Ensi vuoden alusta alkaen koronaan sairastuneet eivät enää saa tartuntatautipäivärahaa lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan todistuksilla, vaan töistä ollaan pois työpaikan normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti. Koronarokotuksia saa 2.1.2023 alkaen Turun terveysasemilta.

Koronaan sairastuneet jäävät 1.1.2023 alkaen pois töistä kunkin työpaikan normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti. Sairastuessa voi tehdä työnantajalle omailmoituksen ja jos omailmoitus ei ole käytössä tai tauti pitkittyy, tulee ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemalle.

Vuodenvaihteen jälkeen koronaan sairastuneet eivät hae tartuntatautipäivärahaa, vaan he ovat poissa töistä kunkin työpaikan normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti ja saavat sairauspäivärahaa, kuten muissakin sairauspoissaoloissa.

Hengitystieinfektion eli flunssan oireissa voi koronan todeta tekemällä kotitestin. Terveydenhuollossa tehtävää koronatestausta suositellaan hengitystieinfektion oireissa edelleen erityisesti henkilöille, joilla on vakava perussairaus tai sen hoitoon liittyvän tila esim. vastustuskykyä heikentävä lääkitys.

Lisäksi terveydenhuollon koronatestausta voidaan suositella sosiaali- ja terveydenhuollon potilas- ja asiakastyötä tekeville työntekijöille ja ympärivuorokautisessa hoiva- ja vammaispalvelussa työskenteleville työnantajan ohjeiden mukaisesti.

Hengitystieinfektioon sairastuneena on hyvä jäädä kotiin lepäämään. Töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan. Työpaikat voivat antaa omia ohjeistuksia.

Koronarokotus tammikuusta alkaen omalta terveysasemalta

Yli 12-vuotiaiden koronarokotukset siirtyvät 2. tammikuuta 2023 alusta alkaen Turun terveysasemille, kun Satakunnantien rokotusvastaanotto sulkeutuu.

Koronrokotuksiin voi varata ajan omalle terveysasemalle 2.1.2023 alkaen

  • eTerveyspalveluiden kautta kohdasta ”Koronarokotukset” tai
  • soittamalla numeroon 02 266 0159 arkisin klo 8.00–14.00.

Terveysasemille avataan alkuvuoteen myös influenssarokotusaikoja, joita voi varata eTerveyspalveluiden kautta tai soittamalla numeroon 02 266 0159 arkisin klo 8.00–14.00.

Kaikilta koronarokotusajan varanneilta varmistetaan vastaanottotilanteessa oikeutus maksuttomaan influenssarokotukseen ja vastaavasti influenssarokotuksen yhteydessä täydennetään mahdolliset puuttuvat koronarokotukset. Asiakkaan ei siis tarvitse varata kahta eri aikaa saadakseen molemmat rokotukset.

5–11-vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille järjestetään ensi keväänä rokotustapahtumia tammi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa. Niistä tiedotetaan tarkemmin osoitteessa turku.fi/lasten-koronarokotukset

Vieraillaan joulun aikaan hoivakodeissa ja vanhusten asumispalveluissa terveysturvallisesti

Vanhusten asumispalveluissa ja hoivakodeissa joulun aikana vierailevien on hyvä muistaa terveysturvallisuus.

- Koronan lisäksi tähän aikaan vuodesta on liikkeellä paljon erilaisia hengitystieinfektioita sekä influenssaa. Vanhusten luona vierailevien onkin hyvä käyttää maskia ja käsidesiä. Hengitystieinfektion oireissa on hyvä jäädä kotiin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Koronatiedot löytyvät Turun sivuilta vielä kevään 2023 ajan

Koronapandemia on työllistänyt terveydenhuollon lisäksi Turun kaupungin ja erityisesti hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden viestintää. Kaupunki on tiedottanut asukkaitaan koko pandemian ajan maaliskuusta 2020 alkaen eli lähes kolme vuotta. Tämä on Turun kaupungin viimeinen koronatiedote.

Turkulaiset löytävät kevään 2023 ajan koronaan liittyvät ohjeistukset vielä osoitteesta turku.fi/korona
Koska sote-palvelut siirtyvät ensi vuonna Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle Varhalle, koronatiedot täydentyvät myös Varhan sivuille varha.fi/ajankohtaista/koronavirusepidemia