Katkojen tavoitteena on säädellä sähkökulutusta uhkaavan sähköpulan takia. Sähköpulan syynä on energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan takia. Sotatilanne aiheuttaa epävarmuutta sähkön saatavuuteen kautta Euroopan.

Kiertävät sähkökatkot ovat kansallisen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan viimeinen keino välttää sähkönjakelun suurhäiriö.

-Turun kaupunki on varautunut kiertäviin sähkökatkoihin niin hyvin kuin se tässä tilanteessa etukäteen on mahdollista. Varmistamme kriittiset toiminnot ja sen, että sähkökatkoista olisi mahdollisimman vähän harmia ja huolta, sanoo Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen. 

Kiertävien sähkökatkojen vuoksi pitää huomioida seuraavat asiat:

  • kaupungin palveluja joudutaan osittain supistamaan ja tiloja sulkemaan
  • koulut, oppilaitokset ja päiväkodit ovat avoinna
  • katuvalot ja liikennevalot eivät välttämättä toimi
  • kaupungin palvelunumerot eivät välttämättä toimi
  • julkisessa liikenteessä voi olla häiriöitä
  • henkeä uhkaavissa tilanteissa pitää aina soittaa hätänumeroon 112.

Kriittiset toiminnot pidetään käynnissä sähkökatkojen aikana

Turun kaupunki on varmistanut Turku Energia Sähköverkoilta, että sähkönjakelu ei katkea kaupungin kriittisistä kohteista. Näitä ovat esimerkiksi sairaalat, vedenpumppaamot ja tietyt muut infraan liittyvät paikat.  Kohteita ei julkisteta turvallisuussyistä.

Hyvinvoinnin palveluissa on varauduttu sähkökatkoihin varmistamalla, että jokaisessa sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä on ajanmukaiset toimintasuunnitelmat sähkökatkojen ajaksi. Ympärivuorokautiset laitokset ja sairaalapalvelut toimivat sähkökatkoista huolimatta kaikkina vuorokauden aikoina. 

-Mikäli sähkökatko tulee päivällä, saatetaan päiväsaikaan toimivia vastaanottopalveluja, kuten terveysasemia, joutua sulkemaan sähkökatkon ajaksi. Kotihoito ohjeistaa kaikki asiakkaansa sähkökatkoihin varautumisessa, sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa sanoo.

Lisäksi yksityisiltä sote-palveluiden tuottajilta on kartoitettu heidän valmiutensa toimia sähkökatkojen aikana.

Mikäli asiakkaalla on kotonaan sähköllä toimivia terveydenhuollon apuvälineitä tai lääkintälaitteita, tulisi jokaisen tarkistaa laitteiden kunto hyvissä ajoin ennen sähkökatkoja. Laite tulisi sammuttaa ja käynnistää, jolloin saadaan varmistettua se, että laite lähtee käyntiin sähköjen palauduttua. Myös laitteessa olevat akut tulisi olla ladattuna valmiina hyvissä ennen sähkökatkoja.

Lue tarkemmin, miten kaupungin palvelut ja toimipisteet ovat varautuneet kiertäviin sähkökatkoihin toiminnassaan: 

Kiertävien sähkökatkojen vaikutukset kaupungin palveluihin

Lyhyt sähkökatko ei vaikuta vedenjakeluun

Vedenjakeluun tai jäteveden kulkuun kiertävät kahden tunnin sähkökatkot eivät vaikuta juurikaan.

-Kaksi tuntia kestävän sähkökatkon vaikutus hanaveteen on suurimmalle osalle Turun Vesihuollon toiminta-alueen asiakkaille huomaamaton, sillä vesi virtaa hanasta vesijohtoverkostossa olevan paineen avulla, sanoo toimitusjohtaja Irina Nordman Turun Vesihuolto Oy:stä.

Hanaveden paine saattaa joillain alueilla heikentyä, sillä korkeammalla olevilla kiinteistöillä veden painetta tehostetaan sähköllä toimivilla, kiinteistön omilla paineenkorotusasemilla. 

Viemärit toimivat pääosin painovoiman avulla, joten jätevesi liikkuu normaalisti ja mahdollisia jätevesipumppaamoiden ylivuotoja hallitaan, kuten muidenkin häiriötilanteiden aikana.   

-Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa jätevesipumppaamojen ylivuotojen hallintaan välttämällä veden johtamista tarpeettomasti viemäriin.

Kaukolämpötalot eivät kylmene katkon aikana

Sähkökatkon aikana talon lämmitys keskeytyy, koska lämmön kierto rakennuksessa perustuu sähköllä toimivaan kiertovesipumppuun. Kahden tunnin sähkökatko on lyhyt ja kiinteistö ei ehdi viiletä merkittävästi. Katkon jälkeen lämmitys käynnistyy normaalisti, kun talon kiertovesipumppu alkaa taas kierrättää lämmintä vettä. 

Sähkökatkon on hyvä olla varovainen, kun laskee lämmintä vettä hanasta tai suihkusta, sillä veden lämpötila voi vaihdella ja hanoista voi tulla myös poikkeuksellisen kuumaa vettä. Myös katkon loputtua on oltava varovainen, ettei hanasta tuleva vesi ole kovin kuumaa.

Muistetaan huolehtia läheisistä

Kiertävien sähkökatkojen edellä ja niiden aikana on tärkeää muistaa huolehtia läheisistä, naapureista, ystävistä ja tuttavista.

-Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että läheisillä ja naapureilla on varalla taskulamppuja ja kynttilöitä, ja radiossa patterit, sanoo kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen.

Turkulaiset ovat jo vastuullisesti säästäneet sähköä arjessaan kansallisen ja kaupungin oman sähkönsäästökampanjoinnin alettua alkusyksystä.

Suomessa sähkönkulutus on vähentynyt kahdeksan prosenttia lokakuussa viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Mitä enemmän sähkönkulutusta pystytään nyt vähentämään, sitä paremmin sähköä riittää pakkaskaudella. Kymmenen prosentin sähkönsäästö huipputilanteessa vastaa jo lähes Olkiluoto 3:n tuotantotehoa.

-On hienoa huomata, miten hyvin kaupunkilaiset ovat jo pystyneet säästämään sähköä ja varautuneet myös hyvin sähkökatkoihin. Kiitos kaikille yhteisen hyvän eteen työskentelystä, kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen kiittää.

Sähköä on säästetty ja sähkönsäästöstä kampanjoitu syksyn ajan

Turun kaupunki on säästänyt sähköä pitkäjänteisesti jo vuosien ajan osana kaupungin ilmastotavoitteita.

Syksyn 2022 aikana toimistojen huonelämpötila on laskettu 20 asteeseen ja Impivaaran uimahallissa on lämmitetty vain yhtä saunaa. Luonnonjääkenttien pukusuojia ei tällä talvikaudella lämmitetä. Myös ulkovalaistuksen polttoaikaa on lyhennetty päivässä puolella tunnilla marraskuun puolivälistä alkaen.  

Turku on myös kampanjoinut muiden toimijoiden tapaan sähkön säästämisen puolesta koko syksyn ajan.  Myös muunkielisille kuin suomea ja ruotsia puhuville on viestitty syksyn ajan kohdennetusti sähkön säästämisen tärkeydestä.

Erilaiset kansalliset toimijat ovat tuottaneet kiertävistä sähkökatkoista runsaasti muunkielistä materiaalia. Turun kaupunki jakaa materiaalia International House Turun ja maahanmuuttajatyötä tekevien henkilöiden avulla.

Lue lisää sähkönsäästöstä: 

Miten kiertävät sähkökatkot tapahtuvat? 

Sähkökatkot tulevat kansallisen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan maksimissaan kahden tunnin jaksoissa ja niitä ajoitetaan eri puolille maata ja kaupunkeja. Turku Energia Sähköverkot kierrättää sähkökatkoja etukäteen määritellyn luokittelun mukaisesti siten, että kriittiset kohteet on rajattu kierrätettävien katkojen ulkopuolelle. Käytännössä katkot tulevat koskemaan suurinta osaa kaupungin alueista, mutta osaa kaupunginosista kerrallaan.

Sähkökatkoista tulee tieto kaupungille Turku Energia Sähköverkot Oy:stä, joka puolestaan saa tiedon Fingridistä. Turun jakeluverkkoyhtiönä Turku Energia Sähköverkot vastaa sähkönjakelusta Turun kaupungin alueella ja Turku Energia Sähköverkot myös toteuttaa kiertävät sähkökatkot.

Sähkökatkoista tiedottaa kaupunkilaisille Turku Energia Sähköverkot. Turun kaupunki jakaa tietoa katkoista eteenpäin ja ohjeistaa kaupunkilaisia varautumisesta. Kaupungin rooliin kuuluu myös kertoa kaupungin toiminnasta ja palveluista katkojen aikana.

Sähkökatkoista tiedottaminen ennakkoon sähköpulatilanteessa on joissakin tapauksissa mahdollista, mutta sitä ei pystytä takaamaan. Syynä on se, että tieto katkoksista tulee kantaverkkoyhtiö Fingridiltä Turku Energia Sähköverkoille hyvin nopeasti.

-Sähköpulaan johtava tilanne voi syntyä niin nopeasti, että ennakkotiedottamista ei ehditä tehdä.  Kannattaakin ottaa Turku Energian viestintäkanavat seurantaan, tilata omaa käyttöpaikkaa koskevat tekstiviesti- ja sähköpalvelut EnergiaOnline-palvelustamme ja seurata mediaa, sillä viestimme katkoista myös mediatiedottein, sanoo Turku Energia Sähköverkkojen toimitusjohtaja Tomi Toivonen.

Ajantasainen tilannetieto: 

Turku Energia Sähköverkot toivoo, että kaupunkilaiset tilaisivat jo hyvissä ajoin etukäteen omaa käyttöpaikkaa koskevat tekstiviesti- ja sähköpostitiedotteet katkoista itselleen.  Omaa käyttöpaikkaa koskevat tiedot tilataan EnergiaOnlinesta: Etusivu - Turku Energia - EnergiaOnline. Tietojen tilaaminen vaatii kirjautumisen. Palvelu on tarkoitettu Turku Energia Sähköverkkojen verkkoalueella asuville ihmisille.

Turun kaupungin alueella Turku Energia Sähköverkot vastaa koko muusta Turusta paitsi Paattisten alueella, jossa toimii sähköyhtiö Caruna. Sen häiriöistä tiedotetaan omalla häiriökartalla https://hairiokartta.caruna.fi/

Turun kaupungin tiedotus sähkökatkoista

Turun kaupunki tiedottaa kiertävistä sähkökatkoista jakamalla eteenpäin Turku Energian tietoja. Kaupunki myös ohjeistaa kaupunkilaisia varautumisesta. Kaupungin rooliin kuuluu myös kertoa kaupungin toiminnasta ja palveluista katkojen aikana.

Turun kaupungin ennakkoviestintä sähkökatkoista:

Turun kaupungin viestintä sähkökatkojen aikana:

  • Tietoa välitetään Twitterissä ja Facebookissa
  • palvelupaikkojen oville laitetaan julisteita, joissa kerrotaan, että palvelu on kiinni sähkökatkon takia

Asiakkaiden kysymyksiin vastaavat, mikäli puhelinliikenne toimii:

  • Kaupungin puhelinvaihde palvelee arkisin klo 8.30–16.00 numerossa (02) 330 000.
  • Kauppatorin Monitori palvelee arkisin kello 9 – 18.00 maanantaista torstaihin ja klo 9-16 perjantaisin numerossa (02) 262 0100

Henkeä uhkaavissa tilanteissa pitää aina soittaa hätänumeroon 112.

Jokaisen pitää varautua etukäteen

Sähkökatkoihin pitää varautua etukäteen. Kotona pitää olla hyvä kotivara, johon kuuluvat:

  • Vesiastiat (puhtaat ja kannelliset)
  • Helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa
  • Lemmikkien ruokaa
  • Mitä muuta kotona on hyvä olla ylipäänsä
  • Paristoilla toimiva radio ja paristoja
  • Paristoilla toimiva taskulamppu ja
  • Varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
  • Retkikeitin ja tulitikut
  • Käteistä rahaa
  • Välttämättömät lääkkeet
  • Joditabletteja
  • Hygieniatarvikkeet
  • Ensiaputarvikkeet
  • Käsisammutin/sammutuspeite

Tietoa varautumisesta on kattavasti Huoltovarmuuskeskuksen ja muiden viranomaisten ylläpitämällä sivulla www.72tuntia.fi Sivulta voi tilata myös painetun oppaan varautumisesta.

Turun kaupunki on tilannut Huoltovarmuuskeskuksen varautumisoppaita vanhuspalveluiden asiakkaille sekä terveyskeskuksiin, kirjastoihin sekä Kauppatorin ja Skanssin Monitoreihin asiakkaita varten.

Asiasanat: