Tiede- ja teknologiakilpailu Beyond 2030 Challenge on tänä vuonna ennennäkemättömän tiukka. Semifinaaliin karsittiin 10 joukkuetta, joiden ideoiden kypsyys ja nokkeluus vakuuttivat tuomarit. Kilpailun finalistit ratkotaan semifinaalissa 17.2.2023.

Semifinaali

Tutustu kilpailuun

Maailmaa parannetaan pajuilla ja kipumittaamisella

Semifinaalin karsinnassa kymmenen joukkuetta erottautui selvästi muista: pitkälle viedyt ja mietityt ideat ratkaisuineen vakuuttivat tuomarit jatkoonpääsystä. Joukkueiden puolesta puhui myös selkeästi laaditut raportit.

Nuorten ideoiden kunnianhimoisuus ei jätä ketään kylmäksi, esimerkiksi objektiivisen kivun mittaamisen tavoitteena on antaa objektiivinen tapa mitata ja ilmaista kipua, mikä soveltuisi ihmisten lisäksi elämille. Aiheiden ja joukkueiden idearikkaudesta kertoo myös se, että kahdella semifinalistilla ei ole samaa aihetta. Monien aiheet tarttuvat ajankohtaisuuksiin, kuten sähkönkulutukseen, tekstiilikierrätykseen ja hiilijalanjäljenseurantaan. Yksi joukkueista haluaa myös valjastaa entiset öljynporauslautat roskien keruuseen meristä!

Joukkueiden ideat ilahduttivat myös paikallisnäkökulmalla. Joukkueet halusivat auttaa esimerkiksi paikallista luontoa pajuistutuksilla, jotta alueen vesistöön tuleva ravinnekuorma pienenisi. Kilpailukoordinaattori Taru Ikäheimo ennakoi, että semifinaalista on tulossa tasainen ja ratkaisevat erot tulevat olemaan pieniä.

- Meillä on upeat semifinalistit! Tuomaristo kävi eläväistä keskustelua jo nyt jatkoonpääsijöistä ja tänä vuonna korostui erityisesti ideoiden käyttökelpoisuus, käytännönläheisyys ja poikkitieteellisyys, kertoo Taru Ikäheimo.

Semifinaalista on tulossa kiivas kymmenen joukkueen vääntö, sillä finaalivaiheeseen jatkaa vain viisi joukkuetta. Ikäheimon mukaan kisan tiukkuudesta ja joukkueiden huimasta kehityksestä kertoo myös se, että tuomaristo näki kaikkien joukkueiden ideoissa kasvu- ja yllätysmahdollisuuksia. Kuka vain voi voittaa ja viedä kilpailun 5 000 €:n pääpalkinnon.

Kilpailussa joukkeita tukevat turkulaiset korkeakouluopiskelijat.

Seuraa semifinaalia suorana verkossa

Tiede- ja teknologiakilpailu Beyond 2030 Challengen finalistit valitaan kutkuttavassa semifinaalissa 17.2.2023 klo 9.15 alkaen. Kilpailu lähetetään suorana verkossa osoitteessa: edu.turku.fi/beyond-2030

Semifinaalissa jokainen joukkue esittelee ideansa ja tuotoksensa arvovaltaiselle tuomaristolle ns. hissipuheena. Esityksensä jälkeen joukkue vastaa heti perään tuomariston kiperiin kysymyksiin.

Lämpimästi tervetuloa!

Semifinalistit

Keidas: Tekstiiliä sellusta.

Amogus: Vauhtipyöräpatteri, joka tuottaa ja käyttää sähköä hintavaihtelut huomioiden.

Fabricate: Käyttöiän lopussa olevien tekstiilien pantillinen kierrätys.

The Waste Ways: Roskan kerääminen vesistöitä (öljy)lauttojen avulla.

Carbon-track: Oman hiilijalanjäljen seuranta -sovellus.

Kaisa S: Sähkönkulutuksen seuranta.

painless: Objektiivinen tapa/laite kivunseuraamiselle ja -ilmaisemiselle.

ScaleofWaste: Ruokahävikin havainnollistaminen vaa’an avulla ruokailijoille.

team nalle: Peli kriittisistä metalleista ja niiden kierrättämisestä.

NPStop: Maatalouden suoja-alueiden riittävyys rannikolla.

Kilpailun tuomaristo

Puheenjohtaja vararehtori Mika Hannula (Teknologiakampus Turku), johtaja Manja Ahola (Bayer Nordics), professori Patrik Henelius (Åbo Akademi), koulutusjohtaja Juha Kontio (Turun ammattikorkeakoulu), lukio- ja yleissivistävän aikuiskoulutuksen palvelualuejohtaja Jussi Paavola (Turun kaupunki), rehtori Päivi Lehtinen (Turun ammatti-instituutti), Vice President Timo Riisiö (CADMATIC Oy), toimitusjohtaja Siamäk Naghian (Genelec Oy), Scientific Leader Mikko Sairanen (PerkinElmer Finland Oy), toimitusjohtaja Timo Honkanen (Turku Energia Oy), muutos- ja kehitysjohtaja Irma Hyvärinen (Turun Seudun OP), Business Development Manager Jarno Salonen (Wärtsilä Finland Oy) ja Porin tutkimuskeskuksen johtaja Rodrigo Grau (Metso Outotec Finland Oy).