Turun kaupunki on yksi tahoista, jotka saivat pk-yrityksiltä innovatiivisia ratkaisuehdotuksia ajankohtaisiin haasteisiin Urban Tech -haastekilpailun kautta. Kupittaalla järjestetyn tapahtuman pitchausten perusteella raadit valitsivat jatkoon parhaat ideat.

Urban Tech

Toteutusaika: 1.9.2021-31.8.2024

Rahoitus: EU Horizon Innovation Support

Suomen hankepartneri: Turku Science Park Oy

Tavoite: Tarjota innovatiivisia ratkaisuja toimiala- ja maantieteelliset rajat ylittäviin julkisten ja yksityisten tahojen haasteisiin. Haasteet linkittyvät kolmeen fokusalueeseen: terveydenhuollon, vihreän teknologian tai älykkäiden kaupunkiratkaisujen teemoihin. Innovatiiviset ratkaisut löydetään kasvuyrityksistä tuomalla kentän eri toimijat yhteen. Samalla tuetaan pk-yritysten ratkaisujen skaalaamista kansainvälisesti.

www.urbantech-project.eu

Turun Kupittaalla SparkUpissa ja sen ympäristössä järjestetty kaksipäiväinen Urban Tech Hackathon oli yksi kahdeksasta ympäri Eurooppaa toteutetusta hackathon-tapahtumasta. Hackathoneissa pk-yritysten edustajat jatkokehittivät ideoitaan tiiminsä, Turku Science Park Oy:n asiantuntijoiden sekä haasteen omistajien eli mahdollisten asiakkaidensa kanssa. Paikalla oli osallistujia kahdeksasta eri maasta, kaukaisimmat Azoreilta.

- Parasta oli päästä asiakkaan kanssa pureutumaan ongelman ytimeen. Saimme myös arvokasta sparrausta tuotteen ympärille kehitettävään palvelumalliin, jotta käyttöönotto olisi asiakkaalle varmasti riittävän helppoa, miettii jatkoon päässeen Watec Consultingin toimitusjohtaja Juha-Pekka Saarelainen.

Ratkaisuehdotukset Turun kaupungin hulevesiin ja liikenteeseen

Turun kaupunki oli jättänyt Urban Tech -haastekilpailuun yhteensä seitsemän haastetta, jotka liittyivät luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen, hulevesien puhdistamiseen sekä pysäköinti- ja liikenneratkaisuihin.

Turkulainen MarshallAI pääsi jatkoon ratkaisuehdotuksellaan kaupungin haasteeseen liikenteen sujuvoittamisesta.

- Hienoa päästä tekemään lisää yrityksemme kotikaupungissa! Jatkamme Urban Techissä kaupungin kanssa liikenteen sujuvuusteeman parissa. Tarkoitus on käyttää konenäköjärjestelmiämme liikenteen priorisointiin liikennevaloristeyksissä, avaa Smart City -tiimin vetäjä Arttu Laitinen MarshallAI:sta.

Watec Consulting puolestaan vastasi Turun kaupungin haasteeseen hulevesikuormituksen rajoittamiseen patentoimallaan kaivosuodattimella.

- Turun tarjoama haaste ei voisi enää olla mielenkiintoisempi ja ajankohtaisempi, koska Saaristomeren vedenlaadusta ja vesistöjen mikromuoviongelmasta puhuvat kaikki. On mahtavaa päästä tarjoamaan puheen sijasta tutkitusti toimivia ratkaisuja asiaan, Juha-Pekka Saarelainen sanoo.

Suunnittelupäällikkö Lauri Harilainen ja toimitusjohtaja Juha-Pekka Saarelainen edustivat Watec Consultingia, joka oli yksi Urban Tech -haastekilpailun voittajista. Kuvat: Shoja Lak

Turun kaupunki on tyytyväinen Urban Techin eteenpäin sysäämiin kehitystoimiin.

- Mielenkiintoisia ratkaisuehdotuksia tuli useita, ja kaksi ehdotustamme pääsi viiden voittajan joukkoon, mikä oli tietysti meille huikea juttu, kertoo hankepäällikkö Mervi Lehto Keskustan kehittäminen -kärkihankkeesta.

Kaiken kaikkiaan kilpailuun tulleista ratkaisuehdotuksista kaupunki sai näkemystä erilaisista tavoista lähestyä urbaanin ympäristön haasteita teknologialähtöisesti.

- Ratkaisuehdotuksiin ja yrityksiin tutustuminen auttaa myös muiden hankekokonaisuuksien toteuttamista. Toimijaa voidaan pyytää mukaan pilotoinnin tarjouskilpailuun tai vaikka hankehakemukseen partneriksi. Yksittäisissä tapauksissa kaupunki voi myös erinomaisen ratkaisun kohdalla miettiä mahdollisuutta hankkia tai kilpailuttaa itselleen kyseiseen haasteeseen liittyvä palvelu tai tuote, pohtii projektipäällikkö Teemu Peltonen kaupungin liikkumispalveluista.

Lue laajempi juttu Turku Business Regionin sivuilta