Svante Dahlströmin puistikon sähkömuuntamo sai seinäänsä lasten tekemät eläinaiheiset taideteokset. Niitä on työstetty kolmessa lähialueen päiväkodissa. Supersankarit talviaukiolla -näyttely on esillä 17.2.–12.3.2023.

Supersankarit talviaukiolla

Näyttely 17.2.–12.3.2023

Svante Dahlströmin puistikko, Piispankatu 7, Turku

Piispankadulla, Svante Dahlströmin puistikossa olevan sähkömuuntamon seinään on ripustettu kolme taideteosta ilahduttamaan alueen asukkaita ja kaupunkilaisia. Teosten tekijöitä ovat lähialueen kolmen päiväkodin 4–7-vuotiaat lapset. Folkhälsan Kastanjen -päiväkodin sekä Tuomaansillan päiväkodin Nahkurinpihan ja Rehtorinpellonkadun yksikköjen ryhmät työstivät iloiset ja värikkäät maalaukset yhdessä taidemaalari-taideohjaaja Katja Mesikämmenen kanssa.

- Lapset lähtivät mukaan innolla. He ottivat pensselit käteensä ja ryhtyivät maalamaan. Suurelle pinnalle maalaaminen ja isojen kuvien tekeminen oli heille toki uutta. Minun tehtävänäni oli kannustaa ja rohkaista heitä maalaamaan, Katja Mesikämmen kertoo.

Maalatessaan talviaukion eläimiä lapset keksivät supersankari-nimen. He näkivät eläimet sankareina, joilla on salaisia aseita, kuten tiikerin rokkilasit tai oranssissa valepuvussa oleva ja vettä ruiskuttava norsu.

- Kaikki kolme maalausta ovat ihanan impressionistisia! Ne ovat täynnä elämää ja tarinoita, joissa kaikesta mahdottomastakin tulee mahdollista, Katja Mesikämmen iloitsee.

Kolme peukkua!

"Ja mikäs eläin se tämä on?" Daghem Kastanjetin lapset esittelevät Supersankarit talviaukiolla -näyttelyä. Kuva: Heidi Pulkkinen

Mukana olleet päiväkodit ovat tyytyväisiä taideyhteistyöhön. Vastaavanlaista taideprojektia ei niissä ole aikaisemmin toteutettu. Taideohjaaja sai kiitosta innostavasta ja lapsia kuuntelevasta otteestaan.

- Lapset tykkäsivät paljon taideteoksen tekemisestä. Yksi lapsista antoi peräti kolme peukkua taideprojektille, Maria Rike Folkhälsan Kastanjen -päiväkodista kertoo.

- Oli hienoa, että lapset saivat tällaisen mahdollisuuden luoda ja maalata. Heillä oli paljon ideoita ja he kertoilivat maalatessaan monia juttuja eläimistä, Henna Leime Tuomaansillan päiväkodin Rehtorinpellonkadun yksiköstä kertoo.

Taideprojektin tavoitteena oli tuoda taide osaksi lasten arkea, lisätä taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä elävöittää kaupunkiympäristöä ja tukea taideammattilaisten työtä.

- Halusimme kutsua lähialueen päiväkotien lapset mukaan yhteistaideteoksen luomiseen sekä tarjota heille luovuutta vahvistavaa, osallistavaa ja innostavaa tekemistä ammattitaiteilijan johdolla, Kulttuurin kärkihankkeen projektipäällikkö Heidi Pulkkinen kertoo.

Projekti toteutettiin Turun kaupungin Kulttuurin kärkihankkeen ja Keskustan kehittämisen kärkihankkeen yhteistyönä osana talviaukiokokeilua. Talviaukiokokeilu jatkuu 28.2.2023 asti.