Läntisellä tanssin aluekeskuksella on ollut Tanssikummeja jo yli 10 vuoden ajan. Tanssikummit toimivat esimerkiksi kotihoidon tukena kohtaamalla ikäihmisiä Lehmusvalkaman ja Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksissa. Ikääntyneitä ei voinut korona-aikana tavata kasvotusten, joten kohtaamisiin kehitettiin uusia keinoja kuten esimerkiksi virtuaalisia Tanssikummikohtaamisia.

Tanssikummi kotihoidon tukena

  • Kulttuurista hyvinvointia yli 70-vuotiaille virtuaalisen kotihoidon asiakkaille
  • Etätapaamisia Tanssikummien kanssa  
  • Toiminta jatkuu Ikiliikkuvat-hankkeessa
  • Järjestäjä: Läntinen tanssin aluekeskus

Tanssikummit ovat tanssitaiteilijoita, jotka vierailevat erilaisissa yhteisössä kuten vanhainkodeissa, palvelutaloissa, vammaisyksiköissä, kouluissa, päiväkodeissa ja vastaanottokeskuksissa. Tanssikummit tulevat osaksi yhteisöä ja sen arkea ja luovat taidelähtöisiä kohtaamisia.

– Tanssikummit ja meidän toimintatapamme tunnetaan hyvin, sillä olemme toimineet jo vuosia. Turun kaupungin testamenttivaroilla tuettu Tanssikummi® mielenterveyspalveluissa ja kotihoidon tukena -hanke sen sijaan oli meillekin uutta, kertoo Läntisellä tanssin aluekeskuksella vastaavana tanssikummina toimiva Annastiina Love

Toteutuksesta osa tapahtui yhteistyössä Mielenterveysyhdistys ITU ry:n kanssa, osa yhteistyössä Lehmusvalkaman ja Ruusukorttelin hyvinvointikeskusten kanssa ja pieni osa kotihoidon toteutuksesta tapahtui koronan vuoksi yhteistyössä Turun kaupungin virtuaalisen kotihoidon kanssa.

Läntinen tanssin aluekeskus työllistää freelance-tanssitaiteilijoita, ja hankkeen saamaa rahoitusta käytettiin Tanssikummeina toimivien taiteilijoiden palkkoihin.

Tanssia, liikettä ja kohtaamisia etänä

Läntinen tanssin aluekeskus reagoi huhtikuussa 2020 kentän yllättäneeseen muutokseen käynnistämällä KohTaLo D -projektin tanssitaiteen saatavuuden kehittämiseksi digitaalisin keinoin Varsinais-Suomen liiton myöntämän hankerahoituksen avulla. Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuottovarojen hyvinvoinnin ideahausta saaduilla varoilla virtuaalinen Tanssikummi pääsi toimimaan käytännössä Turun kaupungin virtuaalisessa kotipalvelussa.

Tanssikummi® mielenterveyspalveluissa ja kotihoidon tukena -hanke suunniteltiin korona-aikana, jolloin perinteiset tapaamiset olivat pannassa. Hankkeen tavoitteena oli kohdata ikäihmisiä heidän omassa ympäristössään, mutta etänä, ja lisätä vuorovaikutusta, virkeyttä ja hyvää oloa. Tanssikummit veivät siis kulttuurista hyvinvointia suoraan ikäihmisten koteihin. Kohtaamisen jälkeen liikkeen toivottiin jäävän elämään osallistujan kehossa ja aktivoimaan häntä liikkumaan itse. 

Virtuaaliset tapaamiset järjestettiin yleensä pienissä etäryhmissä, mutta myös yksityishetkiä oli mahdollista pyytää. 

– Mukana oli aina kaksi tanssikummia, jotta varmasti saimme kohdattua kaikki osallistujat. Toinen kummeista oli tietokoneen ruudun äärellä hoitamassa yhteyksiä ja toinen oli kehollisesti läsnä eli liikkui kameran edessä. Etäyhteyden toisessa päässä olivat tapaamiseen osallistuneet ikäihmiset. 

Osallistujat saivat itse valita, miten osallistua tanssiin ja liikkeisiin, vai ollako vain katsojana. Kohtaamisen aikana elettiin hetkessä ja toimintaa muokattiin luovasti yhdessä.

Kaikki osaavat tanssia

Tanssikummit ovat taustoiltaan taiteen ammattilaisia. Tanssikummien tapaamisissa ei kuitenkaan keskitytä tiettyyn tanssilajiin, jota opetellaan, vaan kaikki lähtee yhteisestä kehollisuudesta.

– Meidän kanssamme ei tarvitse osata askelia tai koreografioita, sillä kaikki osaavat tanssia! Tanssi voi olla koko kehon tanssia tai mielen ja silmien liikettä. Tanssia voi vaikka istuen tai maaten, tai halutessaan voi vain katsoa ja todistaa, kun toinen tanssii. Tärkeä osa Tanssikummien kohtaamista on tunne siitä, että joku on kanssasi hetken läsnä, Love kertoo.

Yhteys syntyy peilaamisen ansiosta, sillä ihmiset peilaavat helposti toistensa liikkeitä: jos toinen kohottaa kahvikupin, pöydän toisella puolella olevakin usein tarttuu omaansa. Tällöin aktivoituvat peilisolut eli hermosolut, jotka reagoivat liikkeisiin, ilmeisiin, eleisiin ja ääniin. Peilaus saadaan toimimaan ruudunkin välityksellä.

– Yhteys toiseen ihmiseen syntyy, vaikka on yksin kotona. Samalla, kun saa tuntemuksia siitä, mitä toisen keho tekee, voi kuunnella omaa liikettään. Oman kehonsa äärelle pysähtyminen ei ole itsestäänselvyys, vaikka olisi ikäihmisenä runsaasti aikaa käytettävissä. 

Hyvinvointia lisäävä pilottihanke

Koronan vuoksi myös joitakin Läntisen tanssin aluekeskuksen hankkeita jouduttiin keskeyttämään tai muuttamaan, mutta toisaalta poikkeuksellinen aika antoi myös mahdollisuuden löytää uusia polkuja. Virtuaalisen kotihoidon kanssa tehty Tanssikummi-hanke oli yksi näistä uudenlaisista toimintamuodoista. 

Virtuaalisen kotihoidon asiakkaille etäasiointi oli jo ennestään tuttua, sillä hoitaja on heihin yhteydessä tablettilaitteen kautta. Tanssikummit hyödynsivät samaa yhteydenpitotapaa tuodakseen koteihin myös kulttuurista hyvinvointia.

– Hankkeen avulla Tanssikummitoiminta virtuaalisessa kotihoidossa vakiintui, ja jatkossakin Tanssikummit työskentelevät siellä työpareina. Jokainen kummi toimii omasta kehollisesta lähtökohdastaan, mutta hankkeen tavoitteena on löytää yhteiset toimintaperiaatteet kohderyhmän ja -yhteisön parissa toimimiseen.

Myös kotihoidon työntekijöille järjestettiin mahdollisuuksia tutustua Tanssikummien toimintaan, jotta he näkivät, mitä kohtaamisessa tapahtuu ja miten kontakti syntyy etänä. Tanssikummitoiminnassa on kehitetty alun perin vanhuspalveluyksiköiden työntekijöille kohdennettu Kehonlukutaidon kurssi. Kurssin tavoitteena on vahvistaa osallistujan omaa yhteyttä kehoon ja keholliseen ilmaisuun. Näiden avulla tuetaan kehollisten viestien lukutaitoa, kehollista viestintätaitoa ja vuorovaikutusta. Hoitotyössä työskenteleville kurssi antaa käytännön esimerkkejä kehollisesta läsnäolosta ja oman kehon käytöstä työssä.

Jatkossakin tanssitaan

Tanssikummien kohtaamiset jatkuvat virtuaalisen kotihoidon Ikiliikkuvat-hankkeessa, jossa käydään myös vanhuspalveluyksiköissä ja hyvinvointikeskuksissa.

– Tanssikummitoimintaa jatketaan tuttujen yhteistyökumppaneiden kanssa toiminnan periaatteiden mukaisesti. Tanssikummien kohtaamiset ovat yksilöllisiä, hetkessä eläviä, ja Tanssikummi on läsnä hetkessä koko yhteisöä varten. Saamamme palaute on ollut kiittävää sekä ikäihmisiltä että kotihoidon työntekijöiltä. Olemme kuulleet esimerkiksi, että: “Tämä koskettaa mun sieluani” ja ”Liikkeellä ja tanssilla voi myös ylistää”, Love muistelee lämpimästi.

Tanssikummi® mielenterveyspalveluissa ja kotihoidon tukena -hankkeen aikana vakiintui toimintamalli, jota hyödynnetään Ikiliikkuvat-hankkeessa virtuaalisen kotihoidon asiakkaiden parissa työskennellessä. Tanssikummitoimintaa on ollut edellä mainituissa kohteissa jo vuodesta 2020 samaan aikaan Tanssikummi® mielenterveyspalveluissa ja kotihoidon tukena -hankkeen kanssa.