Turun uuden kauppatorin torikauppa on vähitellen päässyt siirtymään varsinaiselle myyntialueelle syksyn kuluessa ja kaupankäynti on normalisoitunut. Toimiakseen asiakasystävällisesti sekä logistisesti tehokkaasti, uuden kauppatorin toiminta vaatii torisääntöjen, torikartan ja hinnaston päivittämistä.

Torin uusi sijoittelu on erilainen kuin aikaisemmin, koska nyt on mahdollista hyödyntää uudet diagonaaliset kulkuväylät kaupallisesti. Sijoittelussa on huomioitu yrittäjien toiveet, auringon suunta sekä logistiikka.

  • Aurakadun ja Eerikinkadun kulmasta lähtee upea ”kukkakuja”, jonka ääreen kukkakauppiaat ja maalaispenkkiläisten taimituottajat sijoittuvat.
  • Salaatti- ja kalamyyjät löytyvät Eerikinkadun laidalta
  • Hedelmä- ja vihanneskauppaa käydään Ortodoksisen kirkon edustalla sekä Kauppiaskadun ja Eerikinkadun diagonaalin suuntaisesti.
Avaa kuva isompana pdf-tiedostona: Kauppatorin toriasetelma (pdf)

Torikauppaa voi käydä iltakuuteen asti

Torikauppaa käydään jatkossa ma-la klo 7 - 18, mutta vilkkain kaupankäynti sijoittuu torikauppiaiden sitoutumiin minimiaukioloaukioloaikoihin klo 9 – 14. Sunnuntait ja pyhäpäivät ovat lähtökohtaisesti varattu kirpputori- ja tapahtumatoimintaan.

Selkeä muutos aikaisempaan käytäntöön on se, että myyntikojut lähtevät pois torilta myyntiviikon päätteeksi lauantaina, ei joka päivä kuten ennen remonttia.

Autot poistuvat kylmäautoja lukuun ottamatta

Autoliikenne on kielletty torilla kello 9 - 14 välisenä aikana. Huoltoliikenne sallitaan aamu- ja iltapäivisin enintään 30 minuutiksi lastaus- ja purkutyön suorittamiseksi. Lyhytaikainen pysäköinti on sallittu sille osoitetuilla paikoilla Kauppiaskadulla.

Kylmäautot saavat olla torilla myyntipäivän ajan. Niiden pysäköintiin on osoitettu torialueelle pysäköintipaikat. Kylmäautojen ajamista pois torilta ei pidetä mahdollisena, koska isojen autojen pysäköintitilaa ei löydy keskustan katualueilta, eikä autot korkeutensa puolesta mahdu pysäköintilaitoksiin.

Toriyrittäjien maksuilla pyritään yhdenvertaisuuteen

Torin uudella hinnoittelulla pyritään tasapuolisuuteen, läpinäkyvyyteen ja yhdenvertaisuuteen kaikkien torin yrittäjien kesken. Varsinaista hinnankorotusta ei esitetä pitkäaikaisvuokralaisille, mutta käytettävän tilan muutos voi vaikuttaa vuokraan korottavasti tai alentavasti.

Uuden hinnoittelun lähtökohta on neliöperusteinen, jolloin sopimuskauppias maksaa vain käytössä olevasta tilasta torilla, ei myyntikärryistä. Tilantarve määritellään yhdessä yrittäjän kanssa, ja sitä voi myöhemmin muuttaa.

Ns. maalaistenpenkkien päivämaksuihin esitetään pientä korotusta. Korotus aikaisempaan on yksi euro yhdeltä penkiltä, kaksi euroa kahdelta penkiltä ja kolme euroa kolmelta penkiltä.

Hintoihin sisältyy vuonna 2023 sähkö, vesi, jätehuolto sekä henkilöstötilat.

Kaupunginhallitus hyväksyi uudet periaatteet kokouksessaan 19.12.2022.