Kulttuuri tekee hyvää -slogan tuli Turussa tutuksi jo kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Kulttuurihyvinvointityötä on jatkettu kaupungissa siitä asti ja nyt kulttuurin hyvinvointivaikutuksia vahvistetaan kulttuurin kärkihankkeessa.

Turku panostaa entistä vahvemmin taiteeseen ja kulttuuriin uuden kulttuurin kärkihankkeen myötä. Kärkihankkeessa kehitetään taiteen ja kulttuurin toimintaedellytyksiä sekä tuetaan kaupunkilaisten hyvinvointia ja alueen elinvoimaa.

Kärkihankkeen perustana toimii Kulttuurilupaus, joka on strateginen ja visiomainen näkymä kulttuurin kehittämisestä Turussa vuoteen 2029. 

Kulttuurihyvinvointia edistetään kaikki ikä- ja kohderyhmät huomioiden, mutta työ alkaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden kehittämisestä. Alkuvuonna käynnistyy esimerkiksi kulttuurihyvinvoinnin palvelutarpeen selvitys sekä uusi yhteisötaiteilijakokeilu.

Selvityksessä nykytuotteet ja uudet tarpeet 

​Kulttuurin kärkihankkeessa kartoitetaan kaupungin nykyiset kulttuurihyvinvointituotteet ja -palvelut sekä palvelutarjonnan kehittämiskohteet yhdessä kuntalaisten ja kaupungin kulttuuritoimijoiden kanssa. Selvitystyön tukena ovat aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI ja Luova Lapio, joilla on pitkä ja laaja kokemus kulttuurihyvinvoinnin kehittämisestä. 

- Ihmisten tarpeiden ja nykyisten palveluiden katsominen kokonaisuutena osoittaa halua ja rohkeutta kehittyä eteenpäin suurin harppauksin. Tämä on Turulta hienoa edelläkävijyyttä, toteaa selvitystä toteuttava Kirsi Siltanen MDI:ltä.  

Palveluita ja tuotteita selvitetään iän ja kohderyhmien näkökulmista. Oman selvityksensä saavat lasten ja nuorten kulttuurihyvinvointipalvelut, esimerkiksi päiväkoti- ja koulutaiteilijat sekä Ysivip-kortti, työikäisten palvelut, kuten Kimmoke-ranneke ja Suomi tutuksi -konsepti sekä ikäihmisten palvelut, esimerkiksi OmaKirjasto-palvelu ja Senioriranneke.  

Jokaisen ikäryhmän kohdalla pohditaan yhdessä asiakkaiden kanssa heidän tarpeitaan ja jäsennetään palveluntuottajien kanssa nykytuotteiden ja -palveluiden ominaisuuksia ja kohdentumista. Myös vieraskieliset ja vamman kanssa elävät huomioidaan ikäryhmittäin. 

-Turku tarjoaa jo nyt monipuolisia ja korkeatasoisia kulttuurihyvinvointipalveluita eri kohderyhmille. Tavoitteena on, että palvelut kohdistuisivat jatkossa entistäkin paremmin niitä tarvitseville kuntalaisille. Tähän päästään selvittämällä sekä yksittäisten kulttuurihyvinvointituotteiden kehitystoiveet että mahdollisten uusien tuotteiden tarpeet, kertoo kärkihankkeen projektipäällikkö Heli Lempa

Lähdemme tänä vuonna suunnittelemaan Kulttuurilähete-toimintamallia

Turussa on jo tunnistettu tarve pikkulapsiperheiden arjen haasteita helpottavasta ja voimauttavasta uudesta kulttuurihyvinvoinnin palvelusta. 

- Lähdemme tänä vuonna suunnittelemaan Kulttuurilähete-toimintamallia, jossa tukea tarvitseva lapsiperhe voidaan ohjata neuvolan kautta kulttuuri- ja taidelähtöisin menetelmin toteutettuihin ryhmätoimintoihin ennaltaehkäisevällä otteella, Lempa jatkaa. 

Uutta toimintamallia kehitetään kaupungin kulttuuripalveluiden, paikallisten taidekasvattajien ja terveydenhoidon ammattilaisten yhteistyönä.

Kulttuurilupauksen visualisointia. Kuva Sade Lahti

Taiteilijakokeilu hyvinvointialueen kanssa alkaa

Kulttuurin kärkihankkeessa yhdistyy kulttuurihyvinvoinnin edistäminen ja taiteilijan toimenkuvan laajentaminen. Ensimmäisenä taiteilijakokeiluna Perhekeskuksen Reppu-projektiin ollaan rekrytoimassa yhteisötaiteilijaa osaksi moniammatillista tiimiä. Tiimin tavoite on kehittää uutta varhaisen tuen toimintamallia Yli-Maarian ja Moision alueilla, yhdessä kouluyhteisön ja perheiden kanssa.

- Tavoitteenamme on rakentaa yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa sekä tuoda taide ja kulttuuri ja sen menetelmät osaksi Perhekeskuksen toimintaa, kertoo kärkihankkeen projektipäällikkö Heidi Pulkkinen.  

Pilotissa täydennetään koulussa tehtävää ehkäisevää työtä moniammatillisen, liikkuvan tiimin avulla. Tiimiläiset reppuineen ovat siellä, missä lapsetkin: heidän arkiympäristöissään, valmiina havaitsemaan heikkojakin signaaleja ja edistämään yhteisön hyvinvointia. 

Reppu-tiimiin on saatu vahvoja ammattilaisia omilta aloiltaan. Osaamista löytyy sosiaalialalta, psykiatriasta, toimintaterapiasta ja musiikkiterapiasta. Tiimi täydentyy nyt haettavalla yhteisötaiteilijalla. Uudenlaisessa tehtävässä yhteisötaiteilija pääsee yhdessä tiimin kanssa luomaan ja kehittämään uusia toimintatapoja tehdä työtä perheiden kanssa.  

- Tehtävä herätti kyselyiden ja suuren hakijamäärän perusteella taiteilijoissa laajaa kiinnostusta. Innolla odotamme, että rekrytointiprosessi saadaan päätökseen ja taiteilija pääsee aloittamaan tiimissä, Pulkkinen kertoo.

Reppu-projekti on Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen pilotti, jossa kärkenä ovat monialaisuus ja hyvinvointialueen ja kunnan yhteistyökäytäntöjen kehittäminen.