Turun kaupunki tarjoaa nuorille yhteishaussa laajan ja houkuttelevan valikoiman koulutusmahdollisuuksia. Turun kaupungin lukiot ja Turun ammatti-instituutti tarjoavat nuorille huippuopetusta innostavissa tiloissa. Turusta valmistutaan valmiina jatko-opintoihin ja työelämään. Yhdeksäsluokkalaiset hakevat toisen asteen koulutukseen yhteishaussa 21.2.–21.3.2023.

Haku Opintopolussa 21.2.2023 klo 8 ‑ 21.3.2023 klo 15

Lukiokoulutusta eri painotuksilla ja kielillä

Turun kaupungilla on viisi suomenkielistä päivälukiota, ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo ja englanninkielinen Turun Kansainvälinen koulu. Turussa on lisäksi Turun iltalukio, joka tarjoaa lukiokoulutusta mm. kaksoistutkinto-opiskelijoille.

Turun lukiot tarjoavat laajan yleissivistyksen ohella mahdollisuuden erikoistua jo lukio-opinnoissa esimerkiksi musiikkiin, luonnontieteisiin, ilmaisuun ja urheiluun. Turun lukioista valmistutaan huippuarvosanoin ja valmiina jatko-opintoihin.

Kevään 2023 yhteishaussa Turun kaupungin päivälukioissa on lähes 1 200 aloituspaikkaa, joista reilut 300 erikoislinjoilla.

Turun ammatti-instituutin valttina opintopolkujen rikkaus

Turun ammatti-instituutissa on valittavana 28 perustutkintoa ja useita eri opintopolkuja. Hakupaikkoja on 1 355, ja vuosittain opiskelijoita on lähes 10 000. Ruotsin kielellä voi opiskella merkonomiksi tai ohjelmistokehittäjäksi. Turun ammatti-instituutissa voi minkä tahansa ammattialan perustutkinnon yhteydessä suorittaa myös ylioppilastutkinnon eli kaksoistutkinnon. Turun ammatti-instituutti on esimerkiksi opiskelijamäärillä mitattuna Varsinais-Suomen vetovoimaisin ammatillinen oppilaitos.

TUVA vahvistaa opiskelijan taitoja

Tutkintoon valmentava koulutus eli TUVA antaa opiskelijalle mahdollisuuden tutustua ammatillisiin tai lukio-opintoihin. Koulutus myös vahvistaa toisella asteella vaadittavia taitoja. Viime syksynä toimintansa aloittanut TUVA korvasi aiemman perusopetuksen lisäopetuksen (10-luokka), lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA).

Turun kaupunki tarjoaa TUVA-koulutusta yhteishaussa sekä Turun ammatti-instituutissa että Turun iltalukiossa. Molemmat koulutukset ovat suomeksi.

Urheilijapolku lukioon ja ammattitutkintoon

Urheilijoiden on mahdollista opiskelun ohella jatkaa oman lajin täysipainoista harjoittelua Turun Seudun Urheiluakatemian valmennusryhmissä. Urheiluakatemia toimii Kerttulin urheilulukiossa, Turun ammatti-instituutissa ja Katedralskolan i Åbo:ssa. Urheilijakoulutus on avoinna kaikkien lajien urheilijoille. Koulutukseen valitaan vuosittain ikäluokassaan kansallisesti lahjakkaita urheilijoita.