WAMissa nähdään Jan Kenneth Weckmanin tuotantoon ja suomalaiseen taidemaailmaan sukeltava Corpus sekä SALONG 3+ -taiteilijaryhmän retrospektiivinen Renaissance-näyttely.

Jan Kenneth Weckman: Corpus

Salong 3+: Renaissance

  • WAMissa 10.2.–21.5.2023
  • Näyttelyopastukset sunnuntaisin klo 14
  • WAM on avoinna ti–su klo 10–18
  • wam.fi

Lähes sata teosta Weckmanilta

Jan Kenneth Weckman (s. 1946) on kuulunut suomalaisen taidekentän eturivin taiteilijoihin jo viiden vuosikymmenen ajan. WAMin näyttelyssä taiteilijan uraa tarkastellaan rinnakkain suomalaisen taidemaailman tapahtumien kanssa 1960-luvulta tähän päivään.

Näyttelyn pääosassa ovat suurikokoiset öljymaalaukset, joissa taiteilija pohtii maalauksen luonnetta.

Näyttely on saanut nimensä taiteilijan 1990-luvulla aloittamasta abstraktista teossarjasta Corpus, jolle ovat tyypillisiä selkeät värit ja kollaasitekniikka. Latinankielinen sana corpus tarkoittaa ruumista. Weckmanin tapauksessa kyse on maalauksen ruumiista tai materiaalisesta olemuksesta, jota taiteilija yrittää ymmärtää.

Taiteilijatapaamiset
•    26.2. klo 12 Jan Kenneth Weckman
•    4.3. ja 18.3. klo 13–16 Avoimet taidetyöpajat Jan Kenneth Weckmanin kanssa
•    2.4. klo 12 Musiikkikierros ja taiteilijatapaaminen: Ahti Lassila ja Jan Kenneth Weckman

SALONG 3+ -taiteilijaryhmä palaa yhteen

SALONG 3+ nousi taidemaailman tietoisuuteen Turussa vuonna 1989. Ryhmän jäseniä olivat taiteilijat Anna-Maija Aarras (s. 1948), Sussi Henrikson (s. 1952) ja Ann Sundholm (s. 1961).

Taiteilijakolmikko liikkuu suvereenisti eri taidesuuntausten rajapinnoilla. Heidän taiteensa näyttäytyy yhä ajankohtaisena, kokonaisvaltaisena, visuaalisena ja verbaalisena. WAMin näyttelyn myötä taiteilijaryhmä palaa yhteen ja kohottaa maljan elämälle.

Näyttelyssä nähdään SALONG 3+ Velvetti -sarjan huonekalumaisia teoksia, jotka viettelevät katsojan ylellisellä sametilla ja sensuelleilla muodoillaan.

Lisäksi esillä on teoksia sarjasta SALONG 3+ Dimensions of life, jotka nostavat esille erilaisia myyttejä naisista. Taiteilijaryhmä tunnetaan myös performansseistaan. Näyttelyssä on esillä ryhmän toiminnasta kertovia arkistofilmejä ja näyttelyä varten tuotettu video, jossa taiteilijaryhmä kertoo työskentelystään.

Taiteilijatapaamiset
•    19.2. ja 26.3. klo 12 SALONG 3+ /Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson, Ann Sundholm

Kuva: Jan Kenneth Weckman: Serien Corpus, 2007. Kuva: TMK / Raakkel Närhi.