Punainen viiva on iso ja odotettu tuotanto, joka tuo yhteen useita turkulaisia taidetahoja. Noin sadan esiintyjän ja soittajan keskellä solisteina kuullaan Suomen komeimpia oopperaääniä, Johanna Rusasta ja Waltteri Torikkaa. Lipuista 85 prosenttia on jo myyty ennen ensi-iltaa.

Punainen viiva

Ooppera on Turussa harvinaista herkkua. Turun Kaupunginteatterissa siitä nautittiin viimeksi yli 20 vuotta sitten.

Nyt koettava Punainen viiva on kotimaisen kirjallisuuden kiistaton klassikko, mutta Aulis Sallisen oopperaversiota ei ole lähivuosina kulutettu näyttämöillä. Se nähdään Turussa kaupunginteatterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Saaristo-oopperan yhteistuotantona, jossa ovat mukana myös Chorus Cathedralis Aboensis ja Euga -kuorot.

Ohjaaja Mikko Koukille teos on hänen oopperadebyyttinsä. Kapellimestarina on oopperan kansainvälinen kiintotähti Ville Matvejeff.  

 Teema edelleen ajankohtainen 

Punaisen viivan esityskausi osuu vaalikevääseen. Tarinassa kuvattu köyhän perheen selviytymistaistelu, yhteiskunnallinen kuohunta ja haave kohtalon omiin käsiin ottamisesta puhuttelee yhä, yli sata vuotta Ilmari Kiannon alkuperäistekstin ilmestymisen jälkeen.  

 − Näissä teemoissa tuntuu kyllä ajankohtaisuus. Punaisessa viivassa minua kiehtoo sen ihmisläheisyys ja samaistuttava kamppailu paremman huomisen puolesta, pohtii Kouki. 

− Muutoksen janon huomaa ihmisistä tänäkin päivänä vaalikeskustelua seuratessa. Riikan rooli tuntuu Kainuussa lapsuuteni viettäneenä tärkeältä ja olenkin odottanut pitkään pääseväni tekemään sen. Rakastan esittää Aulis Sallisen musiikkia, kertoo Johanna Rusanen.  

  − Topin rooli on yksi suomalaisen oopperan merkittävimmistä, sitä on hieno päästä tekemään, kertoo Waltteri Torikka, jolle Topin jäyhä ja rosoinen rooli tuo vaihtelua vakavuudessaan. 

Dramaattinen, juureva ja elokuvalliseksi luonnehdittu teos on omiaan houkuttamaan yleisöön niin teatterin kuin oopperankin faneja.  

 

Asiasanat: