Turun kaupunki on myöntänyt kahdeksan kannusteluontoista apurahaa Turun kaupunkitutkimusohjelmaa toteuttaviin Pro Graduihin. Apurahaa haki tänä vuonna vain 10 henkilöä. Apurahoista seitsemän myönnettiin Turun yliopiston ja yksi Åbo Akademin opiskelijoille.

APURAHAN (2 000 €) SAANEET MAISTERIOPISKELIJAT:

  • Monica Ailio (TY, poliittinen historia): Turun Toriparkki - poliittiset ja taloudelliset syyt Turun Toriparkin rakentamisen pitkittymiseen vuosina 1993-2018
  • Inka Elomaa (TY, sosiologia): "Kauheen vähän meil käytetään mitään termiä asialle, joka on aina paikalla." Opettajiien käsityksiä kulttuurisesti moninaisesta kasvatuksesta
  • Mirja Pitkänen (TY, uskontotiede): 7.-luokkalaisten tunnekokemukset ja tunteiden ilmaisu yhteisen katsomusaineen oppitunneilla
  • Anna Rusi (TY, Suomen historia): "Me löysimme uudelleen neliön sekä mustan ja valkoisen": Rakennetun ympäristön estetiikalle annetut merkitykset Turussa 1950–1960-luvulla
  • Selma Smolander (TY, maantiede): Nuorten liikkuminen Turun Varissuolla - havaintoja sosiaalisesta ulossulkemisesta
  • Helena Stigell (TY, taloustiede): Museoista ja maksuhalukkuudesta
  • Mia Varho (ÅA, kansainvälinen oikeus & ihmisoikeudet): Human rights development in a city through a participatory approach: A Case study in Turku
  • Antti Wähälä (TY, Suomen kieli): Turkulaisten asunto-osakeyhtiöiden nimet ja niiden funktiot

– Kaupunkikehitykselle annettuja merkityksiä edustavat gradut, joiden aiheita ovat rakennetun ympäristön estetiikka Turussa 1950–1960-luvuilla, toriparkki kaupunkisuunnittelukonfliktina, museoiden vetovoima, turkulaisten asunto-osakeyhtiöiden nimistö 2000-luvulla sekä mitä kaupunkilaiset pitävät keskeisimpinä ihmisoikeuskysymyksinä, kertoo Turun kaupunkitutkimusohjelman johtaja Sampo Ruoppila.

Toinen kokoava teema oli monikulttuurisuus, sillä apurahan saivat myös gradut, jotka käsittelevät seitsemäsluokkalaisten tunnekokemuksia yhteisen katsomusaineen oppitunneilla, kulttuurista moninaisuutta peruskoulun opettajien näkökulmasta sekä sosiaalista ulossulkemista varissuolaisten nuorten keskuudessa.

Apuraha auttaa nostamaan ajankohtaisia tutkimusaiheita yleiseen tietouteen

Yksi Pro Gradu -kannustimen saajista on Turun yliopistossa uskontotiedettä opiskeleva Mirja Pitkänen.

– Graduni aiheena on 7.-luokkalaisten oppilaiden tunnekokemukset ja tunteiden ilmaisu yhteisen katsomusaineen oppitunneilla. Yhteistä katsomusainetta koskeva tutkimus on tärkeää, sillä nykyistä eriyttävää opetusmallia pidetään kestämättömänä monikulttuurisessa yhteiskunnassa, Pitkänen taustoittaa.

Pitkäsen suunnitelmana on hankkia tutkimusaineistoa haastattelemalla 7.-luokkalaisia oppilaita.

– Haluan selvittää, mitä tunteita oppilaat kokevat yhteisen katsomusaineen tunneilla, miten oppilaat selittävät tunteiden syntyä ja millaisena he kokevat tunteiden ilmaisun oppitunneilla. Tutkimukseni antaa tietoa oppilaiden kokemuksista ja tukee nuorten osallisuuden tunnetta, Pitkänen kertoo.

Apurahan saa myös Turun yliopistossa Suomen historiaa opiskeleva Anna Rusi, jonka gradu käsittelee 1950- ja 1960-lukujen arkkitehtuurin estetiikkaa ja modernismin esteettisiä merkityksiä Turussa. Hän käyttää lähteinä sanoma- ja aikakauslehtiaineistoa, Turun asemakaava-arkkitehtien artikkeleita ja teoksia sekä kaupungin eri päätöselinten pöytäkirjoja.

– Arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu elävät murrosta ilmastokriisin asettamissa puitteissa. Luomalla uudenlaista arvostusta ja ymmärrystä modernia rakennuskantaa kohtaan kannustetaan kiinnittämään aikaisempaa enemmän huomiota rakennuskannan ylläpitoon ja peruskorjaukseen, joka on monissa tapauksissa ilmastoystävällisin vaihtoehto. Esiin nousevat myös modernin rakennuskannan kulttuurihistorialliset merkitykset ja kunkin aikakauden oikeus näkyä kaupunkikuvassa, Rusi kuvailee.

Apuraha mahdollistaa maisteriopiskelijoille gradun kokopäiväisen kirjoittamisen myös kesäkuukausina. Lisäksi se tuo gradun teolle sekä uutta motivaatiota että uskoa omaan tutkimukseen ja aiheen merkittävyyteen.

– Apurahan myöntäminen nostaa ajankohtaisen ja tärkeän tutkimusaiheeni yleiseen tietoisuuteen, Pitkänen summaa kiitollisena.

– On merkittävää, että Turun kaupunki tukee ja pitää tärkeänä rakennetun ympäristön tutkimista myös historiallisista näkökulmista, Rusi iloitsee.

Kannustin myönnettiin tänä vuonna kahdeksalle opiskelijalle

Turun kaupunki on jakanut Pro Gradu -kannustimia Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoille vuosittain 2005 alkaen. Apurahoista järjestetään kilpailu, jossa myönnetään enintään 10 graduapurahaa, á 2 000 €. Apurahaa anotaan syksyllä suunnitelmalla, mutta se maksetaan vasta seuraavan vuoden puolella, valmistunutta työtä vastaan. Työn tulee olla valmis viimeistään 1.12. mennessä.

Apurahaa haki tänä vuonna vain 10 henkilöä. Apurahoista seitsemän myönnettiin Turun yliopiston ja yksi Åbo Akademin opiskelijoille.

Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisen kaupunkitutkimusohjelman tavoitteena on lisätä kaupunkikehitystä koskevaa tutkimusta, jota voidaan hyödyntää myös kaupungin päätöksenteossa.

Hakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomiota tutkimussuunnitelman ansiokkuuteen, uusiin näkökulmiin, tiedon sovellettavuuteen ja työn toteutettavuuteen määräajassa. Toivottu soveltava hyöty on tiedon kartuttaminen kaupungin kehitykseen vaikuttamisen ja muutoksen mahdollisuuksista – tulevaisuusorientoituneesti, mutta historiaa unohtamatta.