Pääskyvuoren koulun vanhan osan yhteyteen valmistuu ensi kesänä uudisrakennus. Uudet sisä- ja pihatilat palvelevat koulun oppilaita, opetushenkilökuntaa ja alueen asukkaita usean vuosikymmenen ajan.

Pääskyvuoren koululla on käynyt viimeisen puolentoista vuoden ajan vilske. 1960-luvulla valmistunut koulurakennus purettiin osittain kesällä 2021, ja sen tilalle alettiin rakentaa uutta koulua.

Ensi kesänä vanha ja uusi osa yhdistetään toisiinsa. Sen jälkeen kaiken pitäisi olla valmista ennen seuraavan lukuvuoden alkua. Pihatyöt tosin jatkuvat syyskuun loppuun asti.

Remontti on vaatinut opettajilta ja oppilailta joustamista

Opettajat ja oppilaat ovat jatkaneet koulunkäyntiä remontin ajan vanhassa A-osassa. Se päivitettiin viime kesänä tekniikan ja toiminnallisuuden osalta 2020-luvulle.

Ennen uudisrakennuksen rakentamista lähes puolet vanhan koulun tiloista oli kokonaan poissa käytöstä. Niihin kuuluivat Pääskyvuoren koulun vararehtori Konsta Kapasen mukaan myös teknisen työn tilat.

- Tähän asti 4.–6.-luokkalaiset ovat käyneet käsityössä Varissuon koululla. 1,8 kilometrin siirtymä on vaatinut monenlaista organisointia, mutta onneksi olemme liikkuva koulu, Kapanen naurahtaa.

Uudet tilat palvelevat oppilaiden lisäksi alueen asukkaita

Uusi koulurakennus palvelee oppilaita ja opetushenkilökuntaa useamman vuosikymmenen ajan. Siksi uusista tiloista on haluttu tehdä muokattavat. Eräs tapa on hankkia irtokalusteita, joita voidaan liikutella paikasta toiseen.

Uuteen rakennukseen tulee luokkatiloja sekä esikoululaisten ja oppilashuoltohenkilökunnan tiloja. Samoin esiintymislava, liikuntasali ja käsityötilat.

- Iso liikuntasali palvelee koulun lisäksi ilta- ja viikonloppukäyttäjiä, Kapanen kertoo.

Myös esteetön liikkuminen paranee, kun uuteen siipeen rakennetaan hissi. Tähän asti esteetön liikkuminen on tapahtunut ulkokautta.

Ensi kesänä purettavan siiven tilalle tulee koulun uusi piha-alue.

- Sinne pitäisi tulla monitoimikenttä, erilaisia telineitä ja muita leikkipaikkoja. Se lisää lasten omaehtoista liikkumista. Muutenkin piha palvelee alueen asukkaita, Kapanen kehuu.

Yhteistyö esiopetuksen ja alakoululaisten välillä jatkuu uudessa koulussa

Uudet tilat mahdollistavat yhteistyön luokkien välillä. Samalla oppilaiden erityistarpeet voidaan huomioida koulussa nykyistä paremmin.

- Kun oppilaat opiskelevat monessa ryhmässä, he tutustuvat useampaan aikuiseen. Se on hyvä asia esimerkiksi silloin, jos oma opettaja on poissa koulusta.

Uusi koulurakennus mahdollistaa entiseen tapaan myös tiiviin yhteistyön esiopetuksen kanssa. Tällä hetkellä nelosluokkalaiset tekevät yhteistyötä eskarilaisten kanssa. Viitosluokalla he toimivat ykkösluokkalaisten kummioppilaina.

- Koulun näkökulmasta on hyvä, että esiopetus on tuotu koulun yhteyteen. Siten hyppy nivelvaiheessa eskarista peruskouluun ei ole niin iso, Kapanen iloitsee.

Oppilaat ovat osallistuneet koulun suunnitteluun

Kapanen on tyytyväinen siihen, miten paljon koulun oppilaat ovat päässeet vaikuttamaan koulun suunnitteluun.

- Meillä on todella aktiivinen oppilaskunta, jolta on pyydetty mielipiteitä muun muassa koulun kalusteisiin, piha-alueeseen sekä taidevalintoihin.

Muutenkin remontti on sujunut Pääskyvuoren koululla suurimmaksi osaksi hyvin.

- Koulun alueella on ollut runsaasti esimerkiksi raskasliikennettä. Iso kiitos oppilaille, kodeille ja opettajille, että olemme pystyneet toimimaan koulussa remontin ajan turvallisesti, Kapanen kiittelee.

Rakentamisen loppusuoralle on hyvä kääntää katseet tulevaisuuteen.

- Uusi rakennus ja tilan lisääntyminen tuovat rauhaa opiskeluun ja työntekoon. Samalla kaikille taataan turvalliset ja terveelliset tilat, Kapanen iloitsee.

Lisätietoa Pääskyvuoren koulun osittaisesta peruskorjauksesta ja laajennuksesta