Suomen kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman suurin toimenpide, lapsen oikeuksien maksuton verkkokoulutus ammattilaisille, julkaistiin 16.2.2023. Turun kaupunki sisällyttää lapsen oikeuksien koulutukset henkilöstökoulutuksiinsa ja markkinoi niitä sekä kaupungin henkilöstölle että myös verkostoilleen ja yhteistyökumppaneilleen.

Lapsen oikeudet -koulutuskokonaisuus

Materiaalit eOppivan sivuilla

Lapsen oikeudet tehdään todeksi arjessa ja jokaisessa kohtaamisessa. Siksi Turun kaupungilla jokainen ammattilainen käy Suomen kansallisen lapsistrategian koulutuskokonaisuuden lapsen oikeuksista. Koulutuksen teemoja ovat mm. lasten osallisuus, väkivallaton lapsuus, lapsivaikutusten arviointi ja syrjinnälle alttiin lapsiryhmät.

–  Lapsen oikeuksien tunnettuus on kaupungille tärkeä edistettävä asia. Turku toteuttaa UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallia. Turku on valinnut toiminnassaan erityisiksi painopisteikseen lapsen oikeuksien ja lasten osallisuuden edistämisen. Suomen UNICEF on myöntänyt Turun kaupungille kaksi Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta vuosina 2018 ja 2021, kertoo hyvinvoinnin kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa.

Turun kaupunki otti käyttöön jo vuonna 2021 kaupunkitasoisen lapsivaikutusten arvioinnin asioissa, joilla tunnistetaan olevan laajoja vaikutuksia lasten, nuorten ja lapsiperheiden elämään ja hyvinvointiin. Kaupungin työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi voi seurata verkkosivuilta Turku on lapsiystävällinen kunta ja Turku tekee hyvää -sivuilta. Turku muuttaa yhdessä muiden kuntien kanssa Suomea kaikkien lasten Suomeksi.