Konsertissa esiintyvät TFO:n jousisoittajat Qi Li, viulu, Sauli Kulmala, alttoviulu ja Andreas Helling, sello.

Katedraali soi kamarimusiikkia!

Turun filharmonisen orkesterin Katedraali soi kamarimusiikkia! -konsertissa torstaina 9.2. klo 19 Tuomiokirkossa on luvassa Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat jousitriolle. Alun perin klaveerille sävelletty muunnelmasarja kuullaan jousitriolle Dmitry Sitkovetskyn sovituksena.

- Goldberg-muunnelmat laaja ja vaativa teos, joka sopii hirveän hyvin myös jousille. Muunnelmista on tehty muutamia hyviä sovituksia, ja tämä nyt kuultava sovitus on ehkä nykyään eniten esitetty, kertoo Sauli Kulmala.

- Tässä on mestariteos kyseessä. Bachin teoksissa mahdollisuudet ovat laajoja ja on hienoa, että Goldberg-muunnelmat päästään soittamaan jousitriolla. Aaria on koskettava alku teokselle. Joka kolmantena variaationa kuullaan kaanon. Hitaat osat ovat herkkua, ja lopussa palataan taas aariaan sen jälkeen, kun on soitettu yli tunti. Kaikkiaan teos on aikamoinen kokonaisuus, kommentoi Andreas Helling.

- Goldberg-muunnelmat kuuluvat Bachin myöhäisiin teoksiin. Teos on todella rikas ja runsas. Odotan todella teoksen esittämistä Tuomiokirkossa ja sitä, miltä se kuulostaa ja miten musiikki pääsee koskettamaan yleisöä, iloitsee Qi Li.

Bachin musiikki vetoaa kuulijoihin

Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat on jo lähes 300 vuoden ajan lumonnut yhä uusia yleisöjä. Bach on keskeinen barokkimusiikkisäveltäjä, ja yksi musiikinhistorian suurimmista säveltäjistä. Monelle tutun säveltäjän laajassa tuotannossa on jokaisella jotakin suurista oratorioista intiiminpiin sooloteoksiin. Teknisen taituruuden ja matemaattisen puhtauden lisäksi musiikissa vetoaa lämpö ja ihmisääni.

- Bachin musiikissa kuuluu vahva inhimillisyys ja herkkyys. Musiikissa on sydän läsnä, Bach ei yleensä briljeeraa älyllä itsessään vaan siinä on usein joku merkitys, kun hän käyttää jotain vaikeita struktuureja ja tekniikoita. Hän haluaa osoittaa niillä jotain, luoda lisäystä tarinaan, kuvailee Kulmala.

- Bachissa on jotain hyvin rehellistä, ja tietenkin hän on toiminut esikuvana monelle muulle säveltäjälle. Bachissa on myös jotain traditiota, historiaa ja vakautta, mitä ihaillaan, Helling sanoo.

Asiasanat: