Turun hyvän rakentamisen palkinto 2022 on päätetty myöntää kauppatorin Toripaviljongeille. Palkinnosta on päättänyt Turun kaupunkikuvatyöryhmä. Kauppatorin kolme toripaviljonkia yhdistävät maanalaisen pysäköinnin torikannelle sekä toimivat liiketiloina kauppatorilla.

Tänä vuonna päätettiin jakaa myös Hyvän rakentamisen palkinnon kunniamaininta ansiokkaalle Kakolanmäen poistoputkihankkeelle.

Palkinnon perustelut

Toripaviljongit

Toripaviljongit ovat rakennuksina tyylikkäitä, paikkaan sopivia ja muodon annoltaan omaperäisiä sekä kunnianhimoisia. Ne sijoittuvat keskeiseen kaupunkitilaan ansiokkaasti ja elävöittävät aluetta uudella tavalla.

Toripaviljonkien kunnianhimoinen arkkitehtuuri on toteutunut rakennuksissa viimeistellysti. Tekniikka on saatu sovitettua umpinaiseen puuverhoiltuun osaan, ja näin liiketilat sekä terassit voivat avautua vapaasti torimaisemaan. Oivaltavalla lasin, puun ja teräksen yhdistelyllä sekä katosten ja tilojen avoimuudella välittyy rakennuksista elegantti keveyden tunne.

Toripaviljonkien innovatiivinen muoto syntyy liimapuupalkeista, joita on käytetty kolmessa paviljongissa yhteensä yli 2000. Puupinta sekä torin kivilaattapinta jatkuu ulkotilasta sisätilaan ja häivyttää näin tilojen välistä rajapintaa.

Paviljonkien kattojen alle syntyykin mielenkiintoisia kohtaamispaikkoja, sekä sisä- että ulkotilassa. Paviljongit tuovat kauppatorille uuden toiminnon, joka elävöittää kauppatoria myös perinteisen torikaupan ulkopuolelle ilta-aikaan, tuoden torille myös kaupunkilaisten kaipaamaa turvallisuuden tunnetta.

Työryhmä:

Tilaaja: Kiinteistö Oy Turun Toripaviljongit
Pääsuunnittelu: ARCO Architecture Company (Schauman Arkkitehdit Oy)
Arkkitehtisuunnittelu: Schauman  Nordgren Architects
Rakennesuunnittelu: Sweco Oy
LVISA-suunnittelu: Sitowise Oy
Palo- ja sprinkler-suunnittelu: LK-Paloinsinöörit Oy
Pääurakoitsija: Rakennustoimisto Jussit Oy
Teräsrunkotoimittaja: VMT-Steel
Puujulkisivutoimittaja: Paattimaakarit Oy
Lasijulkisivutoimittaja: Turun Lasipalvelu Oy
Lasikuitupiipputoimittaja: MMI Company Ab Oy
LVI-urakoitsija: Ilmatuote Oy
Sähkö urakoitsija: Sähkö Oy Turku
Sprinkler-urakoitsija: Caverion Oy

 

Kakolanmäen poistoputki - kunniamaininta

Turun seudun puhdistamo Oy:n poistoputkihanke on toteutettu maanalaisella tunkkaustekniikalla, jolloin on pystytty välttämään maanpinnan aukikaivuuta sataman suunnasta Kakolanmäelle. Tunnelointi on edellyttänyt aukikaivuuta vain aloitus- ja lopetuskaivannoissa ja näin toteutettuna poistoputkihanke on aiheuttanut mahdollisimman vähän haittaa liikenteelle ja asutukselle. Lisäksi tekniikan hiilijalanjälki ja energiankulutus ovat olleet huomattavasti pienempiä kuin aukikaivuutekniikalla. Etuna on ollut myös se, että puhdistamo on toiminut normaalisti rakentamisen aikana.

Tunkkaustekniikka on Suomessa uusi, mutta sitä on käytetty paljon Euroopassa. Innovatiivinen, tarkkaa suunnittelua vaativa hanke on kaupunkilaisille huomaamaton, mutta juuri se on ollut hankkeessa tärkeää. Kaupunkikuvallisesti Pansiontien vartta on pystytty samanaikaisesti rakentamaan ja puusto on pystytty säästämään. Poistoputki on louhittu jätevedenpuhdistamolta (Polttimonkatu 2) Pansiontielle ja tästä eteenpäin tunneloitu satama-altaaseen. Poistoputken koko pituus on 804 m ja se on halkaisijaltaan 3 m.

Työryhmä:

Tilaaja: Turun seudun puhdistamo Oy
Projektijohto ja valvonta: Fimpec PMO Oy
Suunnittelu: AFRY Finland Oy
Hankintajuridiikka: Hankintakumppanit Oy
Louhintaurakoitsija: Kalliorakennus-Yhtiöt Oy
Louhinnan tärinäkonsultointi: Forcit Consulting Oy
Tunkkausurakoitsija: Ward & Burke Group Ltd
Laitetoimittaja: Hyxo Oy (UV-laitteisto)
Laitetoimittaja: Saahkarin Kone Ky, turbiini
Laitetoimittaja: Tecalemit Flow Oy, ohituskanavan tulvaluukut, settipadot, venttiilit, pituussäätölaipat, toleranssiliittimet ja putkipannat
Laitetoimittaja: Lining Oy, turbiinin sulkuluukut
Työmaapalvelut: Ramirent Oy
UV-laitosurakoitsija: Skanska Infra Oy
Lopetuskaivannon ennallistaminen: V-S Asfaltti Tiimi Oy

Turun hyvän rakentamisen palkinto

Turun hyvän rakentamisen palkinto jaetaan vuosittain kohteelle, joka voi olla:

  • viimeisen kolmen vuoden aikana valmistunut rakennuskohde, joka on toteutettu korkealaatuisesti ja innovatiivisesti, tai joka on parantanut kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.
  • taho tai toimenpide, joka on edistänyt laadukasta rakentamista.
  • kaupunkisuunnittelukohde, jossa on onnistuneesti luotu puitteet hyvän elinympäristön ja viihtyisän kaupunkiympäristön syntymiselle.

Palkintona jaetaan kunniakirja tammi-helmikuussa. Palkinnon tavoitteena on nostaa laadukasta rakentamista ja onnistuneita kokonaisuuksia esille. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin se myönnettiin Syvälahden monitoimitalolle. Vuonna 2019 palkinnon sai Ruissalon telakka ja vuonna 2020 Telakkarannan nosturiravintola (Crane 22), vuonna 2021 Turun Ylioppilaskyläsäätiö (rakennuttaja).