Ympäristöterveyden valvonnan perusmaksu peritään elintarvike- ja terveydensuojelulain mukaisilta valvontakohteilta, jotka ovat olleet aktiivisena 1.1.2023. Perusmaksun tavoitteena on parantaa kuntien suorittaman valvonnan kustannusvastaavuutta ja turvata laadukas valvonta.

lisätietoja

Ympäristöterveyden valvonnan perusmaksu peritään kaikilta Turun kaupungin ympäristöterveyden rekisterissä 1.1.2023 aktiivisena olevilta valvontakohteilta. Ympäristöterveyden valvonnan perusmaksu on veroluonteinen maksu. Se ei määräydy valvontatarpeen mukaisesti. Maksua ei peritä kesken vuotta eikä ositetusti vaan aina 150 euron suuruisena.

Maksun taustalla ovat vuonna 2021 terveydensuojelulakiin ja elintarvikelakiin säädetyt muutokset. Perusmaksun tavoitteena on parantaa kuntien elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonnan kustannusvastaavuutta sekä turvata laadukas valvonta. Perusmaksulla tuetaan etenkin koulutuksen, ohjauksen ja neuvonnan roolia valvonnassa.

Elintarvikealan toimijat

Uusi elintarvikelaki (297/2021) ja siihen liittyvät asetukset tulivat voimaan 21.4.2021. Lakimuutoksen myötä elintarvikevalvonnan perusmaksu peritään valvontakohdekohtaisesti kunnan valvomilta kohteilta. Perusmaksu koskee kaikkia toimipaikkoja, joilla on hyväksyntä tai joilta edellytetään ilmoitusta rekisteröintiä varten. Käytännössä valvonnan perusmaksu koskee lähes kaikkia kunnan valvomia elintarvikehuoneistoja ja elintarvike- ja kontaktimateriaalitoimijoita.

Valvonnan perusmaksu ei koske alkutuotantoa eikä alkutuotannon yhteydessä tapahtuvaa elintarviketoimintaa. Valvonnan perusmaksusta on lisäksi vapautettu yleishyödyllinen toiminta, kyläkaupat, poron lihan ja kuivalihan myynti sekä riistan lihan myynti ilmoitetuista lahtivajoista.

Terveydensuojelulain mukaiset toimijat

Terveydensuojelulain (763/1994, TsL) muutos tuli voimaan 1.1.2022 ja se koskee terveydensuojelulain valvonnan maksullisuutta. Lakimuutoksen myötä toiminnanharjoittajilta peritään jatkossa veroluonteinen vuotuinen valvonnan perusmaksu niistä toimipaikoista ja toiminnoista, joiden käyttöönotosta tai aloittamisesta toiminnanharjoittajalla on velvollisuus ilmoittaa tai jotka edellyttävät hyväksyntää.

Luettelo ilmoitus- ja maksuvelvollisista toiminnoista on terveydensuojelulain liitteenä. Mikäli samalla toiminnanharjoittajalla on samassa toimipaikassa useampia terveydensuojelulain mukaan ilmoitusvelvollisia toimintoja, valvonnan perusmaksu peritään vain yhden kerran. Sen sijaan eri toimipaikoissa olevista toiminnoista perusmaksu peritään toimipaikkakohtaisesti.

Pidäthän yrityksesi tiedot ajan tasalla

Ilmoitukset edellä mainittujen toimintojen lopettamisesta, aloittamisesta sekä olennaisista muutoksista tehdään sähköisesti Suomi.fi-palvelusta löytyvän Ilppa-ilmoituspalvelun kautta. Ilmoitusten käsittely on maksullista.

https://ilppa.fi/alkusivu

Asiasanat: