Suomalaisilla opettajilla on nyt ennennäkemätön mahdollisuus päästä esittelemään projektejaan eri maiden opettajille.

Eurooppalaiset opettajat ovat jo vuosia olleet kiinnostuneita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, ja siksi he ovat pyytäneet Science on Stage -tapahtuman järjestämistä Suomessa. Nyt heidän toiveensa toteutuu, kun festivaali järjestetään Turussa vuonna 2024.

Science on Stage -festivaali (SonS-festivaali) on tarkoitettu luonnontieteistä kiinnostuneille opettajille, aina varhaiskasvatuksesta lukioon.

- Nelipäiväinen tapahtuma pitää sisällään yli 50 työpajaa ja 200 posteriesitystä, joilla opettajat esittelevät tekemiään STEAM-projekteja (STEAM tulee sanoista Science, Technology, Engineering, Arts ja Mathematics). Ohjelmaan kuuluu myös luentoja, ekskursioita sekä opettajien välisiä keskusteluja, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opettaja ja Science on Stage -tapahtumaa Turussa järjestävä Kalle Vähä-Heikkilä kertoo.

Tapahtuman tavoitteena on innostaa opettajia uusien opetuskäytäntöjen pariin. Sitä kautta oppilaille voidaan opettaa tulevaisuuden työelämässä tarvittavia taitoja sekä kannustaa heitä opiskelu- ja työuralla tieteen ja teknologian pariin.

Opettajia etsitään festivaalille esittelemään projektejaan

Vuoden 2024 festivaalille etsitään paikallisia opettajia esittelemään omia luonnontieteen projektejaan. Projektit voivat olla isoja tai pieniä, ja niissä voi yhdistellä useita eri oppiaineita.

- Festivaaleilla voi esitellä vaikka luonnontieteeseen liittyviä pakopelejä, joita on toteuttanut opiskelijoiden kanssa, Vähä-Heikkilä sanoo.

Edellisvuosien esityksiä on muun muassa polkupyörägeneraattori. Siinä opettaja ja oppilaat liittivät vanhaan kuntopyörään sähköpotkulaudan moottorin, jonka avulla he tuottivat energiaa erilaisia laitteita varten. Kalevala goes science -projektissa oppilaat tutkivat opettajien kanssa eri oppiaineissa, mitä fysiikkaan ja kemiaan liittyvää Kalevalasta löytyy. He esimerkiksi valmistivat hauen leukaluista kanteleen sekä testasivat puolukan syönnin vaikutusta hormonitasapainoon – ja sitä kautta hedelmällisyyteen.

Projektit on toteutettu pääsääntöisesti kotoa löytyvin perustarvikkein.

- Ideana on, että toteutukset on helppo valmistaa eivätkä ne maksa paljoa. Kehitysalusta Arduinoon liittyvillä projekteilla on festivaalilla oma osastonsa, Vähä-Heikkilä sanoo.

Oman projektin esittäminen oikeuttaa vapaapääsyn festivaaleille.

- Festivaalit tarjoaa valtavasti uusia opetusideoita ja se on hyvä paikka luoda myös kansainvälisiä kontakteja, Vähä-Heikkilä kehuu ja kannusta opettajia osallistumaan tapahtumaan rohkeasti.

Ilmoittautumisista kerrotaan lisätietoja alkuvuodesta.

Science on Stage on eurooppalainen luonnontieteen opettajien verkosto, jonka toimintaa organisoi Suomessa LUMA-keskus. Turun kaupunki toimii Science on Stage 2024 -festivaalin pääyhteistyökumppanina.

Lisätiedot:

Science on Stage -festivaali 2024

Pasi Nurmi Lounais-Suomen LUMA-keskus pasi.nurmi@utu.fi

Kalle Vähä-Heikkilä, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, kalle.vaha-heikkila@edu.turku.fi

Asiasanat: