Turun kulttuuri- ja nuorisolautakunta myönsi torstaina 15.12.2022 Aboa-apurahan kuvataiteilija Mikko Paakkolalle. Aboa on vuoden työskentelyapuraha, joka vuodelle 2023 on 24 761,09 euroa. Määräaikaan 31.10.2022 mennessä apurahaa haki yhteensä 22 taiteilijaa.

Aboa-apuraha

  • Vuoden työskentelyapuraha, joka vuodelle 2023 on 24 761,09 euroa.
  • Määräaikaan 31.10.2022 mennessä apurahaa haki yhteensä 22 taiteilijaa.
  • Lisätietoa apurahasta

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta toteaa perusteluissaan taidemaalarina ja kuvataiteilijana tunnetun Mikko Paakkolan tehneen turkulaista kuvataidetta tunnetuksi valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi häneltä löytyy vahva näyttö pitkäjänteisestä taiteellisesta työskentelystä niin yksityisten kuin työryhmänä tehtyjen taideprojektien saralta. Valinta oli vaikea, koska hakeneiden joukossa oli useita eri vahvuuksia omaavia ehdokkaita. Kulttuuri- ja nuorisolautakunta päätyi Paakkolan valintaan hänen aktiivisen, ansioituneen ja vaikuttavan taiteilijauransa vuoksi. 

Paakkola keskittyy ensi vuonna Aboa-apurahan turvin täysipäiväisesti taiteelliseen työskentelyyn. Hänen teoksiaan nähdään niin pienillä kuin suurilla paikkakunnilla, Suomessa ja ulkomailla.

Paakkolan maalauksia on esillä maaliskuussa Turussa Galleria Räyhässä. Hän työskentelee myös taiteilijavetoisen galleria Rankan näyttelyvaihtoprojektissa Los Angelesin Durden and Ray -galleriaan. Suomesta matkaan ovat Paakkolan lisäksi lähdössä muun muassa Wäinö Aaltosen museossakin nähty taiteilijapari Teija ja Pekka Isorättyä sekä kuvataiteilija Petri Hytönen

Kesällä 2023 Paakkolan matka jatkuu Pohjois-Suomeen, jossa hän osallistuu Misha Del Valin ja Raisa Raekallion kutsumana Sirkka-biennaaliin Kittilässä.

Paakkolan töitä nähdään myös hänen hollantilaisen galleristinsa Art Gallery Voûte -gallerian yksityisnäyttelyssä Schiedamissa. Lisäksi Paakkola kirjoittaa säännöllisesti taideartikkeleita Taide-lehteen, jossa julkaistiin tänä kesänä hänen kirjoittamansa artikkeli Turusta veistoskaupunkina (3/22).

Turkulainen Mikko Paakkola (s.1961) on pitkän linjan taidemaalari ja kuvataiteilija, joka on valmistunut Turun piirustuskoulusta ja tehnyt jatko-opintoja maineikkaassa École Nationale Supérieure des Beaux-arts -taidekoulussa Pariisissa. Paakkola on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin ja taideprojekteihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on lukuisissa taidekokoelmissa: muun muassa Naantalin, Rauman, Raision, Salon ja Turun kaupungin taidekokoelmissa sekä Suomen ja Ruotsin valtion kokoelmissa ja Helsingin, Porin, Rovaniemen, Tampereen ja Turun taidemuseoiden kokoelmissa.