Perinteinen joulurauhan julistus kaikuu tänäkin vuonna Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona 24.12. klo 12. Kahden edellisen vuoden aikana poikkeusjärjestelyin toteutetun julistuksen palatessa nyt normaalijärjestelyihin, on yleisö taas tervetullut seuraamaan julistusta paikan päälle.

– Tänä jouluna joulurauhan julistuksella on aivan erityinen merkitys meille kaikille, ja toivon sydämestäni, että rauhanjulistuksen ydinviesti leviää tänä vuonna laajemmalle kuin koskaan, Turun pormestari Minna Arve sanoo.

Suomeksi ja ruotsiksi luettavan joulurauhan julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen, joka julistaa joulurauhan nyt kymmenettä kertaa.

– Kahden poikkeusvuoden jälkeen tuntuu äärimmäisen tärkeältä päästä jälleen kokoontumaan yhteen Vanhalle Suurtorille välittämään joulurauhaa koteihin eri puolille Suomea sekä maailmalle, Akkanen iloitsee.

Tilaisuutta voi seurata myös Yleisradion kautta televisiosta, radiosta tai Yle Areenasta. Suora lähetys alkaa klo 11.55. Viittomakielelle tulkattu lähetys on katsottavissa suorana verkkolähetyksenä Yle Areenassa. 

Muutoksia liikenteessä

Tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin ympäristö suljetaan liikenteeltä ja pysäköinniltä su 23.12. klo 8.00 alkaen. Alueesta ilmoitetaan siirtokehotuskyltein. Järjestely puretaan mahdollisimman pian tilaisuuden jälkeen. Yleisöä kehotetaan ottamaan huomioon poikkeavat liikennejärjestelyt ja saapumaan paikalle ajoissa jalkaisin tai joukkoliikennettä käyttäen. Tilaisuuteen odotetaan jopa 15 000 henkilöä. Uudenmaankatu suljetaan liikenteeltä 24.12. klo 11.30. 

Jouluinen perinne on säilynyt jo 700 vuoden ajan

 ”Julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiankuuluvalla hartaudella viettämään.” Nämä sanat ovat perinteisesti johdattaneet joulun viettoon ja julistaneet joulun alkaneeksi. Tradition ensimmäisiltä vuosisadoilta ei ole säilynyt tarkkoja sanamuotoja, mutta sen keskeinen sisältö on säilynyt samana: ääneen luettu julistus muistuttaa joulurauhan alkamisesta, kehottaa viettämään juhla-aikaa sopuisasti, uhkaa rikkomuksen tekijöitä ankarilla rangaistuksilla ja toivottaa hyvää joulua.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903. 

Joulurauha on jäänyt julistamatta kokonaan ilmapommitusten pelon takia 1939 ja miliisilakon aikana 1917. Tiettävästi joulurauhaa ei julistettu isonvihan vuosina 1712–1721, eikä mahdollisesti vuosien 1809–1815 aikana. Vuosien 2020 ja 2021 aikana julistus luettiin poikkeuksellisesti ilman yleisöä vaikean koronatautitilanteen vuoksi. 

Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Turun joulurauhan julistuksen ohjelma 24.12.2022

Vanha Suurtori, Brinkkalan talon edusta:

Suomen Punaisen Ristin Turun osasto jakaa yleisölle yhteisesti laulettavien laulujen sanoja ja tarjoaa glögiä Porthanin patsaan luona. Koronapandemian vuoksi ilman yleisöä järjestetyn vuoden 2021 tilaisuuden yhteislaulujen sanat käytetään hyödyksi tänä vuonna.

klo 11.30 Laivaston soittokunta, joht. musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola sekä Mieskuoro Laulun Ystävät ja Turun NMKY:n mieskuoro Naskalit, joht. Nikke Isomöttönen esittävät joululauluja.

n. klo 11.35 mieskuoro ja Laivaston soittokunta, joht. musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola esittävät joululauluja, joissa yleisö voi halutessaan laulaa mukana. Säävaraus.

n. klo 11.45 Laivaston soittokunta, joht. musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola

JOULURAUHAN JULISTUS ALKAA

klo 11.57 Jumala ompi linnamme – virsi 170; 1, 4                        

klo 12.00 Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Alkufanfaari Marsalkan hopeatorvet marssista, säv. Artturi Rope

Suomen Turku julistaa joulurauhan, protokollapäällikkö Mika Akkanen

Maamme-laulu (1. suomi, 1. ruotsi, 2. suomi)

Porilaisten marssi